hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 應該取消/搬走哪些觀塘道巴士線,成全其他區途經願望 ...
開啟左側

應該取消/搬走哪些觀塘道巴士線,成全其他區途經願望

ViviTse 發表於 2020-7-23 01:31 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-7-23 01:26
大西北堆密車線,其實好應該繁時自拆兩條線:
一條由畢架山花園沿路停哂黃大仙、新蒲崗,以彩虹做總站;
另 ...

仲有一個問題,就係九巴會用多咗唔少車(但唔會賺多咗錢)
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-7-23 01:33 | 顯示全部樓層
回樓主,意思係93K改經安秀道、彩雲之後點行?
HS1588 發表於 2020-7-23 01:41 | 顯示全部樓層

11C 改行協和街牛頭角道來往上秀
13D 補位改行翠屏道, 上秀來往翠屏落車拍卡雙向分段 $4.3, 直飛觀繞出旺角 (純粹係諗住順便陰乾減一兩部車)
不過 11C skip 左 APM 一段會唔會好大影響就有待相確, 翠屏去黃大仙都仲有 89 89B 補位
LF6277 發表於 2020-7-23 03:55 來自手機 | 顯示全部樓層

A29 E22A
EX-TL 發表於 2020-7-23 03:57 | 顯示全部樓層
觀塘道最繁忙都係兩繁啫, 而兩繁出入觀塘, 最頹嘅應該非A22 101莫屬, 反而你哋數嗰啲11D 89B客量一定唔算係差嗰類.

11D 89B班次唔係密, 搬走效用唔大, 兼且影響緊班返工客, 而兩繁觀塘道係咪好塞車, 都係睇開源道頭, apm食飯時間塞下, 各個巴士站兩繁塞下之外, 正路觀塘道好少係擠塞源頭.

如果單純係一線換一線, 而無需要睇埋班次嘅話, 任你噏一條一日開一班嘅去換條全日線返嚟, 冇得好討論.
EX-TL 發表於 2020-7-23 03:59 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-7-23 01:28
題外話:而家23M、101單邊行觀塘道,其實有無計落quota?

其實如果觀塘道係有限制巴士數量, 應該會大鑼大鼓出新聞, 然後呢度會收到大量關注, 引發無限討論, 但咁多年嚟唔係好覺有, 反而某板友不斷強調此點就有!
dennis28a 發表於 2020-7-23 05:01 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-7-23 03:59
其實如果觀塘道係有限制巴士數量, 應該會大鑼大鼓出新聞, 然後呢度會收到大量關注, 引發無限討論, 但咁多 ...

佢唔係用「Quota」依個字嫁,佢係用「運輸署唔批准」去形容。

都係果句,新招標線主打返工客,拉佢入商貿區好正常。
797 好明顯因為新巴要開返 14 年前未開既 797A,
但九巴又拎 98A + 298E BBI 數據同借 98B 走線入紙開 98 又批,咁條 797 咪要行偉業街囉。

仲有,他日所有入觀塘市中心、物華街既巴士線都要行一小段觀塘道,
仲要係最塞果段觀塘道,咁睇黎全個觀塘道要大減班。
惡意回復是不道德的行為。
lsc04d11 發表於 2020-7-23 07:59 來自手機 | 顯示全部樓層
好簡單  所有荃葵線都唔入觀塘道  咁咪自行刪減左呢個需求囉!哈哈  (講真 九巴可能預左40沿線客 一係搭左40硬食美孚 一係就鐵啦 成條葵涌道都鐵路沿線 而且只係太子轉一次  俾多個選擇你  上290系然後落黃大仙轉鐵)
kingprowm 發表於 2020-7-23 08:44 來自手機 | 顯示全部樓層

最應該搬走 40,荃葵範圍除麗城外成條都同鐵路重疊,40可成條取消,234C轉全日,補償麗城
大窩口可改搭 42C,葵芳葵興搭返 38,40 最可有可無

或者40 可同 40P 合併,過眾安街後轉上石圍角跟 40P 原線出東九
10598C 發表於 2020-7-23 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-7-23 03:57
觀塘道最繁忙都係兩繁啫, 而兩繁出入觀塘, 最頹嘅應該非A22 101莫屬, 反而你哋數嗰啲11D 89B客量一定唔算係 ...

其實好難講係咪一線換一線

安達臣落觀塘明明可以行協和街、裕民坊掉頭上山,運輸署唔比,話觀塘作為接駁已經超出負荷

相反33呢啲目的地為觀塘市中心嘅巴士線,都唔比入觀塘道,掉轉98又比入觀塘道
其實運吉把呎都幾難拿捏

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
neoplan720p + 3 一貫政府做法……龍門任搬

查看全部評分