hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討58X不經屯公轉車站的原因
開啟左側

[問題] 探討58X不經屯公轉車站的原因

天空之神 發表於 2020-7-2 20:12 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-7-2 19:50
我知道258X同259X係轉車用,亦睇過相關帖文/留言同行車記錄片。

但宜家258X同259X走線已經深入小區,加 ...

市中心,屯門東北同埋青公沿線仲係需要轉 258X 259X 返工至少今年建議 259X 有特車兜市中心先

.
miklcct 發表於 2020-7-2 20:17 來自手機 | 顯示全部樓層

我喺美孚等車,好多時2-3班59X先有58X到,計埋其它屯轉車,隨時走5-6班車!奈何唔似得返其它地方,例如屯門碼頭咁,有理無理都可以轉車站見,唔使等直車。
同埋58X市區方向已經陰到15分鐘一班,等都費時,上58M轉車站算。
流星☆雨 發表於 2020-7-2 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層
58X唔入轉車站非常正確喎
miklcct 發表於 2020-7-2 20:36 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-7-2 19:23
如果只計九巴:
荃葵青+小區接駁: 所有M線+68A+53
西九+小區接駁: 所有X線(包埋260X,63X)(58X因為一開始冇 ...

繁時線你數漏960A,中環特快(假設960B非官方班次唔存在),重有961P入德輔道中,263A去科學園,258X/259X去九龍灣。

可以抽走嘅可能只有過海線嘅字母車,但係以我經驗所知,無咗啲字母車,960/961根本載唔晒啲客。
進智公交
AtrHenu 發表於 2020-7-2 20:39 | 顯示全部樓層
KelvinSJ743 發表於 2020-7-2 13:06
58X 其實可以加入屯門公路轉車站轉乘優惠計劃
但仍然可以不入屯公轉車站以任何能接駁第二程路線的巴士站轉 ...

現時某程度上九巴現時屯轉個優惠已經可以接近全面做到係過屯公後轉車都可補差額或免費轉乘(除了龍LWB E33轉車客外),所以小弟相信應該可以俾埋62X,58X呢2線唔停屯轉的路線加入做屯轉網路應該無問題!!(只係肯唔肯做啫)!!
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-2 20:52 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-7-2 20:36
繁時線你數漏960A,中環特快(假設960B非官方班次唔存在),重有961P入德輔道中,263A去科學園,258X/259 ...

解決到佐敦價錢問題的話,60X其實唔應該入

過海繁時特別線,無論九定城,同正線完全重疊就唔應該入
例如960C/960P/960S/962A/962P/962S
至於正線清唔曬客問題,堆特別線唔入轉車站自然有吸引力會多咗客
多咗客再調整同正線比例都未遲,可能多客到反而要喺正線再抽車都未定
九記東九早繁線都唔使入,反而過海早繁線九城都要入,似係互相爭客多啲

同意唔入屯轉線都加入轉乘優惠,在屯門/荃灣/九龍都可以轉

Anonymous 發表於 2020-7-2 21:26 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-7-2 20:12
市中心,屯門東北同埋青公沿線仲係需要轉 258X 259X 返工至少今年建議 259X 有特車兜市中心先

...

259X市中心特班改名做262X,唔入轉車站同行入商貿區就唔錯

如果屯門東北同青公有東九通勤嘅需求,應該繼續加班258P/267X/252X,259X之前試過屯轉起載但唔成功反映淨係商貿區唔係好有賣點。

重申一次,唔反對258X/259X留屯轉,但如果唔想條條線都入屯轉,就要取捨下邊啲邊啲唔入
andy92 發表於 2020-7-2 21:47 | 顯示全部樓層
67M 朝早都唔應該入轉車站,頂閘都係落十個八個,九成人都係搭到荃葵

67X 連位都未坐滿,食得哂轉車客有餘
groom1002 發表於 2020-7-2 21:55 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-7-2 20:36
繁時線你數漏960A,中環特快(假設960B非官方班次唔存在),重有961P入德輔道中,263A去科學園,258X/259 ...

加正線班次已解決因字母車唔入屯轉載唔曬人問題
lsc04d11 發表於 2020-7-2 22:05 來自手機 | 顯示全部樓層

自九巴月票推出以來 將軍澳返屯門(觀塘轉車) 如果唔係有大塞 有258D,259D都唔會上車 只上258P,62X,267X