hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議690往中環方向改經頌明苑
開啟左側

建議690往中環方向改經頌明苑

10598C 發表於 2020-7-8 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-8 16:09
你意思係翠林班客有 690 唔坐,特登搭小巴落寶琳站轉鐵?!

中環方向冇選擇焗揀690/690P,上繁平均要30~35分鐘先由總站去到將隧收費亭,但再多15分鐘已經可以去到港島/灣仔落車

但回程如果690送車尾,搭619X去秀暉樓轉車返去康翠,時間上其實唔輸蝕

搭鐵寶林去灣仔只係27分鐘,計多5~7分鐘塞鐵,加15分鐘小巴落山去寶林站,大概50分鐘
所以其實690P朝早即使山上上車,車程都唔輸蝕,只係觀感真係唔好啫

利申好耐冇搭過鐵
ViviTse 發表於 2020-7-8 16:41 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-8 16:15
即使假設全部證証成立
都唔代表690要改上山

無錯,其實秀茂坪、寶達、安達、甚至未來安達臣嘅首置新樓想有快車出中西區,
根本 619X 可以全日化,招標條新線又得,無必要畀多 $4 幫康翠手養 山路版690。

再加上九巴依家做緊 安達/安泰 <> 港島 嘅獨市生意,
而如果想一程車過嘅又要坐 九城聯營之601/619系線;
如果想有寶達/安達/安泰中西區特快線,最公平方法係招標。

而果條新線,相信唔會服務康翠一帶,因為車程長,
而預期客量亦唔會比安達臣新區高,亦會帶來價錢問題。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-7-8 16:49 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-8 16:37
中環方向冇選擇焗揀690/690P,上繁平均要30~35分鐘先由總站去到將隧收費亭,但再多15分鐘已經可以去到港島 ...

619X轉車返康翠...... 貴過690,無得一程過,同埋真係唔快好多......

690P 雖然喺寶林係咁兜圈,但出咗兩隧之後又真心快嘅;
如果係繼續行隧道的話,我會建議佢改入欣景路、去到景林就上隧道,唔使再兜多個大圈。
10598C 發表於 2020-7-8 16:54 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-8 16:49
619X轉車返康翠...... 貴過690,無得一程過,同埋真係唔快好多......

690P 雖然喺寶林係咁兜圈,但出咗 ...

比起送690車尾再等下一部690,如果619X嚟先,唔好意思轉車一定快過等20分鐘690,亦都好過係條街到食20分鐘廢氣

619X灣仔打後收9.8,加埋好彩轉到93A最平只係14.7,只係貴過690四毫子
就算比多個幾銀錢,可以唔使係條街食20分鐘廢氣,都值得
JX9097 發表於 2020-7-8 17:45 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-8 16:30
但108轉車唔係淨係得一部213D,係山谷道有13X 213X,甚至衰啲講句九龍城仲有11X 1A揀,呢到好明顯我係睇 ...

213X有車的話應該係最佳選擇

13X非繁要入啟麗,不了
11X同1A就算啦
11X同601一樣要塞迴旋處
1A大上大落,唔會快

JX9097 發表於 2020-7-8 17:49 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-8 16:41
無錯,其實秀茂坪、寶達、安達、甚至未來安達臣嘅首置新樓想有快車出中西區,
根本 619X 可以全日化,招 ...

安達臣爆條中西區線的話一定唔會關康翠事
價錢係其中一個原因
但主因係康翠同安達臣根本唔順路

其實最簡單就係601/ 619重組去serve安達臣
(當然,九巴梗係寧願你坐213M轉鐵或者613轉車)
所以運吉一定要出手先解決到呢個死結

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

avg1 發表於 2020-7-8 21:13 | 顯示全部樓層

Sorry wrong post!
LauCT 發表於 2020-7-8 22:43 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-7 18:07
咁繁忙時間(上繁)點樣回車?
係咪中環開出嘅車去到康盛之後,私牌落坑口再開上山?
定係繁時全部以寶 ...

所以690A只係單向服務將軍澳,九巴可以由其他路線抽車,城巴則可以用E22A/E22S啲車嚟行690A
以彩明做總站,跟290走線行上山之後跟N691走線過海

西貢區居民
JX9097 發表於 2020-7-8 23:36 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-7-8 22:43
所以690A只係單向服務將軍澳,九巴可以由其他路線抽車,城巴則可以用E22A/E22S啲車嚟行690A
以彩明做總站 ...

E22A/E22S用緊專二車
(而且E22S主力運A車出城)
唔可以隨便拎去專一線

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
ViviTse + 3 精闢見解

查看全部評分

ViviTse 發表於 2020-7-9 02:23 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-7-8 17:49
安達臣爆條中西區線的話一定唔會關康翠事
價錢係其中一個原因
但主因係康翠同安達臣根本唔順路

無錯,如果安達臣開條新線直達中西區,始終都唔會經康翠:
一來,由安達臣取道秀茂坪道、將軍澳道落山,定線上面係經唔到康翠;
二來,就算順路,因為價錢、客量、里數等因素,都好大機會唔經康翠,例子 88、213D、214 等。