hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 網傳590月內變繁時
開啟左側

網傳590月內變繁時

nwfb1001 發表於 2020-7-16 13:01 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-7-16 12:01
九巴有HEART所以「保留實力」,新巴無HEART所以「蝕錢」囉

212取消都係保留實力 (好似係)
nwfb1001 發表於 2020-7-16 13:02 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-16 12:52
人地段說話係引用巴典, 由其他人所寫, 可見九巴被迫又被動係主流共識LOR
點同新城呢D, 人地九巴睇到被迫取 ...
人地段說話係引用巴典, 由其他人所寫, 可見九巴被迫又被動係主流共識LOR
點同新城呢D, 人地九巴睇到被迫取消時出問題, 就肯係早繁後單向拉6F去南昌站補位, 而家呢個POST引用的消息都係要求90落海怡JAR

邊間有HEART, 用心聽用心做, 心照啦

點解14C「被迫」取消個時又冇拉14B落油塘「補位」?
alpha003 發表於 2020-7-16 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-16 10:15
九巴一向睇新城好無,係新城唔出月票九巴睇唔過眼屈人錢,先係力所能及的情況下,係對家時段開車。

邊間 ...

估唔到0生連九巴打劫人段都講到咁有heart,咁點解次次九巴時段118就甩到七彩?唔通又係力所能及?

不如你直接d寄封信俾九巴叫佢自動派車做非繁睇老九俾咩反應你?
LH797 發表於 2020-7-16 13:09 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-7-16 12:34
590 得3部車行, 夠797用? 又要做到繁時

當然啦, 有競爭幾時都服務好啦
不如我哋睇下KMB吉車遊街嘅路線 (競爭者以括弧括住)
2D (紅Van)
5R (GMB 86)
6P (MTR,紅Van)
14B (MTR, 紅Van, GMB 63)
14H (紅Van, KMB, 101,619, GMB 76A/76B/47)
16M (紅Van, GMB 63, MTR)
30 (GMB 90M,91,91A,313,411, KMB 32H)
32H (KMB 30,32M,36, GMB 94,313,407)
46 (MTR, KMB, GMB)
不計算51
57M (KMB 66M, MTR)
64S (KMB,GMB 72)
73B (KMB 73,73A,GMB 502,紅Van)
74A (KMB, GMB 28K)
80M (MTR, KMB, NWFB, CTB)
82B (GMB 63A,63K, KMB 82K)
82K (MTR, KMB)
85B (KMB 85,85A, MTR)
86P (MTR, KMB 86K,299X, GMB 810A)
89S (GMB 808)
95M (KMB, GMB 13,106)
99R (KMB)
202 (KMB, NWFB 796C, 102,112,905)
261P (KMB 261,276P)
261X (KMB 261, GMB 44/A/B)
274 (MTR)
281M (MTR)
296M (MTR, GMB, 行路)
W3 (KMB, MTR)

解釋一下點解佢哋客量咁慘淡?
1.班次過疏
2.車費不合理
3.多競爭

只要佢哋做番合理嘅班次同收費, 點解唔可以同其他路線匹敵?
932gz6061 發表於 2020-7-16 13:27 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-16 12:52
點同新城呢D, 人地九巴睇到被迫取 ...

九巴主動放棄212架wo,你盲架?
請問30X個分段呢?
932gz6061 發表於 2020-7-16 13:27 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-16 12:32
九巴被迫取消, 可見正常人都有眼睇, 九巴角色係幾咁被動
人地係咪有6F係早繁後就屈落去做南昌站一帶, 比21 ...

日日我都支持90啦嗖海怡,唔知你問黎做乜
932gz6061 發表於 2020-7-16 13:28 | 顯示全部樓層

仲有,90落唔到海怡係區議員問題,城巴不嬲都肯

唔好扮熟南區野,thx
leo_ku 發表於 2020-7-16 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-7-16 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-7-16 13:37 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-7-16 12:34
590 得3部車行, 夠797用? 又要做到繁時

又唔見係話將沙田大埔線招比城巴做?
.