hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴氣窗開始解封
開啟左側

[突發!] 九巴氣窗開始解封

cz9328 發表於 2020-7-11 01:34 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-7-10 17:03
就算小巴真係開到窗 但係平時搭車有幾可會見到人開~
一落雨就係咁先

今時今日,如果有人仲幻想可以矇混過關,現時全密封空調設計可以側側膊唔駛改,無可能的。

業界可能將會因網上論壇某些人的態度/思想受連累了。防疫大事係無得反抗的。
dogdog002 發表於 2020-7-11 13:38 | 顯示全部樓層
轉番黎大西北

就算而家龜鐵任你開輕鐵氣窗

都係無人開

3ASV174 發表於 2020-7-11 13:52 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2020-7-11 13:38
轉番黎大西北

時代已經唔同,
依家o的人搭車根本就唔鍾意開窗。
如要討論,請先自貼差餉單一次
EX-TL 發表於 2020-7-11 18:00 | 顯示全部樓層

如果係都要整窗, 同上落車門同步打開又得唔得?

即是車長是旦開前閘或中閘, 窗口都會自動打開, 閂車門同時閂埋窗, 咁冷氣就唔會因長時間開窗而大量流失, 又做到通風效果.

而家由乘客自己開窗, 開咗隻窗冇人閂番或者落咗車冇人理, 冷氣巴即刻變熱氣巴.
mingfai31 發表於 2020-7-12 23:50 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-7-11 13:52
時代已經唔同,
依家o的人搭車根本就唔鍾意開窗。

其實應該咁講..有冷氣點解要開窗
冇冷氣先要焗開窗姐(如電車)

superfung500 發表於 2020-7-13 03:12 | 顯示全部樓層
每次呢d post總有人話d人唔鍾意開窗,

未見過有人開窗云云

都費事拗,鍾意開窗哩個option 既揮個手

睇下prefer 有得開窗嘅人多定無嘅人多
cz9328 發表於 2020-7-13 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2020-7-12 23:50

當你坐車時唔好彩,鄰座乘客不停咳嗽,而你係坐靠窗位嘅時候,開窗係唯一即時稀釋飛沫濃度的唯一手段。

其實由SARS-CoV-2 呢樣嘢周圍飄浮的第一日開始,有些人們習以為常的想法與觀念,係會變成超錯的。

例如:開冷氣就要關窗。
如果大量香港人仍未學識 "開冷氣就要關窗"這觀念由2020年起有很多情況都是錯的 , 咁疫情受控呢一幕好可能係遙不可及。特別係公眾地方,包括公共交通工具。

cz9328 發表於 2020-7-14 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2020-7-11 13:38
轉番黎大西北

駛唔駛我搵日入大西北遊吓車河開晒佢?

等D 乘客學識...原來有得開窗。
cz9328 發表於 2020-7-14 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層
superfung500 發表於 2020-7-13 03:12
每次呢d post總有人話d人唔鍾意開窗,

未見過有人開窗云云

我會開窗。

有些人因無知/未知而忘記咗個死字點寫,於是就反對坐巴士/坐交通工具時開窗。

隻病毒係叫SARS-CoV-2,可以好長手尾。

某些網民(唔知開窗有幾重要)對於病毒屬性或防感染理論顯然非常無知。知嘅,會做足precautions.

cz9328 發表於 2020-7-14 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2020-7-12 23:50

或者我應該更聚焦去回應 "有冷氣點解要開窗?" 呢條問題。

不過,我要問另一條問題: "冷氣機需要吸取多少新鮮空氣(自然風),冷凍後派幾大量嘅(冷)風俾車廂,才足夠地減低飛沫傳播,甚至空氣傳播疾病相互感染的風險?

有兩份文獻可以俾到一些啟示:

原著:
Addington DM (2001) The history and future of ventilation. In: JD Spengler, Samet JM and McCarthy JF (eds.) Indoor Air Quality Handbook. New York: McGraw-Hill.

一份由香港人寫的本土文獻
(都係用英文寫)
"THE CONCEPT OF SAFE INDOOR AIR QUALITY FOR THE MANAGEMENT OF INDOOR ENVIRONMENT IN IMMUNE BUILDINGS"

兩篇都可能係好深奧。

簡單講:
工程界一般認可的習慣,係數人頭派新鮮空氣。

集體運輸交通系統最輸蝕嘅位,係用最少空間pack 最多人就為之effective, 但一計算部冷氣機要處理幾多鮮風, 先至叫做 "有根有據" 地說服到他人係足夠 ??

其實有其他網民討論過。
唔好講28.3 L/s per person 呢個近乎無敵嘅數值,

淨係講一個叫做有認受性但從來沒有考慮防疫需要嘅數值:
8 L/s per person

(工程界有些朋友慣咗10 L/s per persons, 不過唔緊要啦,鬆手少少...但可惜放咗水/通融咗DD 都係很難做到)

我已經唔強求啲新鮮空氣派得勻唔勻。

咁樣,集體運輸系統背負著 pack 大量人在細小空間的原罪,那台細小/輕磅冷氣機係咪真係處理到 8 L/s per person 先。

有其他網友亦同樣質疑過。

咁,部車/隻船嘅冷氣機帶俾車廂/船艙嘅新鮮空氣係唔足夠㗎。

咁點算好?若堅持pack 大量互不相識的人在狹小車廂呢條原罪,補救方法,係window-assisted air ventilation 囉。用冷氣機之餘,開多少少通風窗去補救囉。

都冇乜其它簡單而又一次性改裝就得嘅方法。車廂消毒都有用,但最難搞嘅係SARS-CoV-2 引發嘅病,算係空氣傳播疾病。在車廂噴消毒劑卻又不太可行的。

都係聽聽話話,立即開始增設通風窗吧(乘客可自由開關的窗)