hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 強烈要求罷免沙田交通會正副主席!!!!!!!! ...
開啟左側

強烈要求罷免沙田交通會正副主席!!!!!!!!

流星☆雨 發表於 2020-7-12 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2020-7-12 17:08
民主黨、葉榮同麥潤培有出信反對286C停富豪

板友,一單還一單,講緊87D快車喎
 樓主| tszhinchan3 發表於 2020-7-12 20:46 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-7-12 18:41
板友,一單還一單,講緊87D快車喎

而家係立法會選舉期,banner位要讓比候選人
RyanPun 發表於 2020-7-12 21:47 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-7-12 16:06
咁問,有邊個區議員支持或者反對過取消快車?
葉榮鄭則文曾素麗丁仕元麥潤培李永成有冇出過聲?
唔「制裁」 ...

19年份嘢,比起往年rdp /brpp,馬鞍山佔嘅比重比較少,反應亦都相對冷淡。舊年份嘢不外乎加班加車/減車比其他線加班,再唔係就係仲傾緊嗰堆新線,結果焦點就落哂去87K減繁忙時間班次比274P加班,似乎就冇留意到87D/287D呢單嘢,再睇埋居民反應,感覺好似如夢初醒咁依家先知道。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
流星☆雨 發表於 2020-7-13 00:24 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2020-7-12 20:46
而家係立法會選舉期,banner位要讓比候選人

除左出banner之外都可以出poster 出信 都可以開會講
事實上到呢刻為止有邊位馬鞍山區議員有就87D取消特快班次做過野?
就住87D呢件事要問責 點解只問容溟舟黎梓恩同埋佢地既友好呢?
上屆連任咁多個點解唔使問責?
趕客路上 理_得你
流星☆雨 發表於 2020-7-13 00:26 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-7-12 21:47
19年份嘢,比起往年rdp /brpp,馬鞍山佔嘅比重比較少,反應亦都相對冷淡。舊年份嘢不外乎加班加車/減車比 ...

所以我先問返樓主點解就呢件事都只係針對容生一個

要反容溟舟無所謂 大把人都睇唔過眼亞公角街攬咁多條路線

但係反佢反得中Point少少 公平少少 好冇依家樓主做出黎就係為反而反
趕客路上 理_得你
RyanPun 發表於 2020-7-13 00:56 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-7-13 00:26
所以我先問返樓主點解就呢件事都只係針對容生一個

要反容溟舟無所謂 大把人都睇唔過眼亞公角街攬咁多 ...

所以你見我今次少有地冇出聲,我都忍咗好幾日,係見你話邊個邊個有冇出過聲反對19年嘅87D/287D,忍唔著嗲兩句。個人覺得有少少為做而做。

87D呢單嘢好明顯九成人都唔知咩事,加上上年份嘢比87K減班單嘢完全蓋過哂,咁就比九巴蒙混過關,推兩班車上青沙。如果要回歸正題,要為87D呢單嘢負責嘅,全馬鞍山都要負責任,我諗到時冇人會夠膽再喺馬鞍山做區議員。

但如果只係因為呢單嘢,就貿貿然判斷容生係顧全大局嘅區議員,未必太過武斷,畢竟86C/286C死胡同佢有份造成,呢點係毋庸置疑嘅事實,硬係要我揀個立場嘅,唯一可以認同嘅,佢的確係做實事嘅人,但唔代表每一樣都會認同佢冇做錯。

再者,本來容溟舟一向都唔妥麥潤培同佢啲馬,只不過上屆佢幾乎係一支公獨唱,依家多幾同黨友陪,呢下仲唔一鑊過攬炒咩。所以我見有人話黃等於變天,只係一廂情願嘅諗法,本來馬鞍山、以致河東嘅爭拗,由早幾屆建制主導嘅時候已經係火水地帶,呢啲根本係長年累積落嚟嘅結果,換邊個做都死,主因根本係喺九巴度,佢根本做冇心做好馬鞍山,只係掛著掠人水。

學其他版友話齋,九巴做沙田馬鞍山做一pat屎咁款,要佢交牌重新招標換營辦商做都冇咁嬲。
流星☆雨 發表於 2020-7-13 01:57 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-7-13 00:56
所以你見我今次少有地冇出聲,我都忍咗好幾日,係見你話邊個邊個有冇出過聲反對19年嘅87D/287D,忍唔著嗲 ...

B2版好似唔應該講咁多香港政治
(umm...交通政策同營運安排本身就係政治影響政治制訂,又冇得避)
但其實沙田40個黃區議員,真係40個之間全部人冇心病咩
有留意既人自然就會知咩人之間係有矛盾
----
所以我先話樓主用87D呢件事講到罷免,係對容溟舟唔公平
要批評容溟舟大把野可以講啦,但最緊要係對全部人標準要一致
----
86C/286C黎緊會再開會傾,仲有機場線又係會再傾
即管睇下一輪世界大戰會點收科容溟舟暫時未係Dead body既
趕客路上 理_得你
RyanPun 發表於 2020-7-13 06:55 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-7-13 01:57
(umm...交通政策同營運安排本身就係政治影響政治制訂,又冇得避)
但其實 ...

其實好在於富安人點睇容溟舟,如果呢點係富安人民心所向,鍾意攬哂所有線經亞公角街嘅,咁樣先難搞。
qunow 發表於 2020-7-13 07:56 來自手機 | 顯示全部樓層
不如學慈雲山咁,另外喺區議會入面開個馬鞍山交通小組
 樓主| tszhinchan3 發表於 2020-7-13 10:41 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-7-13 01:57
但其實 ...

容生打手又轉移視線,明明上屆係容生自己用交運會副主席身份質疑87D「特特快」有幾「特快」,最後九巴又真係聽佢聽取消5個班次。
好啦之後發現奶野就急忙補飛話唔應該一刀切取消。
成件事最大責任係佢度,都仲可以話其他馬鞍山區議員冇表態。
OK!而家民主黨、葉榮、麥潤培系8個都出信反對286C停富豪,就比人話搞分化!
咩都你講哂啦!
而家係立法會選舉期,以上三個派系都有人參選,未得閒做區有咩出奇?
而且8月仲有個特別會議,你又知佢地唔會係會講?

PS想同大家講容生雙重標準已經唔係第一次,2017年89D飛黃泥頭之前有段空窗期黃泥頭同時有83X同89D搭,馬鞍山唔同團體分別向九巴施壓要89D飛黃泥頭,容生竟然鬧呢班團體搞事!

83X全日 89D仲兜廣源 區議員批運輸署安排失當

//沙田區議會交通及運輸委員會副主席、公民黨區議員(大水坑)容溟舟亦批評運輸署負責策劃的巴士及鐵路科無理會兩區居民的訴求,是極不負責任的做法。他指方案原在年度巴士路線計劃中提出,當時已受到批評並要求有替代服務,該科只著巴士公司撤回89D不經黃泥頭方案。容溟舟指區議會委員會和運輸署地區分科同事察覺到問題,並一直就路線問題尋找解決方案,曾在6月12日就此開會。

他不點名批評部分議員沒有出席會議,事後卻在社交媒體上發放不實、不全面的資訊,令兩區居民誤會加深。//