hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討58X不經屯公轉車站的原因
開啟左側

[問題] 探討58X不經屯公轉車站的原因

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 16:50 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-7-9 14:45
同意61X可以唔開

綜合成個forum討論屯碼區巴士嘅post,似乎屯碼嘅轉車站人流來至:

962G都係打畀九巴食咗唔少嘅59M/X+960/1轉車客,龍門居嗰邊轉車仲快過兜962X
既然960/1都食唔中銅鑼灣,962G無需要再延長,咪乖乖搭返962X

我一路贊成259B全日,最多九龍12nn先開頭班,屯門7pm開尾班
260X返屯門落返梳士巴利道,經九龍公園徑直接走人,同紅磡方向睇齊返
Anonymous 發表於 2020-7-9 17:16 | 顯示全部樓層
[/quote][quote]962G都係打畀九巴食咗唔少嘅59M/X+960/1轉車客,龍門居嗰邊轉車仲快過兜962X
既然960/1都食唔中銅鑼灣,962G無需要再延長,咪乖乖搭返962X

認同銅鑼灣獨市係龍門居唯一坐962x嘅原因。但962g唔夠多班,作用有限。要人唔轉車,962g要考慮同x962合併同延長

我一路贊成259B全日,最多九龍12nn先開頭班,屯門7pm開尾班
260X返屯門落返梳士巴利道,經九龍公園徑直接走人,同紅磡方向睇齊返

行九龍公園徑非繁真係唔夠客,都係行番彌敦道俾人叫飛好啲。如果開到半全日,260x非繁都要減班,但成個屯門來回油尖旺都可以叫兩飛,著數好多。

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 17:34 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-7-9 17:16
認同銅鑼灣獨市係龍門居唯一坐962x嘅原因。但962g唔夠多班,作用有限。要人唔轉車,962g要考慮同x962合併 ...

夠唔夠客只係事在人為
咁點解出九龍又夠客呢?
其實條線好嘅話,夠快夠密,遠少少都會行過去等
正如所有村巴通常只停幾個上落位,一樣大把人行去等
KW2523 發表於 2020-7-9 17:46 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 00:00
258D/259D真係有機會非繁留後
屯門東九無論非繁同逆向都成日頂閘
東九不斷發展其實屯門需要多一條全日東九 ...

服務不足點解唔係加班,而係用更多車開多條夾唔到班次,隨時跟住258/9D尾入轉車站嘅疏車線?
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 19:12 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-7-9 17:46
服務不足點解唔係加班,而係用更多車開多條夾唔到班次,隨時跟住258/9D尾入轉車站嘅疏車線?
...

好簡單
頂閘主要係出九龍轉車站後同入屯門轉車站前,你可以望下往九龍上車同返屯門落車相當多人
即係無直車而要轉車去258/9D嘅相當多,甚至自己夠開另一條全日線,即使唔太密
相反,直接加班258/9D會令屯門段載空比例增加,資源運用唔係最有效。
呢個亦係長線入轉車站,喺無長轉短轉乘下嘅問題。
KW2523 發表於 2020-7-9 19:18 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 19:12
好簡單
頂閘主要係出九龍轉車站後同入屯門轉車站前,你可以望下往九龍上車同返屯門落車相當多人
即係無直 ...

問題係要就時間都唔係吸引,開得疏一夾唔到班次就好可能會返上轉車站
Anonymous 發表於 2020-7-9 19:53 | 顯示全部樓層

[/quote][quote]夠唔夠客只係事在人為
咁點解出九龍又夠客呢?

我都相信你有聽過上車位緊要過落車位呢個理論。上車位訂得唔好係好趕客。舉個例,點解68x要黃竹街轉番出長沙灣道唔直行荔枝角道?如果行到西九龍中心先轉出怡閣苑,都唔知趕幾多客落地鐵。就算有259b行彌敦道,都唔代表個個都想去屯轉轉車。你不如問下咁多位屯門版友非繁想喺彌敦道等車定行去九龍公園徑等車?但公道黎講,2100-尾車呢段時間因爲多人喺海旁而多客,如果要全日,黃昏前嘅客量都要考慮埋。
其實條線好嘅話,夠快夠密,遠少少都會行過去等
正如所有村巴通常只停幾個上落位,一樣大把人行去等

繁時點同非繁,呢種村巴得繁時服務,就算塞車舒服過搭巴士。非繁開邨巴,一程都唔知有冇10個客
同埋如果259b要同260x+63x共同分擔客量,都唔好預計259b會密(非繁20-25應該差唔多)。唔排除下繁因爲唔駛塞車同2100-尾車呢段時間因爲多人喺海旁而多客,但平日黃昏前,番屯門嘅客量會慘不忍睹。新界有邊條線可以齋做尖沙咀而非繁夠客?最短嗰兩條98d同296d都要經佐敦,280x都要靠西隧轉車客。夠快夠密都要本身夠客先得。

YY487 發表於 2020-7-9 21:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Anonymous 發表於 2020-7-9 22:52 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-7-9 21:22
完全唔知呢啲理論邊度嚟
215X 唔行彌敦道客量仆咗直未?
如果呢個理論係成立
完全唔知呢啲理論邊度嚟
部分貼文有講過,詳情可以睇下舊文

215X 唔行彌敦道客量仆咗直未?
215X來回行埋漆咸道南對彌敦道以東嘅客影響較細。如果只有九龍方向行漆咸道南,彌敦道以東嘅客要行到中港城/柯士甸站先有得上車。呢個情況,原先搭開260x可以搭259b,但又焗人轉車

假設259b真係開得成而260x屯門方向真係行九龍公園徑,最少都要行埋漆咸道南

260X 北行應該行漆咸道南而唔係梳士巴利道
我都想佢行漆咸道南,可惜佢冇咁做。同埋260x尖東真係唔多人上

根本所有嘢都係屎撈糖, 撈出嚟好味就得; `' j/ u9 @; Z7 g5 X; ~# G
如果行 5 分鐘可以停少 10 盞燈快 15 分鐘( a+ a& h- e% A$ L& o3 S1 w3 Y
啲客一樣會行過嚟
最弊就係冇得叫兩飛。 260x同259b共存,260x近乎必須減班(除非抽唔少59系車)。而宜家非繁開15已經唔係密,又減班又叫唔到兩

繁時線梗係可以行九龍公園徑避塞車啦,但260x同259b又係第二回事

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-7-9 19:53
我都相信你有聽過上車位緊要過落車位呢個理論。上車位訂得唔好係好趕客。舉個例,點解68x要黃竹街轉番出長 ...

上車位重要過落車位,只能套用一般相近情況,例如彌敦道vs行上海街嘅36B/46或長沙灣道vs青山道等。

當條線特別「超然」(車程快、班次密),就會完全dominant於上車位問題。上面提過215X,乘客喺正彌敦道尖沙咀地鐵站都會行去新港、尖東站或梳士巴利道上215X,唔會搭喺正彌敦道嘅1A甚至地鐵慢慢碌去觀塘,呢個正正係平時啲人鍾意行多段路都搭村巴嘅原因。條線吸引到你會特登行去搭。

260X亦一樣,九龍公園徑特快直出,唔單止唔會走客,仲會更加吸引乘客行去搭真特快。比1A/215X更理想嘅地方係,259B即使全日行彌敦道,都無一個屯門區內位置同260X重疊,至少你要喺轉車站轉車。當然,多條線去油尖旺,自然攤薄咗(至少)59x, 60x, 260x,甚至59M(以我所知,唔少碼頭人喺尖沙咀都會搭荃灣線去荃灣轉59M,呢種20年前嘅古老轉車模式,但確實對佢哋嚟講快同時間穩定),咁呢個係同本身多咗條線有關,而唔係同上車位置有關。