hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 671 點解咁坎坷
開啟左側

[問題] 671 點解咁坎坷

天空之神 發表於 2020-7-13 17:22 | 顯示全部樓層

其實 671 改做 172
香隧直出紅隧, 落地類似 101X 行九龍灣工商區可以仲塞少D
或者行承啟道

另外可以郁返 107 出黎唔入黃竹坑比 172 入都係可行
.
dennis28a 發表於 2020-7-13 18:03 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-7-13 17:22
其實 671 改做 172
香隧直出紅隧, 落地類似 101X 行九龍灣工商區可以仲塞少D
或者行承啟道

101X 下繁先係天才級走線,行晒九龍灣最塞既黑點。

返九龍入宏照道至少行多 15 分鐘先到淘大,
如果山谷道同時有 101 同 101X 去觀塘,101 返到裕民坊準備開車過番海,101X 仲係喜鵲樓。

去港島仲死,自殺式 U Turn 公轉,
101 101X 裕民坊前後腳開車,正線入埋紅隧過緊海,101X 仲未到紅隧口,
人生試過 3 次 101X 慘痛經驗,如果唔好彩撞正九龍灣大塞車,101 去到中環,101X 仲未入機隧。

不過咁,如果條線好似 101X 咁只係主力做宏照道無所謂,但無必要抽 24 開特班靠害。
惡意回復是不道德的行為。
天空之神 發表於 2020-7-13 18:34 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-7-13 18:03
101X 下繁先係天才級走線,行晒九龍灣最塞既黑點。

返九龍入宏照道至少行多 15 分鐘先到淘大,

我諗住往九龍常怡道天橋直出牛頭角道
往港島牛頭角後啟祥道天橋出隧道

入工商區等同自殺
.
dennis28a 發表於 2020-7-13 22:43 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-7-13 18:34

咁樣好好多,但根據 14X 經驗點都要塞一陣 Megabox 返觀塘,尚可接受啦。
608 返港島其實證明左有一部份人根本唔介意行出大馬路搭車,何必要入宏照道呢?
S3BL100 發表於 2020-7-14 00:52 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-7-13 18:34

九龍方向咁改可以,但下繁最大問題其實係唔夠客;反而舊年 RPP 個改法,加經中上環但九龍段直剷彩虹,概念上幾好

九龍灣最多客最有價值既位係企業廣場同 Megabox 一帶,當然而家 U 字型行法係塞得最勁(參考 24 特車總站開到宏天隨時用九個字),但想食正既話,都要焗塞

下午班次行常怡道天橋、宏照道北行轉出啟祥道,可能係折衷做法,起碼塞少宏光道

另外下繁正線逆向仲有足夠運載力。雖然新巴班次 101X 都唔滿,但九新各抽多至少一班 101 變 101X,係有空間做,起碼九龍灣唔使焗等果兩班受塞車影響到站時間既 101X,吸引力會增加

fb.com/scientisthk2usa/
天空之神 發表於 2020-7-14 01:00 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-7-14 00:52
九龍方向咁改可以,但下繁最大問題其實係唔夠客;反而舊年 RPP 個改法,加經中上環但九龍段直剷彩虹,概 ...

如果有留意九龍灣交通
其實班客一樣行出去九展搭 608
一樣會行去輔警搭 13x 213x 28

我唔擔心會少左客,唔塞車班期準就可以
.
S3BL100 發表於 2020-7-14 01:08 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-7-14 01:00
如果有留意九龍灣交通
其實班客一樣行出去九展搭 608
一樣會行去輔警搭 13x 213x 28

呢幾個站本身都有自己客源,而且有客唔代表所有企業廣場同 Megabox 一帶既乘客都肯行出去搭車,否則貴成截既 297 就唔會下繁常悅道一個站做到風生水起,608 都唔會被建議港島方向上繁後加停宏通街

更何況 Megabox 行出九展或輔警,距離同行去德福同九龍灣站相若

fb.com/scientisthk2usa/
Sh2747 發表於 2020-7-14 03:13 來自手機 | 顯示全部樓層
我想671非繁銅鑼灣至北角都可以執雞執到架車滿滿
dennis28a 發表於 2020-7-14 03:51 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-7-12 00:16
當日份招標文件係招啟德而唔係招嘉亨灣,港島區走線尚有微量修改空間,但九龍區情況唔同

你講緊咩野?招標文件框架下真係寫明九龍城(盛德街)單向去西灣河(嘉亨灣)。

返九龍直行宏照道已經算係直接,就算做到來回對稱,回程行九展出面,

我指 Point 依句,首先行宏照道唔算直接,
如果我無睇錯,「來回對稱」你指唔行宏照道行啟福道嗎,
但下繁證明以我平時搭 Uber 經驗,行啟福道返入啟麗,因為 608 要塞十字路口燈(好多時都過唔切),
又中零碳天地、臨華街埋站問題,的確比行宏照道返啟麗快好多,請問「都唔會快幾多」係唔係有問題?

我無反對過呢點,但好明顯大家對於點做先服務到最多觀塘居民既睇法有別

依點正正係你盲點,我係指點做到最多觀塘居民同觀塘寫字樓客,而你單純去考慮觀塘居民。

同樣道理,而家有左 608,仲要 606 入九龍灣做咩?好可惜,因為有耀東至柴小負累,唔拆線改線做西灣河直出,606 都係脫離唔到九龍灣。which 我無問題架,606 606X 各自 30 分一班我都收貨。呢個咪又係一個無方法解決 100% 問題,只能解決 50%-70%,視乎點揀既例子

兩回事,606 未重組到,606 同 608 係存在緊問題。
671 係未重組,本身係一個唔存在既問題,只係由你製造出黎既問題,道理唔同。

而更大問題係 671 同 101X、107 有野重疊緊;608 同 694 問題又存在緊,改線做西灣河直出機會性一樣微;九龍灣無客量基礙去做 3 條東隧東區線。
你將個問題本身由 100% 加大到 250-300%,然而只解決左其中 30-50%,咁簡直係問題複雜化。

#52,唔好話你無講過

//107 他日屯馬綫全通都命不保夕,到時踢佢落機隧專做黃竹坑 - 東九龍市場,主打黃竹坑、香港仔客。
會唔會實際過 671 入九龍灣呢?

你又斷章取義,我前文 #50 本身咪解釋左 107X,根據前文後理,踢佢落機隧擺明係 Refer 去我前文既 107X。

22M 入到土瓜灣?

「補鑊」意思明顯係指改 22M 走線取代 608 土瓜灣流水。

我提出 671 九龍方向唔塞入天樂里怡和街,同埋 107X 南行應唔應該塞入景隆街,有咩關係?

景隆街塞車龍尾,正正係維園道天橋,重建後維園道天橋有一個問題,景隆街同落維園車流一樣係雙白線前爭線。
有時落維園車流比落景隆街更塞。

我只係將 606 同 671 服務地區比較,邊個相對比較有用;而你就無用等於絕對無用,完

繼續扭曲我既原意,我係批評緊你「相對比較有用」依點建成個立論有好大問題。
你講緊彩雲多條銅鑼灣天后炮台山線,會比多條鰂魚涌太古西灣河筲箕灣柴灣小西灣更加有用,
立論假設緊前者必然會比後者多客,而個假設係建基於你主觀個人觀感。

而我假設係以現時彩雲人實際搭車情況,即係唔搭東隧線競爭對手實際方案比較,
前者競爭對手不論選擇、便捷度、班次、價錢比後者更弱,當 606 沿線加班次對彩雲過海客無競爭力下,一條更無競爭力既野無可能相對比較有用。

你肯定一條疏車東隧過海線喺德福淘大執到既過海客,會比起九龍灣入面多?

你條問題單係問「608 可以改走線做埋淘大德福,觀塘道直去」,又問純過海客?
之不過咁,當 619 牛上牛下、安基苑都有為數不少北角客,
671 非繁北角一樣載緊窗口全滿過海,3/4 既人係創紀後未落車,既然 671 非繁客量比 608 更好情況下,其實都未試過咁行,你又點知?

groom1002 發表於 2020-7-14 20:21 | 顯示全部樓層

題外話671點解假日唔經海洋公園?