hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 應該取消/搬走哪些觀塘道巴士線,成全其他區途經願望 ...
開啟左側

應該取消/搬走哪些觀塘道巴士線,成全其他區途經願望

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-23 15:33 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-7-23 14:32
89D/269C等等東九線逆向客量未算差,好過對應嘅681/969唔少,只係武肺前12-15都仲有減班空間,逆向可以開,不 ...

269c/89D呢一D繁忙時間逆向班次都唔可以開得太疏,喺武漢肺炎之前呢D線開個位數字逆向班次都爆
10598C 發表於 2020-7-23 15:35 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-7-23 14:51
「明明」丫嘛, 未開邨前咁諗, 當然係政治非常正確, 但過左幾年, 有幾多嘢真係非油塘 藍田 彩虹 黃大仙 旺 ...

多長遠謝你
我話曬都住係觀塘區10年有多,住入觀塘區隔離個將軍澳又10年有多,都好經常出觀塘,亦都成日經歷人多擠逼車多擠塞嘅觀塘,我希望我都有啲資格討論下
否則嘅話我都唔介意收聲嘅,畢竟我本人邊及您閣下咁資深咁多呢係咪,我簡直不配討論同發言啦

不過你叫我呢排日日多啲出去觀塘,小弟就真係唔敢去呢啲咁多人嘅地方啦,祝您身體健康

至於點解安達臣往返觀塘需求依然存在,一來本身會有部分人係觀塘返工,亦都有唔少係相約居住附近嘅朋友落返市中心食嘢消閒

亦以我所知,鄰近嘅藍田游泳池係冇50米池,想游50米嘅泳客其中最就近就係觀塘游泳池

即係咁,假設屯市人流車流爆煲,你會唔會叫嚟緊欣田邨/54區居民唔好去屯市,駁條線叫人去天水圍,然後當睇唔到有需求落屯市,有就叫人行去兆康站搭西鐵

你話行去附近搭車,得
但都有需要理下班行動唔方便嘅人(無論係老人家,抑或係湊住細路嘅家長)比佢地有車去到自己區市中心

我贊成觀塘太多人與車,但我又好好奇點解98可以繼續接駁乘客至觀塘道,同時安達臣提出有需要去觀塘市中心(非接駁觀塘站)就嗌唔比
但其實當時11X都準備拉上去

213B係停站有問題,要接駁鐵路站有得揀213M,去觀塘嘅其實都係“前往此區者”
213B停返秀茂坪商場、聯合醫院、和樂邨、觀塘游泳池等等會好好多

唔少康文設施、消閒設施,觀塘山上都係不足,要去其他地區先得,去得其他區好多時居民會選擇觀塘市中心
長遠應該將觀塘山上規劃得再好啲,令居住係山上嘅市民可以係山上有佢地生活圈,唔需要嚴重依賴觀塘市中心
053h4 發表於 2020-7-23 15:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cfshk2008 發表於 2020-7-23 16:10 | 顯示全部樓層

研究部份路線繁忙時間離開創紀之城落隧道經偉發道入番偉業街仲好
同埋大隧線啟泰苑直上大老山
053h4 發表於 2020-7-23 16:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
pccpkl 發表於 2020-7-23 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-23 15:35
多長遠謝你
我話曬都住係觀塘區10年有多,住入觀塘區隔離個將軍澳又10年有多,都好經常出觀塘,亦都成日經 ...

213B停中秀?!
咁不如將13M踢上安泰好過
變回雙向經秀明道

反正之前改路經秀暉樓
13M客量仲差左
不如趁今次改番
RH7685 發表於 2020-7-23 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-23 16:36 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-7-23 16:31
213B停中秀?!
咁不如將13M踢上安泰好過
變回雙向經秀明道

Err... 我意思係停秀茂坪道,可以係秀程樓,可以係秀豐街路口附近,近安達新橋橋底起個新站
paul2357paul 發表於 2020-7-23 16:37 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-23 14:03
爆還爆,問題係觀塘山真係有人要落觀塘,無論係聯合醫院、瑞和街街市、觀塘泳池、APM、觀塘商貿區,運輸 ...

老運試下搵D膽量命令601改轉翠屏道落山吧。
觀塘道迴旋處附近留個巴總根本上完全唔合適。
RH7685 發表於 2020-7-23 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層