hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 690 及 690X (RPP) 既出路
開啟左側

[問題] 690 及 690X (RPP) 既出路

jasonau 發表於 2020-7-17 14:06 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-7-17 13:48
我睇ETA 690由寶林站去北角已經要23分鐘,重慢過碌全程鐵。
經黨鐵站的確係萬能 key ,因為去到黨鐵站跳車 ...

究竟邊個話690而家要人救?係一個觀塘山嘅居民?所以要改行山嚟救佢?
將軍澳人係咪要多謝你?

咁改完將軍澳無咗條線同無救無分別..
做乜要多謝你?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 10 給你一個like

查看全部評分

LH797 發表於 2020-7-17 14:46 | 顯示全部樓層
我建議不如試辦一條690A, 寶琳<->寶達<->690本身走線
收費都係$14.3
先試下先講, 唔係嘅話你喺度拗都冇用
AV385 發表於 2020-7-17 14:50 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2020-7-16 10:18
創意在因為自己地區服務不足..就改人地區條線的走線嚟服務你...
而人地本區就無咗條線都講得出..
仲唔夠 ...

我唔知人地服務足唔足,我亦唔知人地打咩算盤攞咩著數我只針對一點,你話行山有創意,我想知點有創意?
將軍澳一大堆線行山,行山唔係佢獨創出黎既野,點樣係創意?!
如果你話人地地區搶你資源.你大可提議不停覲塘區,我唔認為康翠會有人有意見
定你認為康翠唔屬於將軍澳?!如果你咁介意觀塘區用左你所謂既將軍澳資源
不如所有將軍澳前往非觀塘區既路線一律不准在觀塘區內上落客
我都好想知將軍澳可以CUT幾多車

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
M722 發表於 2020-7-17 14:56 來自手機 | 顯示全部樓層

(建議更改路線)
690寶琳總站開出>翠林康盛>馬油塘>寶達>啟田道>東隧。

好處:寶達、上秀茂坪一帶有車往中環。唔駛搭601兜觀塘
AV385 發表於 2020-7-17 14:56 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2020-7-16 18:14
咁不如1A/11/13/213系/東隧線全部拉晒入去由將軍澳開啦...既然都講到咁一家親了...
按你嘅邏輯...完全將 ...

我唔知你個區點冇左條線?!康盛翠林唔係將軍澳?!定你眼中只有寶林係將軍澳?!
再者,改行山唔代表唔服務寶林,改寶林開,頂多係服務唔到寶康公園,
定係你眼中,成條690服務既地方只有寶康公園係屬於將軍澳??
AV385 發表於 2020-7-17 15:06 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-16 18:15
依家唔係建議行寶琳路直落
(雖然行寶琳路出我個人都係反對)
而係過咗馬油塘之後屈上去石礦場

留意番,我只係針對個位人兄話行山有創意而指出行山係已經出現過,不知創意何來,
至於當年點解690要行山,這並不重要,明白嗎,智者
我冇表示過要任何將隧線改行山,你亦唔需要強加你既所謂邏輯向我身上,
閣下既邏輯同"學識"向呢個壇都直豎手指
重申一點.上面點建議,我冇興趣,我亦冇表示同意或贊成

jasonau 發表於 2020-7-17 15:08 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2020-7-17 14:56
我唔知你個區點冇左條線?!康盛翠林唔係將軍澳?!定你眼中只有寶林係將軍澳?!
再者,改行山唔代表唔服務寶林 ...

咁不如俾個理由我點解寶林喺隧道口隔離唔行要走上去爬山?
你覺得改完寶林人會快咗?為咗爬上山搭耐D...觀塘山好多人上車等果陣可以涼多陣冷氣?同埋提議者無話改寶林開..個個都話翠林一出就上山...

dennis28a 發表於 2020-7-17 15:11 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-7-17 13:48
我睇ETA 690由寶林站去北角已經要23分鐘,重慢過碌全程鐵。
經黨鐵站的確係萬能 key ,因為去到黨鐵站跳車 ...

所以 690 應該寶林尾站後直插將藍入東隧,去避開觀塘塞車,而唔係行完將隧再上啟田道。
惡意回復是不道德的行為。
AV385 發表於 2020-7-17 15:19 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2020-7-16 23:08
咁不如俾個理由我點解寶林喺隧道口隔離唔行要走上去爬山?你覺得改完寶林人會快咗?

...

寶林開既車全部都唔係直入隧道,要唔要FAX個E-MAIL過去運吉同巴士公司叫佢地改改?!
我邊句講過寶林快左?你好趕時間嗎?!搭地鐵啦
我唔知邊個係"個個",我淨係知我係我,
再者,"個個"建議左就唔可以修改或再提議嗎?會觸犯國安法啊?

jasonau 發表於 2020-7-17 16:07 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2020-7-17 15:19
寶林開既車全部都唔係直入隧道,要唔要FAX個E-MAIL過去運吉同巴士公司叫佢地改改?!
我邊句講過寶林快左?你 ...

咁改嘅原因係咩....條線一直都係康盛開...落寶林入隧道...
唔係快咗點解又要郁條690?
一路都係除左觀塘山話無直出線入東隧...
點可以話我改咗你線...你嫌慢就去搭鐵啦..
要搭鐵嘅人一早搭咗...
咁係影響緊原本搭690嘅人...咁點解要改?
唔知關將軍澳咩事?
咁當然可以一改再改啦...一陣就延去西貢..
過兩日又再提議延長去泥涌...
服務範圍大咗多咗人受惠...
但咁嘅討有咩意思...?