hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 開辦短途特快巴士/小巴路線之可能性
開啟左側

[其他] 開辦短途特快巴士/小巴路線之可能性

miklcct 發表於 2020-7-6 15:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

這裏所指之短途特快線一般是指區內線,尤其是單一市區內之路線,特快是指行經70 km/h不設障礙之幹線公路/天橋/隧道。

部分短途區內特快之巴士路線成功例子包括:
安泰來往藍田站,途經將軍澳道之特快線213M,深受秀茂坪居民歡迎
天恆來往天水圍站,途經天影路之特快線K76,由早到晚都客似雲來
由海麗邨往旺角,途經西九龍走廊之特快線701

而小巴之例子包括:
九龍之71A及71B來往秀茂坪及藍田站,途經將軍澳道
新界之46X小巴,屯門市中心經屯門公路往富泰邨

但亦有一些區內特快線經營慘淡,甚至載空取消收場,例如:
途經洪天路特快,來往洪福邨及天水圍站之各線,包括各港鐵巴士及專綫小巴路線(K75P除外)
與上述成功例子213M一樣,途經將軍澳道之特快線13S
由烏溪沙站經馬鞍山繞道特快前往兩間醫院之89S線

請問如果要開辦短途特快路線,應該怎樣定線才可以獲得競爭力,會令乘客選用?

而在某些地區,某些特快路段只有長途線(不論是巴士還是小巴)途經,區內線卻不經,導致該等長途線需要同時兼顧短途乘客,如無雙向分段的話,短途乘客更須繳付前往終點站之車費,例子包括屯門公路於屯門市內的路段,無論由良景、建生、兆康以及藍地,前往屯門市中心最快途經均是途經屯門公路,但是除小巴46X單向途經外,卻沒有區內線途經屯門市內的屯門公路,令到乘客需要使用長途路線當區內線用,包括九巴之58M 58X 260X 960 63X 68A(屯門市中心往屯門北),以及小巴44(屯門南往紅橋)。請問大家認為在屯門,如果開辦一條由屯門北,經屯門公路前往屯門碼頭之路線,又會有足夠乘客嗎?
進智公交
Anonymous 發表於 2020-7-6 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層
開架洪福邨-欖隧口綠小一定最啱你心水,最好加埋轉乘優惠。(你都係想我咁講姐)
qunow 發表於 2020-7-6 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層
這定義有點奇怪?城巴85、九巴211算不?
GD1570 發表於 2020-7-6 16:58 | 顯示全部樓層

屯門條46綠小有冇X都受客歡迎架啦,
根本唔關特唔特快事囉!

同埋良景去市中心最快唔一定係行屯公架
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| miklcct 發表於 2020-7-6 17:09 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-7-6 16:58
屯門條46綠小有冇X都受客歡迎架啦,
根本唔關特唔特快事囉!

良景去市中心點樣可以快得過青田路轉屯門公路?
進智公交
258X 發表於 2020-7-6 17:12 | 顯示全部樓層
 樓主| miklcct 發表於 2020-7-6 17:13 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-7-6 16:56
這定義有點奇怪?城巴85、九巴211算不?

85行嘅特快比例太少啦,似係流水線多過似特快線。211就唔算,因為佢行嘅龍翔道係循環點,而唔係起點同循環點之間嘅路段,但如果有條線係竹園經龍翔道去彩雲咁就計。
進智公交
GD1570 發表於 2020-7-6 17:16 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-7-6 17:09
良景去市中心點樣可以快得過青田路轉屯門公路?

順燈嘅情況下其實行山景一樣咁快...
GD1570 發表於 2020-7-6 17:21 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-7-6 17:12
開辦一條由屯門北,經屯門公路前往屯門碼頭之路線,絕對足夠乘客。
樓主得閒睇下屯市返良田條龍,任何時間 ...

點解唔開..咪就係因為有輕鐵,政策當局認為夠晒載啦,所以咪唔規劃囉...

講真,阿寧生成日講嘅龍鼓灘,其實夠客開一條20-30分鐘一班去屯門西及北...
結果咪一樣靠條兜到你暈嘅K52渡日...連小巴線都無條..

試吓龍鼓灘同龍門路/杯渡路畀紅小行..睇吓會唔會出到元朗紅小出嚟..
258X 發表於 2020-7-6 17:31 | 顯示全部樓層