hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 7B 8 18
開啟左側

建議重組九巴 7B 8 18

S3BL100 發表於 2020-7-3 13:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為縮短何文田來往尖沙咀西部及西九龍填海區的行車時間,減少受道路擠塞影響;以及改善西九龍填海區與油麻地之間的連接,專注於未有小巴太大競爭的客源,建議重組九巴 7B、8 及 18 線如下:

1. 九巴 8 號線改為來往樂富至尖沙咀碼頭,取代 7B 來往樂富至何文田的功能,並來回改經紅磡繞道,及上調全程車費,縮短何文田往返尖沙咀西車程;
2. 增設九巴 8B 線來往九龍站至何文田,取代 8 號線來往何文田及佐敦的功能;
3. 18 線來回改經窩打老道及海泓道,更深入大角咀,來回不經旺角,避免擠塞;同時深水步段不再繞經海壇街及荔枝角道,改經聚魚道往返。此外,改為於往長沙灣深旺道方向,繞經何文田總站,往愛民方向則不繞經;
4. 增設九巴 18A 線來往紅磡碼頭至朗豪坊,取代 7B 及 18 線部分功能,同時取消 7B 線

重組後,派車數目將由三線原來合共 17 部減至 16 部

重組安排如下:

(行車路線以文字版本為準)

1. 8 樂富 <-> 尖沙咀碼頭

行車路線
樂富開出:橫頭磡東道、聯合道、東寶庭道、嘉林邊道、衙前圍道、蘭開夏道、窩打老道、培正道、佛光街、常富街、何文田總站、常富街、佛光街、忠孝街、佛光街、馬頭圍道、蕪湖街、德民街、紅磡道、紅磡繞道、梳士巴利道
尖沙咀碼頭開出:梳士巴利道、紅磡繞道、紅磡道、佛光街、忠孝街、佛光街、常富街、何文田總站、常富街、佛光街、培正道、窩打老道、界限街、嘉林邊道、東寶庭道、聯合道、橫頭磡東道、橫頭磡南道

服務時間及班次
樂富開出 | 尖沙咀碼頭開出
星期一至五
0530-0600 30 | 0610-0700 25
0600-0800 20 | 0700-0800 20
0800-1530 25 | 0800-0930 30
1530-1730 20 | 0930-1700 25
1730-2300 30 | 1700-2000 20
2300-2335 35 | 2000-0030 30
星期六、日及公眾假期
0530-0800 30 | 0610-0700 25
0800-1800 20 | 0700-1300 30
1800-2300 30 | 1300-2300 20
2300-2335 35 | 2300-0030 30

收費
全程 $5.8

派車
六輛雙層巴士

===

2. 8B 九龍站 <-> 愛民(循環線)

行車路線
車站環迴路、佐敦道、彌敦道、窩打老道、培正道、佛光街、忠孝街(北行)、佛光街、常富街、何文田總站、常富街、佛光街、培正道、窩打老道、彌敦道、佐敦道、迴旋處、雅翔道(南行)、迴旋處、雅翔道(北行)、車站環迴路

服務時間及班次
九龍站開出
星期一至五
0530-0710 25
0710-0930 20
0930-1300 30
1300-1530 25
1530-2030 20
2030-0030 30
星期六、日及公眾假期
0530-1030 25
1030-2250 20
2250-0030 25

收費
全程 $5.1

派車
四輛雙層巴士

===

3. 18 長沙灣深旺道 <-> 愛民(循環線)

行車路線
深旺道、興華街西、連翔道、東京街西、深旺道、聚魚道、通州街、大角咀道、海泓道、麗翔道、窩打老道、培正道、佛光街、忠孝街(北行)、佛光街、常富街、何文田總站、常富街、佛光街、培正道、窩打老道、麗翔道、海泓道、櫻桃街、大角咀道、聚魚道、深旺道

服務時間及班次
長沙灣深旺道開出
星期一至五
0600-0650 25
0650-0730 20
0730-1730 30
1730-1820 25
1820-2320 30
星期六、日及公眾假期
0600-1100 25
1100-1730 30
1730-1820 25
1820-2320 30

收費
全程 $4.9

派車
三輛雙層巴士

===

4. 18A 紅磡碼頭 <-> 旺角(循環線)

行車路線
紅鸞道、下通道、紅磡南道、紅菱街、暢通道、機利士南路、蕪湖街、馬頭圍道、佛光街、忠孝街、佛光街、常富街、何文田總站、常富街、佛光街、培正道、窩打老道、亞皆老街、上海街、窩打老道、培正道、佛光街、常富街、何文田總站、常富街、佛光街、忠孝街、佛光街、馬頭圍道、蕪湖街、大沽街、寶其利街、機利士南路、紅磡南道、下通道、紅鸞道

服務時間及班次
紅磡碼頭開出
星期一至五
0615-0655 20
0655-0740 15
0740-0840 20
0840-0010 30
星期六、日及公眾假期
0615-0640 25
0640-0010 30

收費
全程 $4.9

派車
三輛雙層巴士,另平日上午繁忙時間抽調 7 號線一輛雙層巴士支援

(完)
fb.com/scientisthk2usa/
SE7378 發表於 2020-7-3 23:08 來自手機 | 顯示全部樓層
7B 紅磡灣嗰段路咁嘅客量,就算要留都唔好再留全日,
不如縮 7B 做樂富何文田循環,紅磡灣淨係做朝早返學就算,
又或者,7B 變埋平日早繁限定,淨係做紅磡灣去何文田嘅學生客,
然後趁屯馬綫二期通車前後,將 85 改行新田圍嘅後山上落獅隧,
世運迴旋處後改跟 17 行法去愛民邨,唔去土瓜灣同翔龍灣,
補翻原 7B 樂富來往何文田嘅空缺,但九龍仔內街無車去何文田可能係問題。
 樓主| S3BL100 發表於 2020-7-3 23:19 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-3 23:08
7B 紅磡灣嗰段路咁嘅客量,就算要留都唔好再留全日,
不如縮 7B 做樂富何文田循環,紅磡灣淨係做朝早返學就 ...

但留意我將條改去樂富食半條 7B 既 8 來回改行紅磡繞道,紅磡舊區機利士南路一帶得返條食半條 7B 同半條 18 既 18A,而且基本班次變成半粒鐘一班

85 定線無乜修改空間,反而何文田來往九龍仔一段斷左會係好大問題,返學客唔少

kay 發表於 2020-7-3 23:27 | 顯示全部樓層

8改去樂富,唔差在去埋廣播道吞埋條208
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| S3BL100 發表於 2020-7-3 23:33 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-7-3 23:27
8改去樂富,唔差在去埋廣播道吞埋條208

有諗過,但唔入彌敦道,唔知人地收唔收貨

同埋廣播道行唔行到雙層車?

如果 208 點都要留低,學早前天空之神師兄建議,抽 211 車拉埋上翠竹仲好,食水深

GU9338 發表於 2020-7-4 11:55 | 顯示全部樓層
一睇班次仍然好唔開胃
雖然服務範圍有變但似乎改變唔到居民紅綠小、地鐵甚至行路去目的地既習慣

有冇考慮部分路線既客源上到全日 20 分班 ?
請用文明來說服我。
 樓主| S3BL100 發表於 2020-7-4 13:23 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-7-4 11:55
一睇班次仍然好唔開胃
雖然服務範圍有變但似乎改變唔到居民紅綠小、地鐵甚至行路去目的地既習慣

其實重組後,原有覆蓋範圍同路段班次,基本上都同今日無咩分別。係好唔開胃但本身 7B 8 18 班次都不似人形,想九巴加密返原有路段班次,應該難過登天

不過咁講,我重組完後慳到一部車出來,一個出路係唔慳車,擺返落其中一條線。如果咁做,首選加落 18A,次選係 8,畢竟何文田往來朗豪坊,同埋特快來往尖西,呢兩個位都有一定價值

甚至重組後 7 8 兩邊總站相同,而 7 客源會比起 8 更單向,後者基本盤未必差得過前者;車務運作角度可以諗下有無得共用車隊,甚至變相 7 減一部車擺落 8 號仔

SE7378 發表於 2020-7-4 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-7-3 23:19
但留意我將條改去樂富食半條 7B 既 8 來回改行紅磡繞道,紅磡舊區機利士南路一帶得返條食半條 7B 同半條  ...

但 18A 就算係補旺角街市,前景都唔會好過本身嘅半條 7B 同半條 18,
何文田去程基本上繼續坐小巴,旺角回程要坐巴士都係 E21A 居多,
18A 旺角街市後仲要走埋去窩打老道同 8 仲有新 18 累鬥累,
基本班次都係得半粒鐘一班,18A 分分鐘真係未必好過 18。

仲有,唔明點解要繼續放 18 去西九龍填海區呢?
就算有客去何文田,屯馬綫二期一通就基本上全程保鐵兼唔洗轉車,
咁樣改 18 行果欄同廣華醫院,到頭來醫院位又好可能搞到 18 縮唔到,
又同條半生不死又做填海區出油麻地嘅 6F 重疊,真係情何以堪 ⋯⋯

至於九龍仔去何文田,諗緊既然 208 行大路客量都係咁垃圾,
不如索性改行培正道、忠孝街、下路同紅磡繞道去尖西尖碼,
一來補到 7B 九龍仔嘅獨市位,二來又順手做埋何文田尖西特快,
三來可將 8 縮返去佐敦,或者拉去九龍城碼頭補埋 41/45 流水,
之後先再諗拉唔拉上翠竹花園,總好過繼續浪費彌敦道嘅配額。
kay 發表於 2020-7-4 21:29 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-7-4 11:55
一睇班次仍然好唔開胃

九巴當何文田係豬頭骨
但計下數
8/7B/18/41/45
一個鐘最少都有10班車行何文田

已經未計埋17/109/E21A

比荔景/新田圍都要好DD

問題係兩邊總站多數唔肯改線
九巴無得揀唯有減班

何文田又有紅綠小,好腳力行落旺角
比條15分鐘一班去旺角,但以前主力18都比人減到20/30/40
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| S3BL100 發表於 2020-7-4 23:22 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-7-4 15:24
但 18A 就算係補旺角街市,前景都唔會好過本身嘅半條 7B 同半條 18,
何文田去程基本上繼續坐小巴,旺角 ...

但旺角街巿正正係 18 今日存在既主要原因

何文田往來旺角不同位置,搭車選擇都會有分別。例如先達的確會坐 E21A 返歸,花園街/信和果頭來回都係小巴首選。但旺角街巿、朗豪坊附近無小巴,18 依然係首選,可以上到頂閘

所以我將 18 改道後,都要補返條 18A,做旺角街巿朗豪坊,順便做紅磡往來旺角東;18A 站位更貼近朗豪坊,而且何文田方向唔使再塞入旺角道,其實唔會差得過 18

深水步填海區日後可以坐屯馬線來往何文田,但去何文田邨、愛民邨唔就腳呢,返學客數目都會有返咁上下。仲有大角咀呢?入得大角咀道,除左深旺道/日後凱達邨外,都無其他太多合適位置擺總站又可以進一步慳時間。18 專心做大角咀往來何文田呢塊細餅,唔使來回塞旺角兩次,個人認為係比較實際既做法

至於九龍仔去何文田,我今次咪改左條 8 號仔來往尖碼至樂富,補呢個位囉