hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 930X 快將改道 新增巴士站詳情
開啟左側

[路線消息] 城巴 930X 快將改道 新增巴士站詳情

peterkwan 發表於 2020-7-19 14:33 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2020-7-19 14:13
睇嚟九汽又要再多啲宣傳934特快往來荃灣西約同中上環

(不過934去唔到銅鑼灣 哈哈) ...

宣傳 934/934A > 968 好過. 934/934A 轉 968 快 930X 唔少, 968 又密又快 (灣仔菲林明道去中央同書館大約車程只需 7 - 10 分鐘).

m_rd08 發表於 2020-7-19 14:38 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2020-7-19 14:33
宣傳 934/934A > 968 好過. 934/934A 轉 968 快 930X 唔少, 968 又密又快 (灣仔菲林明道去中央同書館大約 ...

佢有心做就應該整個968>934/A既回水優惠啦
而唔係靠特疏936轉乘優惠
andy92 發表於 2020-7-19 15:30 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2020-7-19 14:38
佢有心做就應該整個968>934/A既回水優惠啦
而唔係靠特疏936轉乘優惠

搭叮叮去灣仔轉好過啦
kay 發表於 2020-7-19 15:31 來自手機 | 顯示全部樓層

如果睇eta,行海皮其實比內街快3分鐘,不過內街始終多人
eric278 發表於 2020-7-19 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2020-7-19 14:24
唔覺得城巴會將中環,金鐘同一部份灣仔既客拱手相讓比對家 934/934A 囉.  佢依家改行軒尼詩道都係諗住打 9 ...

而且934, 934A都不是做全日
eric278 發表於 2020-7-19 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-7-19 14:06
行中灣繞仍然可以做灣仔,而灣仔銅鑼灣嘅潛在客源遠高於中環金鐘,因為灣仔同銅鑼灣有大量購物中心,中環 ...

中灣繞東行入隧道後,第一個出口要到會展,跟著又要入菲林明道天橋才去到軒尼詩道(又是塞車位),結果是無法服務中環至灣仔站一帶。

正如上面版友提及,非繁荃灣去中環金鐘一段其實唔夠客,所以要連埋灣仔銅鑼灣一齊用同一條線做。
clivetock 發表於 2020-7-19 17:39 | 顯示全部樓層

如心停邊條坑?
HG3632 發表於 2020-7-19 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層
其實點解會係返荃灣方向先入如心嘅?
唔係話上車位置方便緊要過落車咩?
好似30X都淨係出黃埔方向先入如心咁......

miklcct 發表於 2020-7-19 18:17 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2020-7-19 16:31
中灣繞東行入隧道後,第一個出口要到會展,跟著又要入菲林明道天橋才去到軒尼詩道(又是塞車位),結果是 ...

中環金鐘同灣仔銅鑼灣係二揀一。條線停中環,去銅鑼灣嘅人自然唔搭;條線行中灣繞,去中環嘅人自然唔搭。

我嘅建議全部都係中灣繞菲林明道軒尼詩道怡和街咁服務灣仔銅鑼灣,回程就盧押道夏慤道天橋林士街天橋,相信已經足夠服務整個灣仔銅鑼灣嘅主要購物區。

我建議非繁改行中灣繞嘅優先度如下,以最應該改行排先:
  • 936(因為而家已經要經過個出口,行繞道慳到嘅時間最多)
  • 930X(因為而家個X太假,重要飛咗成個灣仔,結果銅鑼灣嗰段係白行;如果好似967X咁林士街天橋直達就另作別論)
  • 961(因為同960重疊,同埋滿足屯門有九巴去銅鑼灣嘅要求)
  • 968自我分拆
  • 967(因為非繁太少客搭)

進智公交
ky927 發表於 2020-7-19 18:32 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-7-19 14:01
點解重唔肯改行中環灣仔繞道呀!!!!!!!!!咁多條西隧線去銅鑼灣到而家都無一條行中環灣仔繞道,出西 ...

行中灣繞,菲林明道天橋嘅燈位,唔順燈起黎真係慢過行舊路