hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士站嘅排隊位原來係廢嘅,排嗰條線啲人根本唔係想搭嗰 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 巴士站嘅排隊位原來係廢嘅,排嗰條線啲人根本唔係想搭嗰條線

miklcct 發表於 2020-7-2 20:14 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

頭先我喺西隧口等960/961,睇到968條隊排咗2個人,有部968去到準備埋站,嗰2個人毫無反應,唔郁唔遞手唔截車唔上車,結果部車慢駛飛站,後面追車條友上唔到車,佢真係陰功囉。

究竟香港人嘅文明程度係唔係咁低?連隊都唔識排?
UR7523UV7523 發表於 2020-7-2 20:23 來自手機 | 顯示全部樓層
咁290/A/X除左西鐵站/大河道 大部分都係一條過啦 高材生你唔係唔知呀
 樓主| miklcct 發表於 2020-7-2 20:39 | 顯示全部樓層
UR7523UV7523 發表於 2020-7-2 20:23
咁290/A/X除左西鐵站/大河道 大部分都係一條過啦 高材生你唔係唔知呀

嗰條隊喺嗰個時間只有968一條線,唔通啲人係等978咩?
進智公交
andy92 發表於 2020-7-2 21:58 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-7-2 20:39
嗰條隊喺嗰個時間只有968一條線,唔通啲人係等978咩?

等 968X 去朗屏、映御、采葉庭唔得既 ?
rickypapa 發表於 2020-7-2 22:01 | 顯示全部樓層
2F 都係咁,我係 ok 門口跟指示排隊,有車上反而比其他乘客鬧。。。
lsc04d11 發表於 2020-7-2 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層

香港人唔識排隊呢樣野 我見識左好耐啦  明明條隊左邊排296M 中間排296C 右邊排296P  296C黎到時 永遠296M同296P條隊郁 而只有我係企喺296C度   隊呢家野 有太陽有雨有櫈就乜都破壞哂

屯門區最經典一定係 屯門市廣場
58m,58x大把人歎住冷氣喺商場”排隊” 其實只要你早10秒行出去捱噪音廢氣 你一定係先鋒部隊

後面260X,261X仲勁秋 真係每一次都有堆人排261X 我呢啲跟指示排反而係錯咁  不過佢又set得衰 261X開左線就換左260x排隊方向  香港人排隊係講”習慣”既  最後九巴投降 交換番
 樓主| miklcct 發表於 2020-7-2 22:37 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-7-2 21:58
等 968X 去朗屏、映御、采葉庭唔得既 ?

嗰陣唔係968X嘅服務時間
進智公交
271_N271 發表於 2020-7-3 01:13 來自手機 | 顯示全部樓層
我鍾意一直企到12點然後走人都唔關你事啦

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
kmb_dx2437 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

joelty 發表於 2020-7-3 06:35 | 顯示全部樓層
唔俾人地
1. 佢朋友未到站
2. 佢朋友不在這架968
3. 佢唔鍾意上這架968
....
3AD124/HS539+AVW69/LS609+AVBWU3/PG6918
lsc04d11 發表於 2020-7-6 10:22 來自手機 | 顯示全部樓層

正在黃大仙站等緊290 有個男人又想排290條隊 但之後就向排緊11c個女人問11C走左未?(可能eta show -)  不過 個女人”下”一聲 個男人望番出馬路已經有答案(架車到左)  最後  原來個女人上290    啲人係唔排隊  個位唔曬又有風  你係吹佢地唔漲呀?