hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議690往中環方向改經頌明苑
開啟左側

建議690往中環方向改經頌明苑

ViviTse 發表於 2020-7-9 02:51 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-7-8 22:43
所以690A只係單向服務將軍澳,九巴可以由其他路線抽車,城巴則可以用E22A/E22S啲車嚟行690A
以彩明做總站 ...
九巴可以由其他路線抽車

即係維持 690 服務嘅同時,又開辦 山路版690 (aka 690A)?

btw 「其他路線」係指D咩路線?
- 黎緊開轉乘站,將隧嘅車又要服務埋藍田,抽唔到車。
- 290系,上繁連290X到黃大仙都識頂閘,抽唔到車。
- 296M,上繁係叫做客量好少少嘅時段,唯一有埋特別班嘅時段添,又抽唔到。
- 298E,上繁班班總站頂閘;91M,上繁去到井欄樹班班爆,又抽唔到車。
- 康城直出觀塘嘅新線98,唔止抽唔到車,仲要用多6部車添。
- 如果九巴投到將馬線,仲要揾多1部車添。
- 咁即係又要削 93A/93K/93M/95/95M/98A/98C 呢類行山線?
 但呢類行山線本身上繁都絕對唔差,有D仲識頂閘落山添。定係想喺非將軍澳區抽車入黎?

城巴則可以用E22A/E22S啲車嚟行690A

49樓位師兄答咗,唔重覆一次。

以彩明做總站,跟290走線行上山之後跟N691走線過海

彩明/尚德/將軍澳南/坑口 嘅車程都過長,吸山下客嘅能力比 690 還要低。
如果真係有意開 山路版690 (aka 690A),放寶林、學93K上山(或者頂盡放坑北、學98A上山)已經足夠
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-7-9 03:11 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-8 16:54
比起送690車尾再等下一部690,如果619X嚟先,唔好意思轉車一定快過等20分鐘690,亦都好過係條街到食20分 ...

送車尾的話就係嘅,但如果619X同690一齊黎,就應該上690會好D?
10598C 發表於 2020-7-9 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-9 03:11
送車尾的話就係嘅,但如果619X同690一齊黎,就應該上690會好D?

咁當然...
綜合舒適度、時間、價錢一定揀690先
240798790262289 發表於 2020-7-9 19:09 | 顯示全部樓層

回樓主,好建議!
690P會唔會一併改埋?
Scania
240798790262289 發表於 2020-7-9 19:10 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-7-8 22:43
所以690A只係單向服務將軍澳,九巴可以由其他路線抽車,城巴則可以用E22A/E22S啲車嚟行690A
以彩明做總站 ...

為何以彩明做總站?
Scania
ViviTse 發表於 2020-7-12 00:29 | 顯示全部樓層
240798790262289 發表於 2020-7-9 19:09
回樓主,好建議!
690P會唔會一併改埋?

我個人認為可以唔改都得,留返一條線比茵怡直出
LauCT 發表於 2020-7-12 17:56 | 顯示全部樓層

因為290以彩明做總站,690A為290過海版
西貢區居民
ViviTse 發表於 2020-7-13 02:49 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-7-12 17:56
因為290以彩明做總站,690A為290過海版

過於迂迴,預計彩明、尚德、將軍澳南都唔會有人想上車,甚至坑口都少
LauCT 發表於 2020-7-13 17:23 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-13 02:49
過於迂迴,預計彩明、尚德、將軍澳南都唔會有人想上車,甚至坑口都少

290都係咁行,又唔少人上車喎,其實可以唔經尚德
西貢區居民
ViviTse 發表於 2020-7-13 17:35 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-7-13 17:23
290都係咁行,又唔少人上車喎,其實可以唔經尚德

因為出港島「鐵路優勢」比出荃灣嘅「鐵路優勢」大,所以290還勉強執到D將南客,但690如果咁行基本上無可能