hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 書展將延期舉行,書展散場巴士線亦都會順延 ...
開啟左側

[路線消息] 書展將延期舉行,書展散場巴士線亦都會順延

053h4 發表於 2020-7-13 15:53 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2020-7-13 15:54 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-13 15:29
睇你點睇啦, 話晒好似海洋公園咁, 把入場人數減半的話. 就無人爭取所謂散場車
以前書展入場人數大約一百萬 ...
最後, 唔知過去邊間公司開獨營散場線開得多, 而邊間公司只得聯營線啦9 b$ w! G/ \6 G9 z1 k
世界好現實GA, 無人搭照開車, 你貼咩, 而家就真係納稅人等額貼巴士上限為9000的一半人工, 及乎合抗疫基金要求其他維修保險等費用, 咪唔洗倒閉LOR4 a5 T- f# t  i9 {5 ^$ H

重有, 點解書展要急著搞要沖喜, 因為展覽業已經靜左成年, 無飯開
又而家疫情咁凶險都唔政府帶頭在家工作, 新的稅務年度又開始啦8 a! x/ ]7 J# v( z+ V5 |! `3 X
無人報稅交稅, 政府無錢點運作呢

咩都入巴士公司數?

SET個時間表出嚟,無人搭照開車原來有問題?
總站無人上可以代表分站無人上嗎?
自己望吓紅館散場線,好多時都會唔夠客就吉車收工架啦..
唔見阿0生你出過聲嘅....

同埋呢..書展已經延咗期,未有最新舉行日期,想問吓點樣沖喜呢?
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2020-7-13 15:55 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-13 15:53
抗疫疲勞? 睇你點睇啦, 就係因為食店除口罩, 就出現幾個食店群組啦

就係因為人群流動增加, 就大量出現不 ...

咁我唔明白點解你會反對開散場線..

講到明可以分散客源,唔駛集中一齊,閣下卻反對。
又嚟「雙重標準」嗎?
053h4 發表於 2020-7-13 15:56 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2020-7-13 15:56 | 顯示全部樓層
同埋阿0生,可唔可以唔好同一篇文改千幾二千次。
一次過打晒出嚟得唔得姐..

改嚟改去想人哋點樣回你呢?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
VOLVO‧MV6593 + 1 + 5 人地磚家黎架,梗係有好多遠見架啦.

查看全部評分

GD1570 發表於 2020-7-13 15:59 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-13 15:56
無人搭照開車緊係有問題啦

九巴原本蝕十億, 而家納稅人等額貼番9億, 預計蝕一億

咁想請問你想巴士公司點樣預客流呢?
以紅館線為例,基本上晚晚都唔同客流,今晚依條線多人搭,聽晚另外一條線多人搭,
咁係咪就可以唔理班客呢?

仲有,依啲散場線收費比相類近嘅路線係高啲,巴士公司同運輸署基本上係一定計過數囉..
蝕?你少同佢擔心啦!
分分鐘只係蝕油錢咋...司機可以連水都唔駛補..
GD1570 發表於 2020-7-13 16:01 | 顯示全部樓層

補多句啦:真係蝕嘅話,紅館散場線唔會由4條變到依家14條啦...
ViviTse 發表於 2020-7-13 16:37 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-7-13 12:16
我諗到時可能唔止會獨發三巴(九巴,新巴,城巴)狂開書展線清客照顧一D新界/潛在客源的地區.
例如:130R(特快往 ...

應該無咁跨張掛
話晒書展線都唔停港島其他地方(淨係停一兩個站就過海),咁貴應該無好多其他客搭
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
GD1570 發表於 2020-7-13 17:07 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-13 16:37
應該無咁跨張掛
話晒書展線都唔停港島其他地方(淨係停一兩個站就過海),咁貴應該無好多其他客搭
...

佢貴在唔駛行返去灣仔碼頭/軒尼詩道...
而且依啲路線通常會開到凌晨時份,
基本上好多本土線都已經收晒車,
所以客源係一定有的。
RH7685 發表於 2020-7-13 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層