hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 690 及 690X (RPP) 既出路
開啟左側

[問題] 690 及 690X (RPP) 既出路

jasonau 發表於 2020-7-17 02:18 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2020-7-17 00:39
690當初開線幾個月就係行山,將軍澳隧道開左咁多年有大事,巴士一樣係行山,N691到而家都仲係行山,請問6 ...

創意在因為自己地區服務不足..就改人地區條線的走線嚟服務你...
而人地本區就無咗條線都講得出..
仲唔夠創意?

觀塘山自己有601/613/619X都唔夠...
係都要吼住人地唯一果條690?
咁要咗690搶晒山上客你係咪任由601/613/619X大幅減班,取消601P先?
到時又會有幾多人嘈點解我去中環要俾$14.3?點解唔拉601去中環或者601P全日?
其實問題一路都係自己堆線度...點解要搞人地條線呢?

258X 發表於 2020-7-17 08:47 來自手機 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2020-7-17 10:14 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2020-7-17 00:34
將軍澳叉隻腳入觀塘存在左好耐啦
由N293,到A29系再到290系,點解去到690又唔得呢?! ...

咁不如1A/11/13/213系/東隧線全部拉晒入去由將軍澳開啦...既然都講到咁一家親了...
按你嘅邏輯...完全將別區嘅線行自己區嚟服務自己..
搞到人地區無咗條線都在所不惜....
如果好客嘅話第日將藍隧道開咗就改行果邊唔再行觀塘山都得....
JX9097 發表於 2020-7-17 10:15 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2020-7-17 00:39
690當初開線幾個月就係行山,將軍澳隧道開左咁多年有大事,巴士一樣係行山,N691到而家都仲係行山,請問6 ...

依家唔係建議行寶琳路直落
(雖然行寶琳路出我個人都係反對)
而係過咗馬油塘之後屈上去石礦場
再落番嚟寶達邨

而閣下提出嘅
(1)開線頭幾個月行山
咁係因為當時將隧根本未開
請問點一開線就行隧道呀聰明仔

根據巴典提及,原本690係等埋將隧通車先開
只係需求出現而提早開,從而令到「當初開線幾個月就係行山」

(2)隧道出事就行山路
咁梗係啦大佬
一係就成批將隧線唔好開囉好冇?

根據閣下邏輯
屯公線係咪全部都改哂行青公先得?
因為屯公有大事,巴士一樣係行青公

miklcct 發表於 2020-7-17 10:17 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2020-7-17 02:18
創意在因為自己地區服務不足..就改人地區條線的走線嚟服務你...
而人地本區就無咗條線都講得出..
仲唔夠 ...

而家秀茂坪要嘅係一條唔使經觀塘,可以直接過海嘅路線。一係就將619X全日加停秀茂坪道。
進智公交
JX9097 發表於 2020-7-17 10:21 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-7-17 01:12
順路呀,先經安達臣道上石礦場再落安泰安達屈返返寶達邨即走。
601 613 咪又係做完寶達屈落秀明道打個圈先 ...

一上一落石礦場,兜咗足足15分鐘喺番同一個路口出,咁都叫「順路」
咁真心要請教咩叫唔順路

601點同...601本身係放中秀
咁係咪要601改成寶達直落曉光街?
中秀係咪唔使搭車?
若果夾硬拉走中秀段,叫中秀人行上寶達/ 落曉光街都得嘅時候
咁將601縮番去中秀,寶達人自己行落去囉

613係招標線,點解要單向行秀明道呢
建議閣下去問運吉
jasonau 發表於 2020-7-17 10:23 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-7-17 10:17
而家秀茂坪要嘅係一條唔使經觀塘,可以直接過海嘅路線。一係就將619X全日加停秀茂坪道。
...

Yeah....exactly...你咪去爭取囉..
點解你爭取唔到619X全日加站就搞690? 關690咩事?
即係為左滿足你直接過海就剝削人地連惟一過海線都無埋?
miklcct 發表於 2020-7-17 10:35 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2020-7-17 10:23
Yeah....exactly...你咪去爭取囉..
點解你爭取唔到619X全日加站就搞690? 關690咩事?
即係為左滿足你直接過 ...

咁翠林康盛又點?永世無直接過海嘅車?而家嘅17小巴都唔知做乜事要兜入興田,一係拉直條小巴先好講。
進智公交
tommy14D 發表於 2020-7-17 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-7-17 10:17
...

但係點解前幾年四順已經有,但係到依家秀茂坪中冇一條屬於自家既特快過海線?
 樓主| GZ4031 發表於 2020-7-17 10:40 | 顯示全部樓層

其實690 爬山對將軍澳黎講基本上係0損失...
康盛翠林快左
寶林坑口 (如果九城肯啦開啦) 有番另一條690搭
主要係山上山下分家
咁上得山就緊係做埋寶達同興田咁解
無阻619X加站做大, 更甚者如果619X 都全日
601 可以直接縮哂入中秀
如果619X 順天後係跟290A, 而690 做寶達
咁601 直頭寶達開之後直接入曉光街先停站已經得
619 直頭縮樂華