hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青衣區線王 花落誰家?
開啟左側

[問題] 青衣區線王 花落誰家?

10598C 發表於 2020-7-28 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2020-7-28 22:56
44 如果搭出入旺角真係搭到人都癲,試過送 41A 車尾,唯有搭 44,搭極都未到
...

其實如果改走41唔入深水埗,應該將44踢返出彌敦道、長沙灣道,而家行內街嘥好多時間
WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-29 00:08 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-28 22:42
唔淨止44,42C 班次都疏咗一截,以前藍田下午繁忙時間4分鐘就一班,依家有6分鐘一班都偷笑,整體客量都跌 ...

如果X42C/P都計入42c客量,佢真係青衣線王
天空之神 發表於 2020-7-29 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層
線王係計客數定賺錢? 計客數 42A 唔差
neoplan720p 發表於 2020-7-29 00:43 | 顯示全部樓層

其實呢類post 真係毫無意義。

點定義係線王,已經有排拗。
一、每月最多人次?(有部分線平日好高客量,但假日好低,所以用每月理論上係準過每日)二、計唔計支線?(如果計,42A應唔應該包埋43C同242X?如果計,咁41A同44又計唔計?旺角都叫做互有重疊喎。)
三、每班車載客率最高?
四、路線總收入最多?
五、路線利潤(即收入減以成本)最高?

再加埋「青衣區」呢3個字,更加多野拗。
一、42C、49X有唔少客來自荃灣、葵涌,應唔應該計算在內?如果唔應該,咁又點得出青衣區數據呢?
二、279X包唔包埋元天欖隧轉乘客同北區區內客?
三、行經青衣區但唔停站既路線計唔計?如果計,咁968應該屈哂全部線機。

所以,呢類小學雞post,唔好再出現啦。
要討論既,不如討論下青衣區路線可以點樣再提升吸引力啦,例如:
1. 948上、下繁有無空間完整地拆做兩線(類似42A同44形式)?
2. 948有無空間延長到「673」、「307」式全日服務時間?
3. 42A同43C之間既關係,以及青衣山上同青衣南值唔值得、有無需要一條去油尖旺既快線?
4. 49P、49X同249X之間既關係
5. X42C如果真係全日,可以點樣理順走線,以及42C如何安排?(如青衣至北葵區內客如何處理?更長遠諗,同38、40、40P、33之間既關係)
6. 41呢條廢線可以點處理?(當然牽涉到45、44,甚至46之間既關係)241X係咪又真係青衣居民想要既野?
7. 屯門至青衣係咪值得有一似類似68E、279X走線既路線,而非68A要兜去荃灣兼只服務到長安既線呢?
8. 青衣至荃葵各條區內線互有重疊得黎,有部分又俾小巴打到死死下,可以點樣重整來提升吸引力?

呢到咁多條問題可以討論,點都有價值過純粹狗吹、狗估邊條係線王啦。

評分

參與人數 4aPower +4 HugeC +30 收起 理由
LH797 + 1 + 10 精闢見解
ATSE40 + 1 + 5 well said
HG3632 + 1 + 10 精闢見解
cky + 1 + 5 所言甚是

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kingprowm 發表於 2020-7-29 00:54 | 顯示全部樓層
dennisss 發表於 2020-7-28 23:41
279X真係有咁好搵?
平時下午時間坐出上水全車一定唔多過20個人
15蚊個,都要10個先夠俾錢過大欖,青衣去上水 ...

雖然平日搭 279X 次數唔多,但試過下午兩點幾在欖隧等車去上水都差不多坐滿窗口位,邊有可能得咁少客
夜晚十一時上水返青衣都六七十人

星期六北上時間青衣多人搭,星期六日下午至晚上,上水一定大排長龍

kingprowm 發表於 2020-7-29 01:01 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-7-29 00:43

就算屯馬線全通也不見得 41 咁順攤咁易取消到,雖然客量一定不高,但唔覺得佢會蝕到入肉
葵青區和九龍城區肯定會強烈反對

連荔景老人區都可以有兩條屯門線,青衣根本都應該可以有兩條經屯轉線,68A 維持不變,另搵一條經青衣南,汀九橋上屯轉
Waiyin12 發表於 2020-7-29 01:42 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-7-29 00:43

948做唔做全日已經討論咗80幾頁,同板另一post
Kirino 發表於 2020-7-29 01:44 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2020-7-28 22:42
279X 應該都係青衣線皇啦
班次好過大部份 4 字頭路線
又收得夠貴

279X班次唔算密,最密都唔少於10分鐘,大部份時間都要2-3個字先一班,淨係278X都已經密過佢啦,北區276A, 276P亦比279X密,班次未算特別標青
cky 發表於 2020-7-29 02:14 | 顯示全部樓層
得出了線皇的結果, then?

如果唔係有後續, 只係純綷羸番個名返嚟
係自己條愛線獲名銜
咁就無謂至極

因為人多搭, 成日要企人, 係咪可考慮加密班?
賺多最錢, 係咪諗下點樣再吸引更多人搭?
時間快, 咪諗下會唔會搞多啲轉乘之類?
williamau 發表於 2020-7-29 03:00 來自手機 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2020-7-29 02:14
得出了線皇的結果, then?

如果唔係有後續, 只係純綷羸番個名返嚟

講起轉乘我幾想佢加41A同8P既轉乘優惠方便人去黃埔果邊..