hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 671 點解咁坎坷
開啟左側

[問題] 671 點解咁坎坷

S3BL100 發表於 2020-7-8 01:08 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-7-8 00:33
咩你覺得屯馬綫一通,一條同港鐵完全平衡既 111 仲有必要同客量做得番現有班次?

619X 全日要用既資源等 ...

有無客量做返現有班次都唔係重點,重點係兩巴唔會改時段,亦因此唔可能延長一條已經嚴重過鐘既聯營過海線

我成日都話,聯營過海線重組唔可以用獨營線既邏輯去諗,但呢樣野好多人到今時今日都唔明

我同意 619X 有條件而且值得做半全日,但時段問題衍生出來的實際運作問題,亦唔可以唔考慮

你講咁多野其實都無回應過我提出來既運作考慮。重點係:671 改上彩雲入九龍灣,以非繁交通狀況,連車都唔駛加,行車時間亦只係同今日相若;下繁係會行耐左,但唔好忘記九龍灣一段觀塘道本身都係唔穩定,而今日時段同班次分配安排,已經大致足以應付下繁行車時間增加

你不妨上去巴典或者九巴網頁,睇下時段分配,望下邊班車接邊班車,評估下條線實際運作

咁無錯九龍灣來往南區有 107,單向往銅鑼灣有 101X,但呢兩條係咪做到晒 671 改入九龍灣之後做到既野?你就隻字不提

你問有幾多人肯專登等半粒鐘一班來往英皇道至九龍灣。咁我又問返你,有幾多人肯專登等半粒鐘一班坐 671 來往英皇道至德福、彩虹、鑽石山?半粒鐘一班呢個既定事實係改變唔到,重點從來唔係到時吸到某個巿場幾多 % 客源,而係對比起今日吸多或者跌左幾多客

而我係好相信,671 改上彩雲入九龍灣,成績會好過今日直行觀塘道疊住大大條地鐵、北行執 619 雞。半粒鐘一班對九龍灣同彩雲吸引力,會差過半粒鐘一班對德福、鑽石山來往港島既吸引力?因為嫌吸引力唔夠,所以就要繼續做一個吸引程度更差既客源,用既資源又係咁多?你既邏輯真係好得意

而彩雲角度,671 實用程度點都高過 606,唔係你一句佢地而家小巴轉緊鐵就否定到 606 實際對佢地更無用既事實

更何況 606 分得屍既話,彩雲都唔會有齊兩條,都會跌落 30 分一班

當然你可以話 606 不如唔改。但一方面嫌 608 太慢要分屍改快,一方面又唔畀 606X 全日,呢D簡直係雙重標準,只不過你早兩個星期隔離文畀多位版友圍插後潛左水咁解。我建議閣下先行檢討一下點解你當日會畀人圍插先

fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2020-7-8 03:21 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-7-8 01:08
有無客量做返現有班次都唔係重點,重點係兩巴唔會改時段,亦因此唔可能延長一條已經嚴重過鐘既聯營過海線 ...

觀塘山人口過多要開新服務係另一回事,
就算 619X 唔出現,另一條安秀道東隧中環線亦好有機會出現。

紅隧線全部因為屯馬綫全通危在旦夕,全部 1 字頭聯營線自然要重組,
既然觀塘山有空間兩間公司做生意未必唔傾,運輸署一出聲搞亦唔到佢地唔傾。

你非繁唔加車既假設係建基於 671 行緊觀塘道無事無幹唔過鐘,
但現實 671 非繁係觀塘道出事時不時出現緊 110 分鐘一單,
依點就係 671 緊預咁多時間既原因,亦係減到 30 分鐘一班既原因。
仲有咩野空間入一個非繁有半日塞緊車既勵業街十字路口?

家陣 14X 離譜塞車塞到創紀之城 20 分鐘都未去到九展,
同時間隔離部 671 返到鑽石山清埋客,真係夠時間?定雙目失明當睇唔到?

=====

咁你又隻字不提,671 改入九龍灣最大客源就係銅鑼灣去九龍灣客源。
你唔好同我講天后、炮台山同半個北角去九龍灣先係主菜下化?

正路點都係要 101X 或者 641 全日先啦,
當兩巴做晒客量調查,當中上環灣仔都認為非繁無得做,而轉軚放棄 101X 全日情況下。
搞咩鬼打通天后、炮台山同半個北角去九龍灣非繁市場?

107 他日屯馬綫全通都命不保夕,到時踢佢落機隧專做黃竹坑 - 東九龍市場,主打黃竹坑、香港仔客。
會唔會實際過 671 入九龍灣呢?

=====

彩雲過海依個老問題,你試下問佢地,點解唔搭 606 先?
唔係一句你口中覺得係就係,對彩雲而言,606 去九龍灣至藍田流水,同埋老人 2 蚊專線。
新線又行九龍灣、觀塘道塞車黑點,最後咪又係落番彩虹轉車。

EX-TL 兄咪鬧過你囉,只係你無覆人。

=====

「重點從來唔係到時吸到某個巿場幾多 % 客源,而係對比起今日吸多或者跌左幾多客」

記住一點,671 搞到觀塘道南區客跌,就因為班次不穩同車程過長太兜出事。
同埋為左做英皇道流水客而唔理南區人感受,南區班客咪離棄佢囉,你估班客好想搭港鐵去到金鐘轉南港島綫嫁?

671 搞左咁多年,觀塘道養到少少客專登等佢,就多謝佢成條線已經係九龍區行緊直線預到時間,一程過返南區,
你一個唔該送佢入九龍灣、海濱道,果兩條路時不時塞車,671 仲要出番觀塘道塞多份,咁不如送番晒佢地落地底好過。

記住一點,觀塘道養落批南區客因為班次不穩會離棄佢,唔緊要,
咁新地區搶到幾多新客返黎先?目標係港鐵客定唔係隔離線。

608 家陣夾住大大個鰂魚涌、太古,30 分鐘一班先十均 10 個人非繁住來九龍灣,當中有部份仲要 BBI 轉乘客。
一個天后、炮台山同半個北角(同 608 分客),仲要搶 608 客,你條新 671 非繁做緊幾多人?
另外,唔好忘記,海濱道有班客其實已經搭緊 671 過海再行番入去。

比你每班 671 載多 10 個新客好未?同時間鑽石山、觀塘道又跌番 5 個客走,兼批新客可能係黎自 608 或 107。
最後頂多只係打和,但你講到 671 入一入九龍灣可以令 671 起死回生咁,嘩,唔好再誇張少少?

你既建議係一條霉線換另一條半霉線,九龍灣要三條東區線仲咩鬼?
天后、炮台山市場又唔係大,608 非繁又唔係好生意。

=====

潛水?人地不合理圍插唔代表道理係人地身上,我唔直接 Quote 你文唔代表無提及同你有關既論點。
608 有幾多班車做到 14-16 分鐘盛德街去到輔警總部?熟客一定知。

你依類心態又唔係以事論事都算,我直接問你一句,你平均每星期搭幾多次 606 系 / 608 / 619 系 / 641 / 671?

608 唔一定拆線,啟麗宏照道一塞車,搞到下繁預成一轉 90 分鐘都可以唔夠跑,唔知你點睇啦。
今日 608 下繁由太古返啟德,大約一個鐘到,而 1-2 星期九龍灣平均出 1-2 次大鑊塞車,又係佢地唔好彩姐。

九龍灣並唔係萬能,甚至係害人。
你試下睇下今日九龍灣發生咩事,由開頭成班客等車等到爆粗,最後放棄巴士行去啟德、九龍灣站搭車。
每  1-2 星期整幾單咁既野,個個九龍灣人咪又保鐵。

學 brianso198 兄講,608 跌客,好可能又係去番九龍灣站。
九龍灣塞車問題幾乎將宏照道巴士線吸引力跌到得番一半。

都係果句,如非必要,無太大需求既線無必要入九龍灣內街陪塞,搞到佢班次不穩。
惡意回復是不道德的行為。
Chnnr 發表於 2020-7-8 13:50 | 顯示全部樓層
671 衰乜 ? 衰疏車衰惡等衰全程車程長班次不穩衰塞車位多
但撇除一下塞車班次不穩, 天后炮台山北角過九龍東, 首選點都先等 671
601 619 埋完法院就陪塞迴旋處, 671 係行隧道, 儘管你站位遠, 601 停和樂邨, 619 停裕民坊
貌似 619 著數 ? 你塞完車先啦, 停創紀唔係問題, 你條線係快, 站位要行多兩步都總會有人肯搭, 間中下晝兩點幾搭 671 過觀塘, 創紀起碼都落 10 幾 20 個, 全車夾埋都係有時得 40 個未到
加上 東區一帶都唔係唔知 601/619 孖寶一向都前後腳到, 一無車就齊齊等 15 分
有班 671 攝下埋位, 搭慣搭熟點都寧願上 671, 而且唔係慢過地鐵好多, 地鐵仲要北角油塘要轉兩次車
下繁開 25/30, 唔少次響北角見到 671 都要企人返南區
無客既話就唔會開半粒都要企, 可惜, 香隧永遠都係南區巴士最頭痛既位黎...
加上而家東隧塞車條龍一日長過一日....唉...
Enviro50D 發表於 2020-7-8 15:21 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-7-8 03:21
觀塘山人口過多要開新服務係另一回事,
就算 619X 唔出現,另一條安秀道東隧中環線亦好有機會出現。

紅隧102/103/106/108/110/112/116/117/118應該無咩影響 (咁搭都係平過直接坐鐵又直接啲,塞車位又過晒),最多輕微下跌,其他就一定要執,尤其104客量應該會大跌,15/20分鐘一班都夠

觀塘塞車真係無得搞,條條線都係咁塞,尤其星期五基本上一定塞
不過14x宜家咁樣應該好難唔入埋去 (尤其下繁入面嗰兩個站已經打得爆部車),要去佐敦14分分鐘仲快
ViviTse 發表於 2020-7-8 16:20 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2020-7-8 13:50
671 衰乜 ? 衰疏車衰惡等衰全程車程長班次不穩衰塞車位多
但撇除一下塞車班次不穩, 天后炮台山北角過九龍東 ...

無錯,671 一程過由東九龍去天后,對唔少人黎講比 坐鐵要轉2次車 方便,但班次真係幾惡等
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ricky 發表於 2020-7-8 20:29 | 顯示全部樓層
https://www.youtube.com/watch?v=hY_VVkJe42I&t=9s
搭過佢,呢程車在香隧出口及入口、東隧入口,觀塘道及彩虹道都勁塞、要1.5小時。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2020-7-8 20:32 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2020-7-5 19:26
老實,好大改善係好難。一係大膽啲

1)拉上慈雲山,做116北角特快嘅角色(唔知快幾多);

難放棄北角至銅鑼灣的客
前荃葵青區居民
zacharyho907 發表於 2020-7-8 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層
我有份見證了671因南港島綫通車而減班的過程,超長的里數和覆蓋範圍、相當早的收車時間確實令人詬病。鑽石山方向可以在香隧後改停「維多利亞公園、告士打道」,天樂里,摩理臣山道/灣仔消防局/百德新街,軒尼詩道分站取消;銀幕街至港運城,英皇道及藍田站,觀塘道至鑽石山站一段只停特定分站;鴨脷洲(利樂街)方向採用相若安排,只停健威花園/琴行街,英皇道後上東廊直達景隆街,告士打道,以縮短行車時間;晚上利南道工業區幾乎沒有人,20:15這收車時間是根據潛在的超時下班時間而定的,有延長的可能。606則不可能,即使不入九龍灣商貿區,彩雲邨沒有過海需求,故建議永久分拆為606A和606X;671的行車時間表內加插671X,並在不可能延遲的其餘服務時段以鴨脷洲邨為總站,採用類似新巴95線的運作模式,每日延長服務時間如下:鴨脷洲開出06:25 / 07:30 - 23:00;鑽石山站開出06:30 / 07:30 - 23:30,並在新巴91A和93線原來使用的車坑增補671的晚間班次。回覆居住在鑽石山那位的留言,另一原因是海怡半島總站沒有足夠車坑容納671,已被590、592、595、171(A/P)、99(X)、90B、N90及港島專綫小巴63線全佔用,鴨脷洲大街不會是選項的關係。
DIH 發表於 2020-7-8 23:19 | 顯示全部樓層

往鑽石山方向,銅鑼灣停海皮係就係快,但遠離消費區,要行一大段路先出到去,個個一早落地底。如果行禮頓道、邊寧頓街又如何?(我真係唔知,唔係最順但會唔會好過天樂里?)

我認為行觀塘道好過入九龍灣內街。

九龍東—銅鑼灣,及觀塘—南區,即使搭地鐵都係好轉折,非繁疏車繁時多人,就算唔大改,條線keep住頹做都有佢價值,改下時間已經OK,分分鐘佢肯開夜會執多幾件。

參考Google提供的時間,例如黃竹坑往九龍灣,非繁時671同地鐵時間係不相伯仲,尤其是如果出發點與地鐵站有段距離。
JX9097 發表於 2020-7-8 23:28 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2020-7-8 23:19
往鑽石山方向,銅鑼灣停海皮係就係快,但遠離消費區,要行一大段路先出到去,個個一早落地底。如果行禮頓道 ...

禮頓道塞起上嚟唔係人咁品
8X/19班次亂哂大龍,某程度上就係禮頓道造成

而且一樣遠離「主消費區」
最近嘅時代廣場都要「逆流」行5-7分鐘