hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青衣區線王 花落誰家?
開啟左側

[問題] 青衣區線王 花落誰家?

ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 09:49 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-7-29 00:43
其實呢類post 真係毫無意義。

點定義係線王,已經有排拗。

948 上繁大可全面拆成948A/948P/948X

948A 康順樓>職安健>涌美>工業中心>南橋

948P 長安>楓樹窩>宜業樓>綠悠>翠怡>南橋

948X 維持原線,停哂長宏>長亨>青盛苑>長青>美景>南橋

948A 啲車放喺青盛苑,夠鐘就過去上客

下繁分拆返做948/948S

948 原線,只往涌美

948S 南橋後跟44M,長安後再上埋長宏,食埋42M 啲客

另外,42C/X42C 嗰度42C 放喺青衣站,X42C 維持原線已經可以

無敵風火輪 發表於 2020-7-29 10:13 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 09:49
948 上繁大可全面拆成948A/948P/948X

948A 康順樓>職安健>涌美>工業中心>南橋

42C唔拆最好,然後X42C青康路直出,完美解決所有人ge需求,長亨有真正ge快車
當然有人會話甘樣長亨坑位就唔夠令到42A同242X全日

甘就有以下呢幾個方案,整翻條坑出黎
1.42A放長康,長亨長宏客要落去搭E21(呢個有少少煩,雖然車程會快左車費平左,但E21班次不算密,長宏行落去未至於話好方便)
2.42M同248M一齊變成循環線
3.405小巴如果冇心做的話,取消左佢留翻條坑都未嘗不可

無敵風火輪 發表於 2020-7-29 10:15 | 顯示全部樓層
未來X42C全日之後,42C班次繁忙時間可能會變成7分鐘一班,跑輸49X。但X42C有可能會以繁忙時間12分鐘一班ge形式運作,充滿變數
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 10:25 | 顯示全部樓層

無敵風火輪 發表於 2020-7-29 10:13
42C唔拆最好,然後X42C青康路直出,完美解決所有人ge需求,邊個嘈就邊個on9
當然有人會話甘樣長亨坑位就 ...

X42C 青康路直出非繁邊度夠客?30分鐘一班都唔睇好喎

同埋呢個方案都解決唔到翠怡一帶的訴求,減少唔到來往九龍東一帶嘅時間

42A 縮短落去長康仲好笑

睇返X42C 其實非繁忙時間15-18分鐘就應該可以由長亨維持原線咁樣離開到青衣島,對長亨,青衣邨,翠怡,涌美等等42C 現有嘅服務範圍比較其實都係有吸引力,起碼快咗7-15分鐘,所以X42C 維持原線做20分鐘一班應該唔太大問題

既然長亨至青衣邨坐X42C比42C 快,咁42C 好應該縮短落去長安,不過因為驚冇位擺,所以可以直接放落去青衣站食多啲客,藍田方向入返長安,青衣方向就停青宏苑,始終42C 縮短咗繁時起碼可以慳到6架車出嚟,供X42C同42C 加班之用

起碼42C 縮短呢個方案可以加快回車,從而加密班次,對長安,荃灣同埋上路都有着數,如果唔縮42C,但X42C又全日,一味拉疏42C班次,相信其餘地區一定有不滿
無敵風火輪 發表於 2020-7-29 10:35 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 10:25

同埋呢個方案都解決唔到翠怡一帶的訴求,減少唔到 ...

甘你就錯喇,翠怡個度求其塞幾班特別車算啦,用X42P做,青敬路+鄉事會路直接出橋,幾多班就視乎情況而定(翠怡黎講,X42C都快唔過5分鐘)
42C必須原線保留,甘樣相對地唔會太麻煩,如果唔系區議員同學生會把口你塞唔住,同X42C完美分工。
至於擔心42A行法唔夠客,甘可能要做翻一次客量統計再決定係咪青康路直出。
班次方面,無論點行都好,只要X42C全日左的話,佢繁忙同非繁忙班次都一定會好似41A甘疏

無敵風火輪 發表於 2020-7-29 10:36 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 10:25

同埋呢個方案都解決唔到翠怡一帶的訴求,減少唔到來 ...

X42C對青衣中就唔算好快,開下地圖就知點解
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 10:47 | 顯示全部樓層

無敵風火輪 發表於 2020-7-29 10:35
甘你就錯喇,翠怡個度求其塞幾班特別車算啦,用X42P做,青敬路+鄉事會路直接出橋,幾多班就視乎情況而定 ...

究竟翠怡坐乜嘢車快啲,呢個問題想知好簡單,就係睇ETA
依家非繁去睇,42C 翠怡去畢架山花園要30分鐘,但X42C 翠怡去青衣尾站參考948大約要10分鐘,青桃樓去畢架山花園若跟948上青葵公路嘅話需要8分鐘,合共其實只需要18分鐘,遠勝42C

42C 短途流水客只係好一小撮人,仲要係放學時間先會多人,最多咪開返條42S出嚟,再唔係提供返38/42C<>43A/41 諸如此類嘅BBI,冇理由因為一小撮人而放棄整個羊羣,7分鐘一班嘅話,長安就企晒人都似,一定怨聲載道

X42C 對青衣中來講,繁忙時間可能冇乜着數,但非繁忙時間肯定有着數,點都會快到5-7分鐘

無敵風火輪 發表於 2020-7-29 10:53 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 10:47
依家非繁去睇,42C 翠怡去畢架山花園要30分鐘,但 ...

甘你真係大錯特錯,青衣去上路客唔多,上路去青衣客量反而相當唔錯。同埋bbi系冇乜用,因為可以做到ge車班次遠遠唔及42C,冇搭過42c真心唔好亂出聲。到時兩條線一齊鬥樣衰就好睇喇(如果真係拆線)
無敵風火輪 發表於 2020-7-29 10:57 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 10:47
依家非繁去睇,42C 翠怡去畢架山花園要30分鐘,但X ...

https://www.youtube.com/watch?v=nErNFGG1yy0
非繁翠怡去筆架山都系20分鐘左右,但非繁你X42C大概會20分鐘一班,好唔抵玩咯
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 11:01 | 顯示全部樓層

無敵風火輪 發表於 2020-7-29 10:53
甘你真係大錯特錯,青衣去上路客唔多,上路去青衣客量反而相當唔錯。同埋bbi系冇乜用,因為可以做到ge車 ...

有BBI 後,車次反而更加頻密同埋快捷喎,諗吓叫38/42C 兩飛,去葵芳轉車又得,去長安轉車又得,38>43A 咁坐法甚至會快過42C 一程過添,有乜問題?

//冇搭過42c真心唔好亂出聲//

講唔過人就話人冇搭過,我反而懷疑有人冇坐過全程囉,華員邨嗰度明明得咁少人坐,人又唔夠長途客多,仲要死雞撐飯蓋

//到時兩條線一齊鬥樣衰就好睇喇//

A. 42C 縮短至青衣站,X42C 維持原線全日,各加密繁忙時間班次,42C 來回5/6分鐘一班,X42C 通勤方向7-10分鐘一班,逆向20分鐘一班,非繁42C 10分鐘一班,X42C 15/20分鐘一班

B. 42C 維持原線,X42C跟42A 青康路直出全日,42C 繁忙時間改為7分鐘一班,X42C 12分鐘一班

我就提倡A,你就提倡B,淨係睇吓繁忙時間班次都知道邊個方案先係一齊鬥樣衰啦