hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴87D取消特快班次
開啟左側

[服務調整] 九巴87D取消特快班次

waiwai519 發表於 2020-7-17 21:22 | 顯示全部樓層

hihiman 發表於 2020-7-17 11:09
係做就做絕D, 開X87D
只做尖東, 九龍公園徑, 中港城, 九龍站, 之後用尖山入沙田, 收大埔價, $11.1

超同意,其實可以提早開tim,遲多1年屯馬線唔使轉車直到馬鞍山。九記真係可以以呢個做賣點,加上好多馬鞍山人係尖沙咀返工,有得諗。之前社會運動期間,87D都曾經做特別班(新港中心/半島酒店)之後青沙直到第一城,都坐滿一架車
RyanPun 發表於 2020-7-17 22:07 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-7-17 15:19
仲行大角咀? 坐爆架車直接「私處中心」入隧道上連翔道啦

咁我都只係拋個意見出嚟,而且我都冇話非經大角咀不可,但點都好過依家碌到去亞皆老街先轉入大角咀,加上根本大角咀都唔係287D嘅主打。你問我寧願參考上年改道咁,行九龍公園徑經高鐵站一帶走,或者中央郵政轉左跟280X走。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
Freezewinter 發表於 2020-7-17 23:44 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-7-17 22:07
咁我都只係拋個意見出嚟,而且我都冇話非經大角咀不可,但點都好過依家碌到去亞皆老街先轉入大角咀,加上 ...

其實 287D 行大角咀係值得考慮

自從 287X 開辦,下繁大角咀越黎越多人等車
尤其試過奧運站一路排到紅綠燈,等幾班先上到

由此可見大角咀放工時段係有需求

除非經佐敦入連翔道,否則 287D 點都要經大角咀入青沙
但係因為沙田段與 87D 相同,兩線車程上已經相差不大
倒不如跟 41A 行到君匯港,令大角咀返沙田/馬鞍山多個選擇

依家 287D 都只係跟番 87D 行,服務既客源冇分別 ……
miklcct 發表於 2020-7-19 12:25 來自手機 | 顯示全部樓層

287D喺銘基書院有站
drbean7218 發表於 2020-7-19 12:49 | 顯示全部樓層
Freezewinter 發表於 2020-7-17 23:44

唔知當初九巴內部文件是typo/ 其他原因。文件顯示是287D大角咀段跟41A經3個站先上公路, 但人手畫了就話取消了。所以不能確定中間發生什麼事?

以前我經常在大角咀搭287X入大圍轉803返馬鞍山。一直有放工客在大角咀搭287X 入到大圍轉803/804/去車公廟轉馬鐵, 轉803多數去富豪, 濱景及馬鞍山(恒安/耀安...)。

無錯, 如果287D經大角咀是更好。 但是得2班車, 仲要唔知幾時先落到來大角咀, 最後可能都見287X都上了車先算。

Freezewinter 發表於 2020-7-19 14:05 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2020-7-19 12:49
唔知當初九巴內部文件是typo/ 其他原因。文件顯示是287D大角咀段跟41A經3個站先上公路, 但人手畫了就話取 ...

搭 287X 都要上到車先得,雖然依家密左唔少

287D 停埋奧海城、奧運幾個站可以令更多人識呢條新線
Otherwise 未必知道原來行去銘基有 287D 返馬鞍山

而且奧運行去銘基本來都唔係方便
drbean7218 發表於 2020-7-19 16:36 | 顯示全部樓層

Freezewinter 發表於 2020-7-19 14:05
搭 287X 都要上到車先得,雖然依家密左唔少

287D 停埋奧海城、奧運幾個站可以令更多人識呢條新線

只怪九巴唔知做咩?
放工287X在大角咀上唔到車持續了好耐, 我記得大家早已鬥行早1-3個站等車。
九巴初時解決方法唔是加密班次, 而是在柏景灣設定時, 跟著都是唔得先加車, 加旺角街市特車....

Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-19 16:48 | 顯示全部樓層
Freezewinter 發表於 2020-7-17 23:44

認真要做大角咀客既
我寧願佢九龍站一路行外圍掃上去
時間穩定好多之外全部都新客
唔使好似而家快又唔係快
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Freezewinter 發表於 2020-7-19 16:54 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2020-7-19 16:36
只怪九巴唔知做咩?
放工287X在大角咀上唔到車持續了好耐, 我記得大家早已鬥行早1-3個站等車。
九巴初時解 ...

以前下繁仲要開 15 分鐘一班,一架頂閘又冇左 15 分鐘
當時等落去真係搭 87B 都可能已經返到大圍

當然依家個 Situation 算係好左,起碼上車易左

另外 287X 其實應該要諗下改直行櫻桃街
兜入柏景灣幾影響車程同觀感

miklcct 發表於 2020-7-19 18:21 | 顯示全部樓層

Freezewinter 發表於 2020-7-19 16:54
以前下繁仲要開 15 分鐘一班,一架頂閘又冇左 15 分鐘
當時等落去真係搭 87B 都可能已經返到大圍
...

柏景灣係絕對無得抽走,因為真係有客。要做嘅只能夠係下繁拆線,一開二,正線287X過銘基書院後不停站入連翔道,輔助線287P連翔道南行直落富榮花園,入柏景灣總站之後停奧運站、君匯港上連翔道。
進智公交