hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 940/940A 荃灣西站↔小西灣(途經西環及長沙灣 ...
開啟左側

建議開辦 940/940A 荃灣西站↔小西灣(途經西環及長沙灣西)

最後熱狗 發表於 2021-2-27 21:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言

為應付長沙灣填海區新增人口以及填補東區/西區來往荃灣的交通空缺,建議開辦此線;而荃灣西站來往西灣河的招標線將由此線取代。

建議

@只有940A途經 #只有940途經

- 九巴/城巴 940/940A 荃灣西站↔荃景圍天橋↔荃灣市中心↔大窩口站↔葵興↔葵芳↔@海麗↔@南昌↔西隧↔#西環↔北角↔鰂魚涌↔西灣河↔筲箕灣↔柴灣↔小西灣藍灣半島

- 全日服務,參考290/290A以聯合班次形式運作

- 全程行車時間約為70-75分鐘

往小西灣走線 https://goo.gl/maps/ZwuGiXkEwfrHzKxR8
往荃灣走線 https://goo.gl/maps/ER65yYEHVLfSu5aJ6 https://goo.gl/maps/ZGzxAkzsmVzoNG8s5

940A
往小西灣走線 https://goo.gl/maps/jHJVQfdPxMqfPTH36
往荃灣走線 https://goo.gl/maps/ER65yYEHVLfSu5aJ6 https://goo.gl/maps/7htnTXpBTdHNvZLD7

往小西灣站點
1. 荃灣西站 $20.2
2. 祈德尊新村(海盛路)
3. 海興路
4. 荃景圍天橋
5. 愉景新城
6. 荃灣站
7. 眾安街
8. 大窩口站
9. 昌榮路迴旋處 $17 新增分段收費目的為拉近與港鐵車資($15.2)差距,同時吸納東北葵涌轉乘客
10. 葵俊苑
11. 新葵興花園
12. 葵芳邨
13. 葵涌道荔景邨
@ 碧海藍天 $14.3
@ 發祥街西
@ 富昌邨
@ 港灣豪庭 巴士公司可以步行5分鐘即抵奧運站商廈/住宅作推廣,吸納東區來往大角咀通勤客
14. 西區海底隧道
# 嘉安街 $9.5
# 水街
15. 琴行街 $6.1
16. 電照街
17. 健康村
18. 模範邨
19. 北角官立小學
20. 新威園
21. 船塢里
22. 康怡廣場
23. 太安樓 $4.8
24. 海晏街
25. 愛秩序灣道
26. 愛賢街
27. 香港東樹木組
28. 海防博物館
29. 張振興伉儷書院
30. 怡泰街
31. 漁灣邨
32. 常安街
33. 小西灣運動場
34. 小西灣藍灣半島

往荃灣站點
1. 小西灣藍灣半島 $20.2
2. 小西灣運動場
3. 富城閣
4. 樂軒臺
5. 環翠商場
6. 張振興伉儷書院
7. 海灣華庭 $17 新增分段收費目的為拉近與港鐵車資($15.2)差距
8. 新成街
9. 海晏街
10. 西灣河文娛中心
11. 太富街
12. 康怡廣場
13. 寶峰園
14. 太古坊
15. 民新街
16. 健康村
17. 健威花園
18. 琴行街
# 高樂花園
# 山道
19. 西區海底隧道 $8.8
@ 聚魚道
@ 南昌邨
@ 富昌邨
@ 東京街西
@ 海麗邨
20. 葵涌道荔景邨 $5.5
21. 葵芳廣場
22. 光輝圍
23. 健全街
24. 大窩口站
25. 眾安街
26. 建明街
27. 福來邨永康樓
28. 荃景圍天橋
29. 柴灣角街
30. 荃灣西站

歡迎討論

Wallacetylt 發表於 2021-2-27 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層
太長了,拜托西九龍同荃灣葵涌分開,條路線仲要同鐵路競爭
 樓主| 最後熱狗 發表於 2021-2-27 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Wallacetylt 發表於 2021-2-27 23:15
太長了,拜托西九龍同荃灣葵涌分開,條路線仲要同鐵路競爭

冇需要,已經唔係一條線做哂

再者,條線喺港島段亦做咗唔少提速,加經路亦只不過令車程增加約5分鐘,影響不大

若果西九要獨立成客恐怕未有足夠客量基數支持,以290系形式做會係最理想

Citcalag 發表於 2021-2-28 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層

我並唔認為會有人比廿蚊去西九,除非有雙向分段或者落車拍卡啦
 樓主| 最後熱狗 發表於 2021-2-28 00:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2021-2-28 00:21
我並唔認為會有人比廿蚊去西九,除非有雙向分段或者落車拍卡啦

唔會有人俾廿蚊去西九,因為柴小已經有平一半既118

但係會有人俾$17蚊去西九,因為筲箕灣起已經有分段收費,而呢一班人先係940A既目標客群

Btw版友們可唔可以睇清楚或者深思熟慮先留cm,留啲有建設性少少既嘢,唔好為咗呃ipower而呃ipower,否則只會令到italk越嚟越低質
Citcalag 發表於 2021-2-28 02:11 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2021-2-28 00:50
唔會有人俾廿蚊去西九,因為柴小已經有平一半既118

但係會有人俾$17蚊去西九,因為筲箕灣起已經有分段收 ...

好好笑,你自己講完都識笑啦,既然柴小去西九都已經唔會有人搭,按照你既邏輯,點解你會覺得行到北角先上公路,再兜西環西九既線會有人去荃灣?

我有睇到你個17蚊分段,問題係呢個係重點咩?點解明明一條去荃灣既線,比你講到好似去西九先係個主菜咁?唔需要拗呢點,你無咁樣講,但你係做到咁樣既意思。

你賺到17蚊既同時,蝕左幾多個20蚊先?更何況本來地鐵已經較平,再加上仲有8折優惠,而且閣下在引用車費時亦並引用未夠全面,例如你提出15.2既車資,係計緊筲箕灣去奧運站既距離,但其實北角去奧運站,只係收緊12.7。而且搭鐵都只係27分鐘(官方時間)。所以係唔係真係咁有吸引力呢?我客觀地認為,以你走線北角尾站計,加上大角咀通勤客源,或者係有一定吸引力,但你想做呢堆客可以獨立成線,點解要拉埋荃灣落水?唔夠客咪淨開繁時囉。就係咁簡單。

唔係樣樣野都可以抄290模式。290以外又有幾多例子?290成功係建基於不少因素 (暫不詳述,以免離題)。點解290行得通既,你呢個會行得通?最簡單既係,秀茂坪有無鐵先。你條線未開線前個主流客源喺邊度?

至於多5分鐘論。我會話你聽5分鐘呢個估計係一個極為保守既estimate,除非你預西九堆站一個人都無上落啦,再加非常順燈啦。我唔知你點得出5分鐘呢個數字出來,而且連RPP都知西九燈陣倒客,拉線離開碧海藍天,你仲加入去?

我係乘客睇ETA,真係要搭巴士既有正線就上,見A線就肯定會落地底。

btw,請你既態度麻煩好少少,自己個建議都並唔係真係咁完全有道理就去指責他人呃分,我唔認為係乜野高質既行為。

我上面回覆留既字數雖少,但係正係你條A線核心問題所在
咁都要比你話呃分就無話可說,當然,接受唔到他人批評我都建議你唔好開建議。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Anonymous + 1 + 10 支持你,免得佢真係以為自己好有道理.

查看全部評分

樓主| 最後熱狗 發表於 2021-2-28 02:29 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2021-2-28 02:11
既然柴小去西九都已經唔會有人搭,按照你既邏輯,點解你會覺得行到北角先上公路,再兜西環西九既線係合理 ...

冷靜少少版友,並唔係存心批評你

我已經闊別咗一排italk,返到嚟仲係見到其他po一堆小學雞冇乜論點既comment感到有啲婉惜啫

同埋我當你睇哂我篇建議,但係你上面個cm淨係引冇人20蚊搭去西九呢個概念未免太過以偏蓋全

另外我個建議亦冇側重於西九,只係你講起我回應吓啫
Citcalag 發表於 2021-2-28 02:34 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2021-2-28 02:29
冷靜少少版友,並唔係存心批評你

我已經闊別咗一排italk,返到嚟仲係見到其他po一堆小學雞冇乜論點既com ...

少字唔代表無論點既,我只不過係提出覺得你都唔預柴小客會搭到去西九,咁點解會預佢地肯搭到去荃灣?呢一個概念好奇怪
另外再提一提,計算增加車程,其實要計埋巴士加減速既時間,一般道路設有交通燈或停站,由0速加到50km/h;以及高速道路上維持全速,以上既計法並唔能夠就咁google map計出來,我比較懷疑5分鐘呢個數字由來
我同意呢度的確係有許多低質post,不過版友你會唔會太過敏感呢
唔係一定要打篇千字文論文出來先代表高質既,你會唔會對討論區既門檻設定太高?我認為呢頁入面出現既都唔太過唔合理
我都收返上面部份比較嚴厲既詞彙

qunow 發表於 2021-2-28 04:17 來自手機 | 顯示全部樓層
首先,條招標線是對照新界各區直出鰂魚涌商貿區的繁忙時間特別服務,個建議一係要兜西九龍填海區一係要兜西環,仲要再加埋葵涌同北角,荃灣西站開出仲要加經愉景新城,完全沒有意義也沒有吸引力,並且浪費資源。而且小西灣做總站但又唔喺小西灣整分站咁兜入小西灣有咩意義?至於話有冇人廿蚊搭去西九龍填海區,我覺得未必冇,但最起碼時間要快過東涌線落到中環轉東廊特快
 樓主| 最後熱狗 發表於 2021-2-28 04:40 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2021-2-28 02:34
少字唔代表無論點既,我只不過係提出覺得你都唔預柴小客會搭到去西九,咁點解會預佢地肯搭到去荃灣?呢一 ...

其實都講咗西九方向喺價錢上118會係比較好既替代品,但係我冇否認過南行唔會冇人搭
其實長途線收成20.2就算柴小上得幾條友都已經cover返油錢啦,that's why 682柴小段仲可以生存到今時今日
更何況我唔覺得會冇人搭,當682做第一城馬鞍山住宅區都生存到既時候,我就唔信940系做咁大個荃葵商住社區+消費熱點生存唔到,唔好唔記得小西灣仲要冇鐵
而且柴小段我亦都有做適當提速,務求令最多人集中喺最少站上面,亦相信畀682/A12等線快得多,有一定競爭力

另外啲人會唔會搭其實都係case by case,冇得一概而論
當你要由小西灣出發去荃景圍山腳、麗城花園、柴灣角工業區呢啲非鐵路沿線既地方,鐵路喺價錢同埋速度上仲有冇競爭力?
唔好話20.2,22.7都照比啦