hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 應該取消/搬走哪些觀塘道巴士線,成全其他區途經願望 ...
開啟左側

應該取消/搬走哪些觀塘道巴士線,成全其他區途經願望

KW2523 發表於 2020-7-23 14:02 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2020-7-23 08:44
最應該搬走 40,荃葵範圍除麗城外成條都同鐵路重疊,40可成條取消,234C轉全日,補償麗城
大窩口可改搭 42C ...

長安都好近黨鐵站
按閣下邏輯長安所有路線都可有可無,應取消或飛走
10598C 發表於 2020-7-23 14:03 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-7-23 12:53
我講嘅一換一係呢個條目可能講緊嘅嘢, 唔係話政府.

再者, 觀塘太爆唔駛政府講, 過去十年嚟你日日喺條街 ...

爆還爆,問題係觀塘山真係有人要落觀塘,無論係聯合醫院、瑞和街街市、觀塘泳池、APM、觀塘商貿區,運輸署一律禁止有直車到達

明明居民係要依賴觀塘市中心做日常活動,但運輸署同規劃部門就會以接駁容量爆煲拒絕
但其實需求係唔會減少,並且依然存在

相反日出康城條98要開嘅時候就“好有必要到得觀塘道”,乘客市民前往呢個地方需求極高
不如咁講,所謂爆唔爆煲只係運輸署一個有轆嘅龍門
Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-23 14:08 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-7-23 14:02
長安都好近黨鐵站
按閣下邏輯長安所有路線都可有可無,應取消或飛走

唔準你迫害青衣呀
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leo_ku 發表於 2020-7-23 14:25 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-7-23 14:32 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-7-23 14:32 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-23 13:53
問題係你自己先入為主去剝奪荃灣乘客權益,以及只係識得二元對立,覺得利荃灣就等於剝奪青衣

甚至明明有 ...

89D/269C等等東九線逆向客量未算差,好過對應嘅681/969唔少,只係武肺前12-15都仲有減班空間,逆向可以開,不過應該要開20-30

題外話,純住宅區全日過海線 (182,307,681,967,969,978) 都應該cut逆向,去程尾車1700,回程頭車1300
962系逆向我就唔清楚,碼頭青公好似住宅多,但又聽過正線上繁北行都唔少客
10598C 發表於 2020-7-23 14:50 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-7-23 14:32
觀塘山有23/23M/26M 日日係度鬥重疊, 之前重組又否決, 怪得邊個?

怪邊個?親中派個符碧珍囉
係呢個人搵埋一堆非四順區嘅親中派議員幫佢反對23/26M重組架

不過合併完都唔見得對觀塘市中心車流、人流有咩幫助
23/26M合併完只係少一部車,而家14H都行緊兩部車
EX-TL 發表於 2020-7-23 14:51 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-23 14:03
爆還爆,問題係觀塘山真係有人要落觀塘,無論係聯合醫院、瑞和街街市、觀塘泳池、APM、觀塘商貿區,運輸 ...

「明明」丫嘛, 未開邨前咁諗, 當然係政治非常正確, 但過左幾年, 有幾多嘢真係非油塘 藍田 彩虹 黃大仙 旺角 深水埗 沙田不可, 搭秀茂坪 四順車係咪咁難接受呢?!

早繁一站直落觀塘嘅213B距離加班仲有好遠, 或者, 你見到嘅213B客量係點呢? 23 23M 93A 98A做到雙安客, 不過唔係由屋企直送落觀塘, 咁已經止住部份人落觀塘意慾.

以安達臣範圍之大, 仲有大大個石礦場未發展, 如果一開始唔理, 直接送晒雙安班人落觀塘, 觀塘已經負荷唔嚟, 日後發展埋石礦場 茶果嶺 油塘灣, 市中心完成重建, 商貿區轉型越見成熟, 到時觀塘點算??

建議你日日出觀塘hea番十年八載先好再討論觀塘, 觀塘居民因為居住環境擠迫混亂, 已經啞忍左好多年.
10598C 發表於 2020-7-23 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-7-23 14:25
咁我一直都主張40應改行青山上路加車, 配合40P 全日 (可改經新蒲崗), 填番42C 的位,
咁都唔得?

你主張還你嘅事,問題係個位kingprowm乜嘢未講已經覺得青衣荃灣對立,利荃灣即剝奪青衣,仲無緣無故主動剝削荃灣權益

但40冇乜需要改行青山公路

好可惜你冇睇到我嘅方案,我已經提出唔牽涉青衣嘅前提吓處理到美孚問題嘅方案,但你自己非要代入兜美孚係我口中嘅中性方案,我幫唔到你

我講緊青衣只養得起1.5條42C/49X係一個敘述,冇話過有冇問題,唔使講一句窒一句,理解曬成段文字先回應好啲

由長安出發去龍翔道,行42C條線(經大窩口、青山上路)時間上其實係同X42C兜青衣中南打和,比貴一蚊又冇快過所以最尾都拆咗條X42P出嚟

所以倒不如42C長安段起不變,繼續收返$9.6去觀塘,X42C專心做青衣中南
而X42C係應該縮短去青衣邨/青衣站,長亨繼續留比42C,然後42C飛走青衣中,長亨直去長安,已經快好多

而青山上路返青衣又可以係長安做返轉乘處理班客,成件事容易做好多
不過單係青山上路往返青衣,你地幾個青衣版友都未有共識啦

你話我扮理性
我事實係理性分析,係你唔啱聽啫
唔理性分析你又唔滿意,真係難服侍

不過如果凡係你唔啱聽嘅就叫唔理性,咁其實冇嘢好講
10598C 發表於 2020-7-23 15:12 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-7-23 14:32
89D/269C等等東九線逆向客量未算差,好過對應嘅681/969唔少,只係武肺前12-15都仲有減班空間,逆向可以開,不 ...

咁東九入新界嘅車不嬲都真係有返少少逆向客,好過港島入新界嘅

其實如果青衣中南接受非繁忙班次落到20分鐘一班(根據RPP好似有30分鐘班次出現),加上所有班次貴1蚊的話,其實易做好多

但觀乎朝早入返青衣嘅車係咪好多人呢,一般般啦(好似42A其實都係開12-15分鐘一班入青衣)