hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 690 及 690X (RPP) 既出路
開啟左側

[問題] 690 及 690X (RPP) 既出路

jasonau 發表於 2020-7-17 16:15 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-7-17 15:11
所以 690 應該寶林尾站後直插將藍入東隧,去避開觀塘塞車,而唔係行完將隧再上啟田道。 ...

完全正解...可以服務埋將南...
MyTiF 發表於 2020-7-17 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2020-7-17 16:15
完全正解...可以服務埋將南...

攞返某啲版友反對98/787加經將南/坑口既理由出嚟同佢講就得,690就算山下點行點冇客都好,都唔會改做行山出。
何況山上又唔係冇線,嫌慢咪搭的士囉,為左自己直出就要改慢人地條線。呢啲反對理由係98/797相關討論聽到厭,宜家用返岩晒。
學康城某議員話齋, 唔好盲搶炎上腦。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 回力標 XD

查看全部評分

jasonau 發表於 2020-7-17 16:21 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2020-7-17 14:50
我唔知人地服務足唔足,我亦唔知人地打咩算盤攞咩著數我只針對一點,你話行山有創意,我想知點有創意?
將軍 ...

老老實實...
你係要數...
93A/95M/98A呢堆去觀塘嘅線話唔停觀塘係無意思..
93K/98C要服務康翠行山唔停觀塘我都覺得無問題..
唔係考慮康翠改行隧道我諗都大把人歡迎...
290系從290要求直出件事你就知將軍澳根本唔想停觀塘...
係觀塘山要收過路費先整條290A出嚟之嘛...
你唔好又叫我去同運輸署講...
你問我覺得無問題又唔代表我好熱切追求呢件事...

將軍澳痴住觀塘經過在所難免..
所以先要交咁多過路費...
但而家係690根本就唔係行山..
但就要求佢行山交過路費俾你...你唔覺得好有創意咩..?

AV385 發表於 2020-7-17 22:19 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2020-7-17 00:07
咁改嘅原因係咩....條線一直都係康盛開...落寶林入隧道...
唔係快咗點解又要郁條690?
一路都係除左觀塘山 ...

所以其他人快左唔係快左,只有你寶林快左先係快左?!"個個"點改我唔知,亦唔代表我既立場,
如果寶林人想快既,早就去搭鐵,亦應該去搭鐵
呢個唔係一個不合理既方式,而且明顯地鐵比巴士快
我唔知你想快但又唔用快既方法係咩心態

我唔知你想講乜,受影響既人唔會冇左車搭
向你口中冇人得著亦非事實
合理與不合理,明眼人一睇就知,唔好向到無限上綱
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
AV385 發表於 2020-7-17 22:42 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2020-7-17 00:21
老老實實...
你係要數...
93A/95M/98A呢堆去觀塘嘅線話唔停觀塘係無意思..

望清楚我講乜野先講甚麼93A / 95M / 98A
咁唔該你提出,我都好想睇下分家後,山下可以點樣養得起個兩條線
290系,用緊三十幾部車,唔好咁難為你地啦,拎返D車出黎
開返條真觀荃,到時有車,就唔使嘈十幾版40不停美孚
來回都係$8.8,唔使比多兩蚊仲要做二等乘客

在所難免?!所以你就可以在所難免地用人地D路,
用人地D客去壯大你D路線,但又好在所難免嫌棄人地用你條路線
唔知你講乜,究竟邊個比緊過路費啊?
邊個區既人用緊外區人既價錢幫人養大D線仲要比人嫌棄啊?

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
jasonau 發表於 2020-7-18 01:22 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2020-7-17 22:19
所以其他人快左唔係快左,只有你寶林快左先係快左?!"個個"點改我唔知,亦唔代表我既立場,
如果寶林人想快既 ...

其實用你個邏輯諗嘢可以好簡單..
所有巴士線都要由一個無港鐵站的地方出發...
中途唔可以途經任何港鐵站...
港鐵站附近的人貪快一律要去坐鐵...
咁現有巴士線就改晒去遷就無港鐵站附近的人....

最奇怪係...我想快...我就諗盡辦法...
改咗人地區條線嚟服務自己...
人地車程拖慢咗你就話你慢咪去坐鐵囉...

"所以其他人快咗唔係快咗? "
點解其他人有601/613/619X/601P自己唔執好佢做佢想做的特快...
要搞人地惟一果條690?
仲可以掉返轉講...喺你銀包拎你錢嚟用..
點解你自己駛先痛快...其他人駛都可以痛快呀?點解唔可以拎你銀包的錢嚟用??

其實你仲有好多選擇...
你可以搶603過嚟兜個圈先過海..
拉條606彩雲直去秀茂坪再直插過海又得...
反正彩雲之後彩虹至藍田全部有鐵站..九龍灣商貿區唔駛理啦..反正D人都係行出去搭鐵多
想快唔駛等巴士....
其餘附近的人想快就去搭鐵啦....學咩人搭巴士?
最緊要自己快咗...
無理由得人地快先係快....
佢兜過觀塘山, 觀塘山快咗都係快咗嘛....係咪?
總之鐘意畫邊條就畫邊條...

學你咁講:
合理與不合理,明眼人一睇就知,唔好向到無限上綱

jasonau 發表於 2020-7-18 01:59 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2020-7-17 22:42
望清楚我講乜野先講甚麼93A / 95M / 98A
咁唔該你提出,我都好想睇下分家後,山下可以點樣養得起個兩條線
2 ...

其實290最初都係講緊一條線...山下無諗過要兩條...呢樣嘢你要搞清楚..
又學你咁講...你去叫運輸署提出取消290A做你果條真觀荃特快啦...
其實同將軍澳有咩大影響呢?唔係道路網限制早就去咗行隧道啦...
唔好講咩新線唔準行隧道呀...當年開798咪又係咁行..
而家咪又密密咁加班..又唔見要佢去爬山?

你個邏輯幾好...馬鞍山線全部出去都要經沙田..
所以所有馬鞍山線行大隧的都唔應該行大老山公路...
通通落返晒嚟行大涌橋路...
等沙田好心做二等乘客幫你助大條線...
你兜落嚟慢咗唔係我考慮問題,最緊要我快咗...
記得你仲要感謝我...養育之恩呀...

老老實實...將軍澳又無話養唔掂690呢個仔..
而家有個叔叔無啦啦走出嚟話你養唔掂等我幫你養啦~
其實養唔掂仲可以執下條線行埋坑口將南....
依靠下呢D親戚架...佢地都好想幫手養架...
而家無得幫手養之餘...仲要俾人拎咗去爬山...
連想停下轉車站俾班親戚轉車都唔得呀陰功...
之後又係仲要卑躬屈膝感謝人地養育之恩呀...

"邊個區既人用緊外區人既價錢幫人養大D線仲要比人嫌棄啊?"
93K/95養成點大家有目共睹, 將軍澳人都唔知幾想重組咗佢...
98C可能算係幫手養的..
但仲搞笑...成個秀茂坪都係旺角線..1A/13D/213D/95/紅頂
偏偏就係要幫人養貴仔98C都唔爭取重組一條學98C行觀繞做特快?

講真,你咁委屈,咁唔鐘意俾外區貴價錢幫人養仔...
點解你仲要搶多個690呢個仔返嚟幫人養呢?
做人駛唔駛偉大成咁呀?

RH7685 發表於 2020-7-18 02:25 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-7-18 02:41 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-17 13:36
萬能key:
所以(某地方)乘客咪唔搭(某線)啦,反正都要經(黨鐵站),不如去到(黨鐵站)直接落地底好過

690(P) 個 case 唔完全係萬能 key
佢兜返落寶琳站本身已經係兜回頭路,之後仲要附送將軍澳隧道塞車,而隧道口明明就o係翠林旁邊
班客係會坐足 35-40 分鐘之後再次經過屋企門口,你係會望住屋企然後諗返你之前 40 分鐘究竟塞緊乜野垃圾

呢樣野 613 619 係唔會發生
603 雖然都係類似,但佢屈返轉頭起碼唔係搵車黎塞先,而且 603 朝早起碼大部分客來自碧雲道油塘,但 690(P) 朝早寶林客真係唔夠一半

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
ViviTse 發表於 2020-7-18 02:44 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-7-17 15:11
所以 690 應該寶林尾站後直插將藍入東隧,去避開觀塘塞車,而唔係行完將隧再上啟田道。 ...

無錯,如果690統一來回都跟回程行法,寶順路其實可以直達P2路、將藍隧道,變相直接打尖入東隧;
不過,可能會形成兩個問題:藍田會無咗站、寶順路景榕樓個石壆擋住咗,所以建議先統一走線,再研究改行將藍隧道。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆