hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討58X不經屯公轉車站的原因
開啟左側

[問題] 探討58X不經屯公轉車站的原因

Anonymous 發表於 2020-7-6 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層

258X 發表於 2020-7-6 17:32
如果有長轉短轉乘, 60M cut 得

60M一定唔cut得,屯門所有線都係以M線做基礎
天空之神 發表於 2020-7-6 19:44 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-7-6 19:23
60M一定唔cut得,屯門所有線都係以M線做基礎

其實 263 學 279X 回水轉乘
就真正可以郁 60M,用盡 263 屯轉以北既空間載哂班客
260C 亦因為郁左 60M 可以載返滿D

同樣情況 59M 59A 合併延長到葵翠都有同樣效果
59A 又係永遠載唔滿但屯轉北行太多人

.
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-6 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-7-6 19:44
260C 亦因為郁左 60M 可 ...

雖然可解決長線九龍段爆短線屯門段爆呢個客量不均問題,但傳統大線好難成條取消,最多有長轉短後,唔停轉車站,然後陰乾
Anonymous 發表於 2020-7-6 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-7-6 19:44
260C 亦因為郁左 60M 可 ...

點解要留263而cut 60M?
M線作為里數最短嘅市區線,自然用佢嚟做轉車甚至係短途雙向收費嘅功能係最有效率。用60X做轉車功能,以60X嘅脫班風險,繁時有機會變屯碼2.0。60X係多車,但大半條彌敦道+成條長沙灣道實在太多塞車位。

作為安友區上263嘅我 (唔代表其他安友居民意見),263可以拎走去其他小區服務以增加263喺屯門區嘅efficiency(隔離post都有講過)。反正去任何一個小區,非繁都一定要靠轉車站先有較多客量,61X同理。

260C上繁部分班次可以頂閘,下繁客量較差但尚算可以接受,客量少嘅班次可以調整開出時間/輕微減班。Cut全日線以遷就繁時線唔係理想做法。

我諗全個屯門冇一區會接受到去荃灣都要轉一次車先去到。但60M/60X資源的確過剩,可以減至非繁12分,聯合6分鐘嘅班次。

但如果咁多人都覺得258X/259X可留喺轉車站,咁我亦表示認同。
YY487 發表於 2020-7-6 21:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-6 21:43 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-7-6 21:24
狗巴:VIP 區一線不能少
過氣線王 60MX 載空都要繼續開密車

其實呢一兩年已經減咗唔少
只係冇59M/X咁勁同咁早減
Anonymous 發表於 2020-7-6 21:45 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-7-6 21:24
狗巴:VIP 區一線不能少
過氣線王 60MX 載空都要繼續開密車

真心60M/60X絕對有條件減班,非繁12嚟講,入座率會提高唔少。同埋60X下繁開得太密,10分鐘喺深水埗都有兩三架(雖然有可能係塞車做成),導致第三架入座過低。
值得留意嘅係近年60M已經開始陰乾但唔明顯

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-6 21:55 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-7-6 21:21
M線作為里數最短嘅市區線,自然用佢嚟做轉車甚至係短途雙向收費嘅功能係最有效率 ...

傳統M/X線難成條cut係合理
至於60X做轉車功能唔好而成為60M唔比cut嘅理由就唔合理
講轉車功能,如果有長轉短的話,61X/263/961三條全日線直出比你轉車已經好過唔少地方得1-2條轉車線好多
仲要3條都係直出,唔似960/258D嗰啲明顯比M/X線兜多少少
而且最重要係VIP區幾乎所有線都有(除咗260X去尖沙咀),轉車需求好有限

上面都講過,60X解決到佐敦收費問題,唔入轉車站好合理,呢個唔太難做
至於60M,唔入轉車站首要條件係有長轉短,(並同時會比陰乾),呢個亦都唔係太難做
但有長轉短又幾乎引申60M差唔多可以成條cut,不過傳統M線又唔會咁易比你cut到
最後可能陰乾到繁時10非繁20

現實少少嘅情況,就係而家鋪排緊嘅掃管芴發展帶動252同埋本身61A做嘅短棍
令到M線九龍段可以多返少少呢批轉車客去塞返滿啲

至於長線,都係傾向而家263或者以前嘅259X做屯轉特出九龍
除非真係肯玩長轉短

miklcct 發表於 2020-7-6 22:22 | 顯示全部樓層
VIP區可以抽走嘅線應該只得259D同263。

60M係傳統M線,做接駁。
60X係傳統X線,叫人轉車嘅話太擾民。
61X要留,目的係抽走259D之後仍然有車去九龍東。
259D抽走係因為太兜。
263抽走係撥亂反正(當初開線嗰陣都係唔經VIP區),到時全線只設3個中途站(市中心、兩個轉車站),變成真正點對點直達特快線。
進智公交
天空之神 發表於 2020-7-6 22:51 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-7-6 21:21
M線作為里數最短嘅市區線,自然用佢嚟做轉車甚至係短途雙向收費嘅功能係最有效率 ...

除左 60M 263
同路仲有 61X 60X 961
爆鑊有排都未到 VIP 區
.