hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 33 20/7 起調整班次
開啟左側

[路線消息] 九巴 33 20/7 起調整班次

HR1377 發表於 2020-7-18 20:44 | 顯示全部樓層

Ub7158 發表於 2020-7-18 07:21
如果九巴肯開33在星期六和日,我相信應該會多人搭D,和一定要用假日時間表。假 ...

33最好踢返出去觀塘道才增加六日班次
tonycheung0123 發表於 2020-7-18 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-18 20:17
KITEC有活動嗰陣都有人流嘅~
但一條巴士線靠呢啲無定向野維生嘅話只會頹爆
5R、22郵輪碼頭都出唔到客

九展離個33站位成3個街口位。去親呢啲大型展都揸左車去了。33想有星期六日服務就拉出去觀塘道執下40號班客。否則,油塘客係嫌33要左兜右兜工業區。
dennis28a 發表於 2020-7-19 00:33 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-18 14:44
如果得呢啲咁唔固定嘅客源,我相信佢哋亦都冇耐性會等四個字一班嘅33, 所以33應該係有一啲喺九龍灣返工嘅 ...

當有 ETA 年代下,夾到咁咪搭,班散客無咩所謂。
弊在唔係淨係 33 有依個問題,33 係九龍灣入面,非繁算多客果條,
但九龍灣果幾個站夾埋頂盡 5 個起 10 個止。
惡意回復是不道德的行為。
ViviTse 發表於 2020-7-19 03:20 | 顯示全部樓層

tonycheung0123 發表於 2020-7-18 13:34
我唔明點解呢度會有人幻想D人會行完荃灣商場會去Megabox,然後希望會有星期六日服務。
荃灣人星期六日去返 ...

Megabox 喺商場黎講已經算係唔錯,但個問題係九商區裹面除咗 megabox 之外,無其他有吸引力嘅商場。
所以就算 33 日日開,週末單靠 Megabox 都係唔夠養條線
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
hihiman 發表於 2020-7-19 04:00 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-19 03:20
Megabox 喺商場黎講已經算係唔錯,但個問題係九商區裹面除咗 megabox 之外,無其他有吸引力嘅商場。
所以 ...

拉上石圍角, 肯加雙向分段, 33 仲有機會一至日 全日 ge

EX-TL 發表於 2020-7-19 12:45 | 顯示全部樓層
個個都話只要改行xxx, 拉去邊度邊度, 加啲乜嘢乜嘢, 33就可以全日.

喺九龍東商貿區-新界西全日線呢隻框架下, 33想做每天全日, 唔應該係33去遷就, 而係等商貿區 觀塘海濱 啓德海濱發展成型, 33客量隨之而上升, 加班係遲早嘅事.

只係, 呢件事比起之前有建議93K改入九龍灣商貿區嘅討論, 我話十年後先好諗, 33需要等嘅時間更長.

33牽涉到觀塘海濱同啓德海濱休閒區, 冇海濱發展, 唔會有假日需求, 海濱要發展成型, 海濱道沿線同觀塘避風塘要互相配合轉型, 唔係商貿區咁單純起商廈出嚟畀人返工就會有人.
Enviro50D 發表於 2020-7-19 12:49 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-7-19 12:45
個個都話只要改行xxx, 拉去邊度邊度, 加啲乜嘢乜嘢, 33就可以全日.

喺九龍東商貿區-新界西全日線呢隻框 ...

93K入咗去應該連啲流水客/原98A客都走埋,入面得兩繁有客,宜家非繁客量又唔算太難睇,唔搞好過
S3BL100 發表於 2020-7-19 23:17 | 顯示全部樓層
話時話,而家 33 偉業街兩繁客量有幾多?

fb.com/scientisthk2usa/
eric278 發表於 2020-7-19 23:25 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-7-19 23:17
話時話,而家 33 偉業街兩繁客量有幾多?

其實早繁每班都至少有20-30人在偉業街一帶下車,下繁每班都有20左右上車,One Bay East應該更多
不過最大問題是該處違例泊車及雙行停車十分嚴重,造成嚴重塞車,影響33線班次穩定
本人已多次就此問題向觀塘區議員投訴
還看香港公交
EX-TL 發表於 2020-7-20 03:17 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2020-7-19 23:25
其實早繁每班都至少有20-30人在偉業街一帶下車,下繁每班都有20左右上車,One Bay East應該更多
不過最大 ...

你搵邊個議員先, 支持用九位數字喺海濱長廊起噴泉嗰班, 定係去年選舉前被拉上差館嗰位現屆觀塘中心女議員?

早兩星期《東張西望》報導過偉業街順豐速運阻礙行人路和行車線, 其實冇乜可以做, 當你而家有心想擴闊行車線, 都要等到沿線全部工廈貨倉車房改建或重建為新式商廈, 行人路向內移, 先有機會藉此將行車線擴闊少少.

順業街-勵業街一段偉業街秩序已經算好, 勵業街-敬業街簡直不堪入目, 真係好難估計要用幾多年時間, 先改善到呢個由來已久嘅大問題.

33面對緊嘅問題, 將會開辦嘅797都要面對, 希望到時大家忍下手, 唔好又話797掟番出觀塘道又盛, 條線行得巧明街一段偉業街, 有好多嘢係預左.