hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港有非專利巴士公司引入Streetdeck
開啟左側

[小道消息] 香港有非專利巴士公司引入Streetdeck

gordon 發表於 2020-7-16 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層

果間非專利公司買Streetdeck,似乎咁細架唔多似係俾NR331,會唔會係NR917同918?
JH_LE4612 發表於 2020-7-17 01:36 來自手機 | 顯示全部樓層
gordon 發表於 2020-7-16 23:19
果間非專利公司買Streetdeck,似乎咁細架唔多似係俾NR331,會唔會係NR917同918? ...

特登買新車款嚟行山,中段仲要搵位擺,應該唔似。
HV9990 發表於 2020-7-17 01:55 | 顯示全部樓層
M722 發表於 2020-7-16 16:04
估計10有3個位用唔到11. 3米以上車行駛
1. 東寶庭道左轉嘉林邊道
2. 伯爵街左轉太子道西

10仔仲有個位係衙前圍道落斜
而家都要慢慢過,唔知11.3會唔會刮底

KCRC . Keep Moving
NA4179x賢 發表於 2020-7-17 02:29 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-7-16 12:49
照你咁講其實成個工程部都可以收檔

撞咗唔整 買過部新?

唔好曲解我意思
統一車身零件鐵巴都有做
因為車身唔同而刻意等件/改件維修,合乎原則嘛 ?
十部八部少數民族仲講得通,幾部..為乜 ?

dennis28a 發表於 2020-7-17 03:33 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-7-16 18:25
驟眼睇後面兩個位都幾闊下喎

伯爵街右轉無事,但左轉有盲位車尾會掃到轉右既車。

太子道西左轉喇沙利道係安全島問題,入彎會擺尾撞分隔帶,或者轉唔切彎撞安全島。

惡意回復是不道德的行為。
RH7685 發表於 2020-7-17 04:06 來自手機 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2020-7-17 02:29
唔好曲解我意思
統一車身零件鐵巴都有做

鐵巴係獨立 規模細梗係唔搞咁多嘢
龍運同九巴係姊妹關係 而家你直頭見到佢哋有啲車同人都係借嚟借去
龍運車得一兩部都唔係未試過
#301 #801-803車身甚至引擎都係同其他車與別不同
都係咁用架啫
RH7685 發表於 2020-7-17 04:07 來自手機 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2020-7-17 01:55
10仔仲有個位係衙前圍道落斜
而家都要慢慢過,唔知11.3會唔會刮底

雞仔都會
HR1377 發表於 2020-7-17 07:46 | 顯示全部樓層
gordon 發表於 2020-7-16 23:19
果間非專利公司買Streetdeck,似乎咁細架唔多似係俾NR331,會唔會係NR917同918? ...

NR331客量需不需要一部12米ATR?

NR331其實用Streetdeck已經足夠

珀客NR330和NR332需要雙層巴士,希望新車可以三條線互調
3ASV174 發表於 2020-7-17 09:56 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2020-7-17 07:46
NR331客量需不需要一部12米ATR?

NR331其實用Streetdeck已經足夠

唔同營辦商
如要討論,請先自貼差餉單一次
HR1377 發表於 2020-7-17 10:29 | 顯示全部樓層

NA4179x賢 發表於 2020-7-17 02:29
唔好曲解我意思
統一車身零件鐵巴都有做

如果鐵巴統一零件

早前燒毀543未過保養期,丹尼士應該賠償一部MMC俾鐵巴,不知道鐵巴會不會接收唯一一部歐6 MMC的賠償品?