hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [正式文件] 屯赤通車後北區A線重組計劃
開啟左側

[正式文件] 屯赤通車後北區A線重組計劃

s3bl469@73a 發表於 2020-7-3 15:27 來自手機 | 顯示全部樓層

再者NA43咁兜法,實在不能接受,唔好再咩,N373都兜足成個北區咁,我就真係好想問,點區議員搭過A43未呀,成日係度指上談兵
kitarolo 發表於 2020-7-3 15:47 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2020-7-3 15:14
講開大埔兩線,其實有d失望佢哋無打算改行屯赤,雖然向北走未必比現時快,
但可以避開繁時青沙/城隧車龍, ...

但到皇珠路係樽頸咪一樣
不妨喺屯門西繞道通車時
再考慮,另外又係R8轉乘問題
(北區都叫有279X到青衣轉0066,
但大埔無埋青馬路線,去到都好轉折)
kitarolo 發表於 2020-7-3 15:49 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2020-7-3 11:56
北區線死穴--------左兜右兜.

277E/X已經兜到奇奇怪怪
由於道路設計問題,用路軌分
定係上水及粉嶺各一條都奇差
FBI2 發表於 2020-7-3 15:56 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-7-3 13:51
諗緊可唔可開E43(逸東-上水),經屯門南及屯門市中心,順手紓緩44小巴的壓力。價錢又唔會太平,又可以解決龍 ...

我覺得要開E43,就要運輸署修改E線既fare of scale,令E43合理地收取20至22元左右。
GM 發表於 2020-7-3 16:15 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-7-3 15:49
277E/X已經兜到奇奇怪怪
由於道路設計問題,用路軌分
定係上水及粉嶺各一條都奇差 ...

但277X/E 的分法區內行車時間並不特別多
而且有以下優勢:
1.逆通勤人口分配較南北平均

2.277X/E惠及區內流水客
因部分路段只有70K、可叫多一飛
有效縮短等車時間

3.客量及使用車隊較多的277X不用經上水
避免交通擠塞
行車時間更穩定

常備TCU 出行唔洗怕
ky927 發表於 2020-7-3 17:03 | 顯示全部樓層

條NA43走線又係世界級。。。。。

係咁好心分2條,一條NA43, NA44,驚唔夠客咪屯門加一兩個站,做埋屯門>北區,都無宜家一線走天涯咁兜。

係,好似要遠區食埋屯門客好似好無謂,但係咁先做到多D客。

同埋A43/A44有需要一樣擺哂聯和墟咩?!一條華明一條祥華,唔洗過火車軌得唔得呀
GM 發表於 2020-7-3 17:17 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2020-7-3 17:03
條NA43走線又係世界級。。。。。

係咁好心分2條,一條NA43, NA44,驚唔夠客咪屯門加一兩個站,做埋屯門>北 ...

學277X/E 的模式
共用車隊 慳D車

一定比一條祥華 一條華明省車

常備TCU 出行唔洗怕
ky927 發表於 2020-7-3 17:23 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2020-7-3 17:17
學277X/E 的模式
共用車隊 慳D車

咁277E/X 都係藍田一樣啫,北區咪又係兩頭住家。咁機場一邊共用其實都有共同效果。必要時私牌過線都仲得。
ryandroid 發表於 2020-7-3 18:11 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-7-3 15:56
我覺得要開E43,就要運輸署修改E線既fare of scale,令E43合理地收取20至22元左右。 ...

當屯門E 綫行25km 都係收$12
元朗E 綫行 40km 都係收$13.9
連新開E36A 全日行42km 都係收$13.9
多15 km 只係跳$2

E43 改行屯赤基本上兜盡58km
連60km 都不到
就算俾你兜到60km收$17
多20km 收多$3也是合理不過
何解要開E43就要特登改fare scale 去收$20-22?

大西北行屯赤免費
避開大欖隧道就更慳隧道費及油錢
仲有咩因素導致$13.9嘅下一級由$17可以合理地加價到$20-22呢?

如果收費表係咁有問題
龍運點解唔繼續維持E34P/X 嗰6 班
反而無視fare of scale 嘅問題去將呢6 班升級到全日服務呢?
點解E43 先至有所謂fare of scale 嘅問題呢?
FBI2 發表於 2020-7-3 18:25 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-7-3 18:11
當屯門E 綫行25km 都係收$12
元朗E 綫行 40km 都係收$13.9
連新開E36A 全日行42km 都係收$13.9

因為E34PX都唔去赤立角島,而家東涌三個村勁多新移民客出入深圳,推佢地去轉b1/b3x肯定有賺。

但E43唔同,一來佢同A43票價仲有一段距離,二來營運者甚至運吉可能認為17元不是合理收費,為避免A43客量流失至E43,所以一拖再拖。我覺得E43遲早都會開,只係冇持份者會想發大來做。