hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 荔廠更換12.8米消息
開啟左側

荔廠更換12.8米消息

樓主| R8車長 發表於 2020-7-12 09:14 | 顯示全部樓層

bb606606 發表於 2020-7-12 00:12
39M-S01 UF1189
914-S03 WU4184

呢兩架估計是短期措施, 914未至於用到12.8米

FBI2 發表於 2020-7-12 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
R8車長 發表於 2020-7-12 09:14

好心948換走晒批水塘走啦,拎去上102好過,而948就轉用e6x或非水塘3atenu仲好。
bb606606 發表於 2020-7-12 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
R8車長 發表於 2020-7-12 09:14

呢個字軌做完朝早914p之後
做118做到收工
ATENU364TC196 發表於 2020-7-12 09:34 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-7-12 09:19
好心948換走晒批水塘走啦,拎去上102好過,而948就轉用e6x或非水塘3atenu仲好。 ...

聽聞21架2018年由大荔調去西北嘅3ATENU,部份將會陸續還原改動,返去荔廠,批車應該夠換走102 啲12米金車,同39M 全12800
AtrHenu 發表於 2020-7-12 09:48 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-12 09:34
聽聞21架2018年由大荔調去西北嘅3ATENU,部份將會陸續還原改動,返去荔廠,批車應該夠換走102 啲12米金車 ...

又或者屯廠甩出嚟水塘車還俾42A之後再甩部份E6X去102頂批金車掛牌和39M.
AtrHenu 發表於 2020-7-12 09:49 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2020-7-12 09:29
呢個字軌做完朝早914p之後
做118做到收工

即係完全唔駛做914.
bb606606 發表於 2020-7-12 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2020-7-12 09:49
即係完全唔駛做914.

朝早仲有單12
唔知改左柯打定12行到12.8
bb606606 發表於 2020-7-12 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層
33堆E6X 話咁快俾人換走哂
kingprowm 發表於 2020-7-12 14:06 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-7-12 09:19
好心948換走晒批水塘走啦,拎去上102好過,而948就轉用e6x或非水塘3atenu仲好。 ...

咪係囉

如果咁黑仔等中水塘 3ATENU 寧願等下班新巴車好過

$17 既線居然上咁既殘車,但 $9.8-10.4 既過海線就上新車,都唔合理

水塘車應掛返 39M  43B 249M 此類短途線
384047x 發表於 2020-7-12 14:17 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2020-7-12 14:06
咪係囉

如果咁黑仔等中水塘 3ATENU 寧願等下班新巴車好過

咁你慢慢等囉,橫掂我趕時間嘅時候有車就上,你q得佢咩車