hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔公路巴士翻車案 車長認誤殺囚14年
開啟左側

[報刊新聞] 大埔公路巴士翻車案 車長認誤殺囚14年

cz9328 發表於 2020-7-8 22:59 | 顯示全部樓層

3158 發表於 2020-7-8 22:44
司機當時遲到可以有好多原因 (塞車、廠出遲派 etc),唔一定係佢問題。既然唔一定係佢問題,解釋遲到原因 ...

咁啦,如果有正當理由,一般正常乘客亦唔會鬧得咁甘。

但遇著心地邪惡的人做錯事,好似當事人咁,預先教定佢要學識跪地認錯,係避免呢次慘劇的終極/最後方法。
cz9328 發表於 2020-7-8 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層
3158 發表於 2020-7-8 22:44
司機當時遲到可以有好多原因 (塞車、廠出遲派 etc),唔一定係佢問題。既然唔一定係佢問題,解釋遲到原因 ...

其實你要諗一諗,若公交業者普遍做事草率,有錯唔認的公交業者係可以比市民更橫蠻的。

加拿大有工程師之戒指的傳統,後來畢業的工程師係尾指戴戒指 (即使他們個人並無犯錯)來提醒自己不要重滔1900年工程失誤對他人構成的傷害。

借鏡一下,以本地部份業者的 "山蕃級" 水平,真係需要用 "跪地認錯"呢個記念動作,使他們回想呢次事件,記起前人的過失,來提醒他們作業時的操守。

跪地呢個動作,以過去公交業者們積積埋埋的無心錯/甚至有心錯,對市民之態度etc,係佢哋deserve的。

作為對受害者/家屬的致意,用 "跪地"這記念動作向受害者再一次賠罪,亦係業界應該做的補救。

業界搞出咁嘅事故,業者仲存有defend 自保的心態,有點過份。

keilingha 發表於 2020-7-8 23:55 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2020-7-8 22:59

但遇著心地邪惡的人做錯事,好似當事人咁,預先教 ...

做巴士車長梗係懶死都唔認錯,點可以做啲咁無面嘅事呢,想以後唔使見人咩……應該尋求程序同法律去處理,請個乘客打上熱線同公司反映,但如果乘客持續滋擾就要打上台請示甚至報警了。
RH7685 發表於 2020-7-8 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層

3158 發表於 2020-7-9 04:18 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2020-7-8 22:59

但遇著心地邪惡的人做錯事,好似當事人咁,預先教 ...

小弟認為強求人(尤其你所指的心地邪惡者)跪地認錯之舉十分危險,因為人總有自尊,不論自己是否理虧,多數情況不會情願下跪,心理不平衡者更是覺得 「你班死鹹魚屈我,要我冇面」,極有可能為此屈辱報復乘客, 872 事件隨時重演。

如果師兄是指陳浩明在今次事件中需向死傷者下地道歉,我十分贊成,並建議當時辱罵陳浩明的乘客(假設仍在生)亦需向死傷者下跪道歉,因為上述人等均有份釀成今次慘劇。
不要後悔 大家盡力
cz9328 發表於 2020-7-9 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層
3158 發表於 2020-7-9 04:18
小弟認為強求人(尤其你所指的心地邪惡者)跪地認錯之舉十分危險,因為人總有自尊,不論自己是否理虧,多數 ...

就係因為業界存在 "稱客為咸魚" 的心理扭曲從業員,所以更需要設立一個方式,時刻讓業者重溫呢次事件。先不論誰對誰錯,而係反映出業者若不自我約束(自我約束係不情願的),業者命運可以係坐牢坐好多年。

加拿大工程師之戒,尾指戴戒指,其實亦係後輩工程師不情願的,有些人係覺得有少少唔舒服的。

司機跪地認錯的理念,係從業員再次出現失誤後,從業員自己理虧,才要他們回想前人的十多年監禁案例。

當然,若用一個輕一些的動作或標記,供從業員記念,亦無不可。

只是業界裡部份人/不少人...人文素質惡劣低下 (有從業員私下稱呼乘客做咸魚,足以證明)

所以太輕的動作/標記,作用恐怕有限。

事主陳浩明理虧在先,當時不知悔改,受罵是疚由自取;同業有錯在先,還強求苛索同等對待......業界似乎仍有人未學到教訓。
053h4 發表於 2020-7-9 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層