hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新巴88X全日服務
開啟左側

建議新巴88X全日服務

lsc04d11 發表於 2020-7-21 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-7-21 17:11
夾唔到時間嘅時候走去搭其他車正常,如果60分鐘一班有客咪再加班

做實驗呢家嘢
60分一班 多客就加班
諗得好理想
但一開始做3分鐘一班 冇客就減到10,20,30,60分一班甚至取消先make sense 不過唔會有呢個資源一開始就咁搏囉

60分一班既話 可能只有一成居民知道有呢條線  而一成入面再只有1%覺得條線岩佢搭  最終結果如何?

正如61A 由一開出路線建議係全日拆線 變成宜家七日裡面只有5班 有邊個識佢丫? 我諗252多啲人識囉   咁嘅情況下點有可能做到加班丫
Waiyin12 發表於 2020-7-21 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-7-21 17:11
夾唔到時間嘅時候走去搭其他車正常,如果60分鐘一班有客咪再加班

88x又唔係長途線,就算定點班次,30分鐘一班已經係極限
對面海249x都係30分鐘做到而家咁好
WN4156 發表於 2020-7-21 19:25 | 顯示全部樓層

建議時間表由小西灣

一至五
0700-0730 30
0730-0830 20
0830-1100 30
1100-1400 45
1400-1900 30
1900-2200 45
六、日
0700-1045 45
1045-1815 30
1815-2200 45

由堅尼地城
-至五
0730-0810 40
0810-0840 30
0840-1310 45
1310-1740 30
1740-1820 20
1820-1845 25
1845-2215 30
2215-2300 45
六、日
0700-1215 45
1215-1915 30
1915-2300 45
儲夠客就繁時15-20、非繁劃一30、假日20-30
 樓主| qunow 發表於 2020-7-22 00:41 來自手機 | 顯示全部樓層

WN4156 發表於 2020-7-21 19:25
建議時間表由小西灣

一至五

咁樣30 45點等 仲衰過劃一30或者劃一60
 樓主| qunow 發表於 2020-7-22 00:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-7-21 19:24
88x又唔係長途線,就算定點班次,30分鐘一班已經係極限
對面海249x都係30分鐘做到而家咁好
...

唔知你點定義長途但係我覺得都算
 樓主| qunow 發表於 2020-7-22 00:44 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-7-21 18:30
做實驗呢家嘢
60分一班 多客就加班
諗得好理想

班次怎樣也都算是全日
H1A 發表於 2020-7-22 07:29 來自手機 | 顯示全部樓層

我係柴小居民,88X來回都搭過一兩次,七成人都喺中環上落,睇唔到有咁大需求。
 樓主| qunow 發表於 2020-7-22 16:51 來自手機 | 顯示全部樓層
H1A 發表於 2020-7-22 07:29
我係柴小居民,88X來回都搭過一兩次,七成人都喺中環上落,睇唔到有咁大需求。 ...

條線我覺得街客應該多過通勤客,一日一班做唔到街客
cky 發表於 2020-7-22 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層
一個鐘一班就可以做街客?35分鐘由柴灣坐到堅城,小西灣去柴鐵 15 分鐘,加埋上落都仲有 so 過等架一小時一班的車。
brianso198 發表於 2020-7-23 00:17 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-7-22 16:51
條線我覺得街客應該多過通勤客,一日一班做唔到街客

一個鐘一班做乜街客?

仲有,
以前無西港島線果陣18X一樣做緊街客, 但連最基本既延長服務時間至午夜都不能,
你呢條88X憑咩?

連788轉車都唔夠好既話我無野好講.