hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議690往中環方向改經頌明苑
開啟左側

建議690往中環方向改經頌明苑

jasonau 發表於 2020-7-8 09:43 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-3 20:57
茵怡行去富麗花園,英明苑行去寶儉樓......
簡單而言,康盛開出跟N29,至寶順路迴旋處後上隧道 ...

開左析新站之後根本連98C都應該係咁行,做返晒寶林的客.
JX9097 發表於 2020-7-8 13:53 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-7-7 23:29
如果 690 兩年前改左行山,咁下繁唔單止保得住 12 分鐘一班,直情有班加啦,點會減到落 20,你自己睇下依 ...

閣下對690改上山會唔會太樂觀?
早兩年RPP出過山上山下依家大約係55比
即係話,山上山下是但冇咗一邊都唔見得690可以留低

無錯,上山的確可以吸到新客源
但唔好忘記港島方向係有$12.6分段
(現分段始於藍田分科診所,上山的話起碼提前到寶達邨)
拉勻來回方向其實只係比601/ 619收多$3左右

問題就在於倒完50%客之後
新增乘客可唔可以彌補到?
新客一定有,正如藍田站都有人落車一樣
之但係以藍田站計,即使繁時都只係講緊幾個人上落
秀茂坪/ 寶達客有幾多人真係落疊?

基本上690行山,「獨市位」只有秀茂坪《》中環
繁時本身有601P/ 619X,690基本上可有可無
非繁又有幾大需求呢?
極其量可能同依家經寶林差唔多(每車大約十零個)
咁即係改同唔改,好大可能每車只係收多三四十蚊
仲未計回程客明顯比去程客多(坑口有固定客源)
即係改上山要更加多人去「維持營運」

690之所以會由20分鐘跌落30分鐘
並唔係因為冇客,因為20分鐘年代晚飯後都足以企人過海
減班最主要原因係巴士公司想賺到盡(頂閘過海)兼減少夜晚出港島冇人班次
而which is改上山一樣面對夜晚冇人過港島事實

觀塘山其實自己都夠哂客源去拆線
只係三間巴士公司自己人打自己人
而即使改690,一樣要面對呢個問題
只要九城是但一間唔肯,結果都係原地踏步

反而690要做嘅,只係需要將港島方向改經頌明(跟290走線)
一嚟避免寶林z形兜圈浪費資源
二嚟將回程坐緊690嘅人吸番番嚟
呢個改動係簡單得嚟直接刺激客量,從而改善營收
(唔需要郁時段,亦唔會增加行車時間)
miklcct 發表於 2020-7-8 14:12 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-8 13:53
閣下對690改上山會唔會太樂觀?
早兩年RPP出過山上山下依家大約係55比
即係話,山上山下是但冇咗一邊都唔 ...

而家山客係唔會搭690,因為太兜,而而家秀茂坪客亦都唔會搭601,因為太兜。690改行山肯定會有大量新客。
進智公交
10598C 發表於 2020-7-8 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-7-8 14:12
而家山客係唔會搭690,因為太兜,而而家秀茂坪客亦都唔會搭601,因為太兜。690改行山肯定會有大量新客。
...

搭單講一句
有一次日中由銅鑼灣返寶達,順便試下601 vs 603轉613 vs 108轉九巴,邊個方法最快

幾好彩嗰次SOGO出發時,三部車都差唔多時間到站,因為人在西行線所以搭108,其餘追ETA睇601/603轉613

結果108轉213D最快,連2分鐘等213D時間,車程只係43分鐘
其次603轉613,等613時間用咗12分鐘,我去到寶達時613去到興田,慢約4分鐘
最慢係601,我去到寶達時601去到秀明樓,慢約9分鐘
miklcct 發表於 2020-7-8 15:22 | 顯示全部樓層
你唔試690觀塘警署轉213M?應該快好多喎。
進智公交
ViviTse 發表於 2020-7-8 16:07 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-7-8 15:22
你唔試690觀塘警署轉213M?應該快好多喎。

108 轉 213D 只需 $9.3,但 690 轉 213M 要 $18.6,足足貴成倍wo
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
JX9097 發表於 2020-7-8 16:09 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-8 15:16
搭單講一句
有一次日中由銅鑼灣返寶達,順便試下601 vs 603轉613 vs 108轉九巴,邊個方法最快

213D普遍開20分鐘
等2分鐘就有車只可以證明好彩
(其實等2分鐘車都只係快到4分鐘
即係正常計唔會快得過603轉613)
ViviTse 發表於 2020-7-8 16:09 | 顯示全部樓層
...
而家山客係唔會搭690,因為太兜

你意思係翠林班客有 690 唔坐,特登搭小巴落寶琳站轉鐵?!
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
JX9097 發表於 2020-7-8 16:15 | 顯示全部樓層
...

即使假設全部證証成立
都唔代表690要改上山

690行山出的話
基本上係扼殺咗安達臣《》中西區過海線
安達臣同觀塘山係應該自己拆,而唔係拖其他區落水
都係嗰句,成個觀塘山根本自己都可以2拆3
(繁時隨時可以拆5-6條都仲得)

同時690點行法亦唔會做到觀塘價
對觀塘山而言唔會係最好選擇
10598C 發表於 2020-7-8 16:30 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-7-8 16:09
213D普遍開20分鐘
等2分鐘就有車只可以證明好彩
(其實等2分鐘車都只係快到4分鐘

但108轉車唔係淨係得一部213D,係山谷道有13X 213X,甚至衰啲講句九龍城仲有11X 1A揀,呢到好明顯我係睇住ETA做人,見車就上

603轉613唔使等車冇錯一定快過108轉213D,但衰在東隧口得一部613有優惠轉,唔好彩要等20分鐘先有車

不過講多一樣嘢
601即使早613約4分鐘到東隧口,最後都係慢過613到寶達
原因係觀塘市中心、迴旋處太塞