hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青衣區線王 花落誰家?
開啟左側

[問題] 青衣區線王 花落誰家?

10598C 發表於 2020-7-29 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 11:39
有幾垃圾......叫幾飛嘅,5分鐘內通常都有車啦
其實睇你去邊啫,如果你去長康嘅,正常都會坐38>43A /43M  ...

順帶一提,243M其實都應該做青南荃灣特快,由美景花園開,經長青總站、青盛苑、青華苑,之後行青衣西路不停站直達荃灣

43B則繞經美景花園做島內流水,有需要就延長埋41M去碼頭
JX9097 發表於 2020-7-29 14:40 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 11:36
都可以,但青衣邨中間嗰條坑都放晒食飯車,唔係一定有位擺車,位置最充足一定係青衣站,反正啲蛇車中段都 ...

荃富街點塞得落42C?
williamau 發表於 2020-7-29 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 12:00
42C 唔縮短嘅話班次一定疏左,但其實呢條線班次差少少客量已經差好遠,有試過上午繁忙時間7分鐘先一班車 ...

其實44到差唔多夜晚10點既班次都可以坐滿入青衣,都唔算少人,怡靖苑,東京街有時條隊都好長
無敵風火輪 發表於 2020-7-29 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-29 13:52
42C唔使縮到荃富街咁誇張,長亨直上長安再行北橋返回原線就得
X42C唔入長亨改泊青衣站,經青衣邨後再返回 ...

35部車,如果咁行,其中一條線會出現繁時雙位數班次
10598C 發表於 2020-7-29 15:06 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2020-7-29 15:01
35部車,如果咁行,其中一條線會出現繁時雙位數班次

X42C一定會疏啲,兼且非繁忙應該會落20分鐘一班
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 15:13 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-29 13:38
其實早上可以主力分拆為948P 948X,其次以948B作輔助

粗略統計由0640至0830之間,而家948ABPX合共開24班 ...

朝早嗰度唔係咁建議948B 保留喺翠怡開,因為朝早翠怡多車轉入去工業區,如果太多巴士埋站就會塞住,造成交通擠塞
再加上如果948P 有更加頻密嘅班次嘅時候,唔會有人特登想坐948B 遊花園,所以948B 可以考慮改晒去青梅樓開車

如果咁樣嘅話我哋兩個嘅方案分別唔大,乘客絕對可以接受到

反而下午繁忙時間嗰度拆線我諗17:30-18:30先有條件去拆,948正線大約10分鐘一班,948S(P)就12分鐘一班

948 喺果段時間最好都係涌美止步,因為如果嗰度止步嘅話就可以直接右轉南橋私牌,預計一轉車嘅時間可以由本身嘅95分鐘縮短去到75-80分鐘(唔計休息),快啲去到天后就可以快啲做下單,相對加快返個回車,況且青衣北都已經有948S(P)

至於編號嘅問題,純粹諗住避免同948P 混淆,兩個都冇所謂

ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 15:18 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-29 13:52
42C唔使縮到荃富街咁誇張,長亨直上長安再行北橋返回原線就得
X42C唔入長亨改泊青衣站,經青衣邨後再返回 ...

我諗42C 需唔需要繁忙時間全面一拆三可以視乎返繁忙時間全面一拆二之後嘅反應
42C 維持長亨做總站,改行青衣西路,X42C改去青衣站,原則上冇乜問題,不過因為頭先有版友擔心華員邨去翠怡長康一帶嘅話,冇得喺青衣站轉車會好唔方便,所以就安排咗42C 去青衣站,但其實冇乜所謂
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 15:23 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-29 13:57
順帶一提,243M其實都應該做青南荃灣特快,由美景花園開,經長青總站、青盛苑、青華苑,之後行青衣西路不 ...

其實都仲可以開返條234M,灣景花園來往青霖苑,途經麗城花園,荃景圍天橋,大涌道,荃灣路,青衣北橋,安湄樓,青衣站,翠怡花園,工業中心,美景花園

咁樣一來可以滿足地區人士對西約來往青衣嘅巴士需求,二來可以服務返青衣南嘅新入伙居屋,美景花園亦都有快車去青衣站
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 15:25 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-29 14:40
荃富街點塞得落42C?

初步可以喺尚翠苑門口俾司機休息,差唔多夠鐘開車就去迴旋處掉頭返去荃富街公園起載,類似係934/968特車嘅模式
不過需唔需要再拆,42C 係咪真係縮短去荃富街呢樣野我諗可以遲啲先討論都未遲
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 15:30 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2020-7-29 14:52
其實44到差唔多夜晚10點既班次都可以坐滿入青衣,都唔算少人,怡靖苑,東京街有時條隊都好長 ...

總有些路線應該係夜晚嘅客量會差啲,可能43A,44M 較為適合喺相關時段開疏少少去柯打41A