hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青衣區線王 花落誰家?
開啟左側

[問題] 青衣區線王 花落誰家?

無敵風火輪 發表於 2020-7-29 11:02 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-28 22:02
42A?42c係接近飽和, 但係唔係好受青衣人歡迎,佢哋只不過係迫住坐, 加上佢密 ...

冇辦法啦,出上路401又唔夠載,熊貓ge 409又唔到青衣南,仲要42C d分段收費簡直掠水
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 11:02 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2020-7-29 10:57
https://www.youtube.com/watch?v=nErNFGG1yy0
非繁翠怡去筆架山都系20分鐘左右,但非繁你X42C大概會20分 ...

其實你有冇睇清楚,條片係cut咗等紅綠燈時間......

同埋就算cut 哂等紅綠燈時間,都要接近23分鐘
leo_ku 發表於 2020-7-29 11:03 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 11:05 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-7-29 11:03
你先係大錯特錯,每班42c上路流水夾埋一定少過20個客,無資格要求與42c相若水平的服務。 ...

佢連拉疏42C 班次都講得出,但長安同埋荃灣係完全冇補償,擺明係搏人哋反枱
無敵風火輪 發表於 2020-7-29 11:06 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-7-29 11:03
你先係大錯特錯,每班42c上路流水夾埋一定少過20個客,無資格要求與42c相若水平的服務。 ...

甘你去問老九咯,老九唔想改我都冇辦法,區議員又唔想改,你係咪諗住打死個班人先?
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 11:10 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2020-7-29 11:06
甘你去問老九咯,老九唔想改我都冇辦法,區議員又唔想改,你係咪諗住打死個班人先?
...

我哋都只係提倡同埋討論不同方案,目的係令交通更完善,有關方面肯唔肯改呢個都係後話,如果冇一個完善嘅方案,又點樣說服人哋去支持同埋改呢?

睇你個樣好明顯都係喺華員邨一帶返學......
無敵風火輪 發表於 2020-7-29 11:13 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 11:05
佢連拉疏42C 班次都講得出,但長安同埋荃灣係完全冇補償,擺明係搏人哋反枱
...

X42C全日之後,42C一定疏翻少少ga,呢個系共識黎wo,我都冇計,rpp只系加左一部車落去成個車隊,甘你可以點?跟著長安來往青衣南所有車都係垃圾班次,bbi又點陪翻比人?繁忙時間249M翻青衣南,d人就黎要企車頂,呢個野都要解決,冇你想象中甘容易解決,明明老九個方案系最好,拆乜鬼線呢?

無敵風火輪 發表於 2020-7-29 11:14 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 11:10
我哋都只係提倡同埋討論不同方案,目的係令交通更完善,有關方面肯唔肯改呢個都係後話,如果冇一個完善嘅 ...

上路一帶啦,因為401密得黎又有一堆客,自己經常上唔到車而逼住搭個條略水ge 42C
無敵風火輪 發表於 2020-7-29 11:16 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 11:10
我哋都只係提倡同埋討論不同方案,目的係令交通更完善,有關方面肯唔肯改呢個都係後話,如果冇一個完善嘅 ...

不過X42C繁忙時間開咩班次絕對值得討論ge
GZ4031 發表於 2020-7-29 11:19 | 顯示全部樓層

44 都冇大家諗得咁差既...
肺炎期間上繁8分一班再連長安特都識企人走已經唔錯
行車慢呢點... 其實44 不嬲都係咁慢
去太子要40幾分鐘呢個由細到大都係咁上下

你話冇41A特快既年代咪趕客囉
但講真呢家, 你去太子十成九都會夾41A班次, 18分鐘搞點佢
九巴做得其中一次最好既重組一定係44同41A

變左又唔洗迫44拉直行長沙灣道, 荔枝角道就一定唔會反對
基本上八成既乘客都會快左, 除左碼頭去長荔深慢7 8分鐘左右, 但平左
與其話線唔線王
我會話呢個配搭真係滿足到青衣山下主流既需求
而42C 同X42C 呢點呢... 我就唔明九巴點解通過左全日X42C 都唔順勢縮42C
你縮42C 換黎X42C 加到15-20分一班
好過你唔知邊到R車, 最後42C 10分 X42C 20分咁開...
呢一組線唔係41A 44, 仲要計荃葵客... 好難開咁疏..