hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解冇人話971行車路線迂迴?
開啟左側

[問題] 點解冇人話971行車路線迂迴?

RobynnNKendyFan 發表於 2020-7-21 20:29 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2020-7-20 19:28
你返去搭你嘅大口環  港大東閘  西隧  旺角豪華戲院  洪水橋「專線巴士」啦
呀唔係,係轉線巴士先啱

有啲人唔明咩叫「因小失大」㗎喇

回正題
971 港島段俾我感覺最重口味係西環堆燈
反青沙撐獅隧
 樓主| LauCT 發表於 2020-7-21 20:50 | 顯示全部樓層
睇呢有大部份人都認為914嘅九龍段行車路線比971迂迴,大家認為如果914開分支依971嘅行法由長沙灣去西隧好唔好?
西貢區居民
miklcct 發表於 2020-7-21 21:26 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2020-7-21 17:46
拔萃女書院站落車就係佐敦

但係104唔係直達呢,明明西隧一過已經係佐敦,但係條線行紅隧,所以唔會有西環人搭超過紅隧口。
進智公交
213D 發表於 2020-7-22 04:38 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-7-21 21:26
但係104唔係直達呢,明明西隧一過已經係佐敦,但係條線行紅隧,所以唔會有西環人搭超過紅隧口。
...

104唔係直達呢,真佩服你的wrong concept,直達嘅意思係一程過,而唔係行車里數短,971西環至佐敦行車里數係短,但係班次疏,104西環至佐敦係行車里數長,但係班次密,雖然971停佐敦道同彌敦道比104停女拔萃近佐敦,唔代表104無一個人會搭囉,條104行紅隧好似得罪你咁,死都覺得唔會有人搭104係西環過海,做人有時唔好咁斷章取義,學下政府咁樣「廣納民意」先得架嘛。
巴士的膠 發表於 2020-7-22 07:46 來自手機 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2020-7-20 22:44
根本成個長沙灣西早已無視呢兩條垃圾西隧綫,連埋嗰堆咩905P、914P、914X都係,唔知前世做錯啲乜
...

971係彌敦道去海麗最快最直接,夾到班次都會搭,尤其20分鐘時段,等車時間同搭102/118再行嘅時間差不多,係衰班次。

914X同914一樣咁兜無得好講,但914P半粒鐘到港澳碼頭係不乏捧場客,只係開車時間太遲,食唔正返工時間。

905P一樣衰原地自轉,只差係轉渡船角定石塘咀。

朝早彌敦道南行暢順,搭971落西隧反而係最穩定又唔慢。甚至可以轉埋960/8X去東區。
miklcct 發表於 2020-7-22 09:22 | 顯示全部樓層
213D 發表於 2020-7-22 04:38
104唔係直達呢,真佩服你的wrong concept,直達嘅意思係一程過,而唔係行車里數短,971西環至佐敦行車里 ...

直達嘅意思係「直接」「到達」,而「直接」與「迂迴」相對。明顯地104俾其它途經西隧的路線迂迴得多。

如果我夾唔到971時間,我會叮落水街搭970去佐敦。
進智公交
miklcct 發表於 2020-7-22 09:30 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2020-7-22 07:46
971係彌敦道去海麗最快最直接,夾到班次都會搭,尤其20分鐘時段,等車時間同搭102/118再行嘅時間差不多, ...

118其實已經可以去到深旺道,隔個街口已經係海麗,但問題係條線要兜深水埗,比較慢。至於102直情完全唔到海麗附近,諗都唔使諗。
905P、914、914X、971全部都係垃圾線,全個填海區只有914P可以話係可接受範圍之內。
905P由荔枝角起計同905一樣咁慢過海,應該改做港灣豪庭尾站,然後直接過海。
914同914X衰渡船角自轉,應該改去海泓道油麻地警署同佐敦道柯士甸站設站,取代而家嗰個圈。
971就衰要兜彌敦道,但問題係彌敦道先有客,所以971應該縮短落維港灣。

進智公交
m1210h 發表於 2020-7-22 09:55 來自手機 | 顯示全部樓層
971如果係垃圾線,就應該係最唔垃圾嘅垃圾線,雖然佢有D位真係冇人搭,不過佢有D位係真係做得好,有時旺角走咗架904,佢可以補位,又或者域多利道過海呢,清明重陽佢就重要喇等等呢D細位嚟令971有客
RM344 發表於 2020-7-22 10:30 | 顯示全部樓層
213D 發表於 2020-7-22 04:38
104唔係直達呢,真佩服你的wrong concept,直達嘅意思係一程過,而唔係行車里數短,971西環至佐敦行車里 ...

Sorry 做咗大約10年西環人 印象中冇搭過104往九龍超過紅隧(even971內街年代 遑論有鐵/ETA之後) 唯一一次搭104旺角翻西環都係因為通完頂唔想搭鐵咁麻煩而西旺紅小頭車未開先至焗搭
以前嘅situation先唔討論(971未行彌敦道 西環未有地鐵等)
971行車時間頗為穩定 甚少出現遲到甚至脫班情況  反而104西環開車時間其實唔太穩定 (試過跟ETA等車去紅隧 ETA話過咗5分鐘都唔見有車 最後上咗101)
同埋971佐敦各站一定比104嘅女拔/勞審近佐敦心臟地帶
以佐敦道彌敦道交界計 971內街年代嘅廣東道佐敦道都比女拔南行站步距短 勞審隔多條馬路更加唔洗講

best case scenario 非繁啱啱走咗架971要等30分而104有車
日間非繁行車去紅隧我當30 落去女拔比多5分 total 35
971落佐敦淨行車我當15 連等車都係45 仲未計你女拔要行返出嚟 最後差得幾多?

同埋971往九龍其中一個優勢係比104平($9.8 vs $10.4)
就算老人家統一兩蚊 都寧願坐/企多陣 都好過落車行多兩步

利申 爹核士街站間唔中都有聽老人家話叫3飛出旺角 但係從來冇聽過有人話叫2飛出佐敦

btw根據師兄邏輯 直達係解一程過 你試下係53整塊直達元朗/直達荃灣嘅電牌轉頁睇下會點?

053h4 發表於 2020-7-22 10:35 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽