hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [正式文件] 屯赤通車後北區A線重組計劃
開啟左側

[正式文件] 屯赤通車後北區A線重組計劃

fatpear 發表於 2020-7-3 18:52 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-7-3 15:47
但到皇珠路係樽頸咪一樣
不妨喺屯門西繞道通車時
再考慮,另外又係R8轉乘問題

唔熟屯門路況,皇珠路樽頸將來會變成沙田咁塞到去馬場/馬料水嗰隻咁嚴重?
另外R8轉乘問題,屯門嗰份文件都係叫人搭E線去東涌轉黨鐵,大埔有E41應該都一樣咁安排,
係北區無E線先叫人去青衣
ryandroid 發表於 2020-7-3 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-7-3 18:25
因為E34PX都唔去赤立角島,而家東涌三個村勁多新移民客出入深圳,推佢地去轉b1/b3x肯定有賺。

但E43唔同 ...

E36A 就算全日都係上繁半個鐘一班
元朗還有更密嘅E36、E37 去搶A36、A37 客

北區開條上繁半個鐘一班、不去GTC 嘅E43
又會搶得幾多A43、A44 客?

東涌經上水去羅湖嘅需求也不比經元朗、屯門差
只係冇E43 而被迫分散以唔同途徑去羅湖

屯赤通車之後
東涌去上水火車站/羅湖之間嘅客
只係集中歸返去E36A、E37轉276A/B及E36轉276/P

E43 去赤鱲角都可以唔經GTC
上繁開半個鐘一班去後勤
星期六日半個鐘一班去東涌
根本搶唔到幾多A43,A44 嘅機場客

搵後勤區、東涌客去填滿A 車係合理嘅話就唔會開E36A 全日
E43 $17 60km 唔合理嘅話
E36A $13.9 40km 一樣都唔合理
反其道而行將E36A 全日更加唔合理

現實上E36A 加強全日服務就印證咗25-40km 相差$2係合理
所以可以合理推論40km-60km 相差$3都係合理範圍

的士、港鐵都有短貴長平
你話40km-60km 要相差成$6-8先合理
你抽空定價原則去憑空判斷價錢合唔合理嘅話
Up 到$27低過$27.7 都可以話合理
LAK2 發表於 2020-7-3 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層
A43/44 應該遲早其中一條去皇后山
因此改放祥華/華明會抹殺相關可能性
如果開E43, 兜埋屯門個別區域、東涌止步
收平d應該都唔會影響A43/44, 更可執屯門北區客
天空之神 發表於 2020-7-3 19:52 | 顯示全部樓層

要求 A43/A44 做埋屯門公路北上,收 261X 同價
增加第 2 水客數目
.
FBI2 發表於 2020-7-3 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-7-3 19:17
E36A 就算全日都係上繁半個鐘一班
元朗還有更密嘅E36、E37 去搶A36、A37 客

13.9和18.9,是五元的差別,17和27.7,是十元七角的差別。不過,如果E36A延長至粉嶺,收17元我覺得又ok,雖然票價差好多,但行車時間也差好多,因為除左巴迷,冇乜客想貪平去搭。
jocosben 發表於 2020-7-3 20:16 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-7-3 20:07
13.9和18.9,是五元的差別,17和27.7,是十元七角的差別。不過,如果E36A延長至粉嶺,收17元我覺得又ok, ...

E36A延長去北區無人搭,但又白白行多左路,燒多左油
,既然係甘巴士公司唔會正正經經開E43仲好?
ryandroid 發表於 2020-7-3 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-7-3 20:07
13.9和18.9,是五元的差別,17和27.7,是十元七角的差別。不過,如果E36A延長至粉嶺,收17元我覺得又ok, ...

講到尾都係講A 車同E 車嘅性質同價錢分別
明明$15>$18.9>$27.7係$27.7收貴咗
而唔係$12>$13.9>$17唔合理
$27.7收貴咗大家都懶得去計較
就可以調轉講$17唔合理嗎?

E36A 延長去粉嶺收$17又ok
E43 $17直達東涌又唔合理嘅
即係距離根本唔係問題
而係劣質服務先有得收平嘅意思?

E43 唔去GTC 收$17根本唔影響A43/A44客源
只有龍運自己無限加班才會做成E43 搶客、增加蝕錢嘅假象
北區客去機場也用不著E43 去東涌轉S 車去T1嘥自己時間
去得旅行就唔會慳嗰幾蚊
尤其A43/A44 收$27.7已經平咗

但去後勤返工/東涌嘅北區乘客俾$17係合理之至
以依家E34A嘅里數比較
只係多幾km 嘅E43俾$17已經係俾多咗添
E43 總站唔擺GTC 就已經唔使討論A、E車價錢嘅差額問題
除非龍運擺明要北區東涌客強制升級收A 綫價
但絕對係唔合理囉
腦夫子 發表於 2020-7-3 22:57 | 顯示全部樓層
A44 去程回程行寶石湖路同經龍琛路兩次
NA43 兜埋清河同埋海聯廣場, 擺明係避免減里數減車費而左兜右兜
kitarolo 發表於 2020-7-4 11:40 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2020-7-3 18:52
唔熟屯門路況,皇珠路樽頸將來會變成沙田咁塞到去馬場/馬料水嗰隻咁嚴重?
另外R8轉乘問題,屯門嗰份文件 ...

圖中顯示咗隱憂
揀咗幾個時間睇雖然無
紅線,但始終要屯赤開咗
再觀察都未遲,因巴士而
造成擠塞嘅例子唔算多,另外
大埔行屯赤僅可節省2公里而
唔太迫切要改,隨時變成太和進出
公路兜多啲都喺返到。

0066去迪士尼唔係唔得,但好貴。

ryandroid 發表於 2020-7-4 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-7-4 11:40
圖中顯示咗隱憂
揀咗幾個時間睇雖然無
紅線,但始終要屯赤開咗

其實嗰段支路有200米雙白綫
要塞唔會嗰度上橋位塞
屯興路去荃灣嘅車只能繼續保持最左綫
而去皇珠路嘅車就靠右入左二綫/右三綫
預計都唔會好多去皇珠路車插入去造成入皇珠路嘅支路擠塞

而屯門市中心嘅屯發路及青田路交匯處出屯門公路去荃灣就要cut 綫去右一、右二綫
否則左綫只可以入皇珠路

所以如果入皇珠路車多嘅話
屯門新都商場及菁雋個鉸剪位就有機會塞車

不過青山公路沿綫應該主要經屯興路落屯門公路
冇得cut去右綫形成鉸剪位就唔會係樽頸位

而經屯發路入屯門公路嘅只有新都商場及華都花園嘅車輛
對屯門公路擠塞嘅影響相當輕微

總括而言屯赤通車唔會令屯門公路市中心段有明顯擠塞
除非屯門公路撞車造成市中心段倒灌

而最大影響嘅係屯門西北經青田路出屯門公路可能會冇咁暢順
因為屯門公路左綫去皇珠路嘅車多咗
呢個要等屯門西繞道通車先一勞永逸
否則屯門西北嘅車流要識自己分流去青山村經皇珠路或去兜藍地入屯門公路南行
以避開青田路交匯處嘅樽頸位