hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 應該取消/搬走哪些觀塘道巴士線,成全其他區途經願望 ...
開啟左側

應該取消/搬走哪些觀塘道巴士線,成全其他區途經願望

RH7685 發表於 2020-7-23 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-7-23 12:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
6516 發表於 2020-7-23 12:21 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-7-23 11:52
將成條觀塘道既最左線列為巴士線 會唔會有用d

非繁條巴士線就無用
繁時本身都係巴士線, 因為無乜人蠢到行入去陪塞

想觀塘唔塞車好簡單
叫三萬力量日日都擺人係每條內街, 包唔塞

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

天空之神 發表於 2020-7-23 12:31 | 顯示全部樓層

首推 88X 23M 95M 101

88X 應該專心做好藍田山同油塘,而唔係假特快落觀塘
23M 應該同 23 26M 重組,或 3 合 1
95M 之前講過得聯合醫院吊命,改 95H 不為過

至於 101 早就應該同 619 641 重組,最少縮到 牛頭角

長遠而言,來往觀塘道觀塘站東西面,而唔需要入東行地鐵站總站既車,應該全部踢哂落去隧道,
APM 隻站應該改為區內另一個總站,例如將 274X 縮短,74X 飛APM 站,避免一條龍塞返過西行油站
.
HR1377 發表於 2020-7-23 12:40 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-23 12:14
城巴不是好相做呢D流水客, 而係A22唔有番咁上下長係收唔到39蚊(即超過40公里)據巴典資料, 如果正確, A22先 ...

如果城巴唔想做佐敦至藍田流水客,現在A22減班後唔會特登西九龍站至藍田單向特車
kitarolo 發表於 2020-7-23 12:42 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-23 12:20
其賁唔可能唔比貨車上落貨, 物流業咁重要
而私家車, 根本跨階層跨界別都反對加違泊罰款
而家年青人, 好多 ...

商用車priority梗係高過私家車,不過真係
要工廈重建甚至街道重劃先有機會改善。

私家車亦應分兩種牌照
一款按現時水平徵費,但
不得進入核心區,純粹滿足吓
啲假日司機,另一款就每月收返
5位數字但似而家咁任行。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

10598C 發表於 2020-7-23 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-7-23 12:31
首推 88X 23M 95M 101

88X 應該專心做好藍田山同油塘,而唔係假特快落觀塘

88X根本唔係淨係做油塘藍田,仲有做緊火炭出觀塘

至於23M,做緊四順去牛頭角站、以及去牛頭角街市嘅巴士線,同23、26M有一半路段唔同
kingprowm 發表於 2020-7-23 12:53 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-7-23 12:18
青衣嘅嘢就死攬
荃灣就有幾衰得咁衰都得
人哋仲要話自己唔會理其他區嘅嘢

因為改親 40 一定有建議想搞 X/42C 好難令人唔出聲

除非你話保證所有關 40 既改動郁唔到 42C 系一條頭髮咪唔理囉,我做人就係咁簡單
EX-TL 發表於 2020-7-23 12:53 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-23 08:58
其實好難講係咪一線換一線

安達臣落觀塘明明可以行協和街、裕民坊掉頭上山,運輸署唔比,話觀塘作為接駁 ...

我講嘅一換一係呢個條目可能講緊嘅嘢, 唔係話政府.

再者, 觀塘太爆唔駛政府講, 過去十年嚟你日日喺條街行過嘅冇可能唔知, 政府係唔想目的地非觀塘嘅人喺觀塘停留, 因為觀塘除左居住人口, 仲有龐大上班需要, 而且係上升趨勢未到頂, 觀塘逼爆唔係一朝一夕嘅事, 冇得唔承認.

成日見人話W2唔行觀塘市中心一段觀塘道係quota問題, 政府就係要畫條線吸引班人用藍田站轉車, 返藍田 油塘 安達臣 秀茂坪用W2繞過觀塘, 正常情況下車程快左, 減少觀塘不必要人流.

諗一諗, 從來巴士行完一段路後, 去到最快有車轉嘅地方, 乘客就會落車, 如果W2先觀塘後藍田, 轉車客大部份喺觀塘落車, 就做唔到想做嘅效果, 相反用藍田站轉車, 藍田站返上山車多啲又平啲, 最後只去到觀塘站, 做到觀塘得嚟, 又唔駛怕多人落車轉車, 何樂而不為!

98 797同樣係畀康城同將隧轉乘客出觀塘, 觀塘道同偉業街係兩個唔同概念, 所以煩請巴迷們搞清楚33點解要行偉業街, 先至好講觀塘道有限制巴士數目.
kingprowm 發表於 2020-7-23 12:55 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-7-23 11:29
你諗法同言論都同古生重疊
不如你哋是但一個取消個ac?

42C 青衣冇一個站說得上好近青衣站,長安客行上青衣站就算唔算遠也必然唔係近果隻
唔似得眾安街行上荃灣站咁近