hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入
Custom Search

Login

搜索

Advertisement

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 (B3)巴士攝影作品貼圖區 (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 (B5)外地巴士討論

(B6)旅遊巴士及過境巴士 (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 (C3)海上交通及船隻 (D1)公共交通有關商品   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 (R2)香港電車 (R3)港外鐵路   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表     最新板務資訊  

查看: 2658|回復: 32

應否推動某版友參選立法會問題

iPower

aPower

HugeC

Level 3

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1178983-9-1.html

某某版友支持 590 轉九巴服務 , 支持九巴獨營所有過海線 , 對公交事宜有濃厚興趣

是否應該推動該版友參選立法會 , 持續擁護九巴大法呢
.

iPower

aPower

HugeC

Level 3

Kitaro Lo

被選管會DQ機會較低 有得諗

iPower

aPower

HugeC

Level 1

提各期聽日就完,既然佢熱衷於巴士等公共服務,不如等多兩年直接選特首la
佢之前話過九巴服務好過新城係主流民意,上任後直接出行政指令將巴士服務全部交予好有heart ge九巴,民望一定高過現任同前任特首

iPower

aPower

HugeC

Level 3

有無人會幫佢手寫政綱

佢既事跡全港都有
.

iPower

aPower

HugeC

Level 1

天空之神 發表於 2020-7-30 19:47
有無人會幫佢手寫政綱

佢既事跡全港都有

- 所有巴士線重新招標,或一律交予有heart做嘅九巴
- 要求其他巴士公司交牌,唔肯交就叫保安局用社團條例取締
- 月票計畫擴展至全港(包括電車)
- 巴士公司可自由減班、收車,以保留實力
- 590改回全日密車
集思廣益,歡迎增刪

iPower

aPower

HugeC

Level 3

Waiyin12 發表於 2020-7-30 21:08
- 所有巴士線重新招標,或一律交予有heart做嘅九巴
- 要求其他巴士公司交牌,唔肯交就叫保安局用社團條例 ...

佢最新版本係用心聽用心做

人地cut 班係無心做
老九cut 班叫保留實力
.

1萬

iPower

aPower

HugeC

Level 4

支持0生參選航運界。
在那年遇上,極偶然遇上...

4萬

iPower

aPower

HugeC

Level 6

首先, 本人無意選立法會

不過, 巴士規管本來就唔係立法會要做的工作, 而係下級例如市議會的工作

明明區議會現有框架下就係協調巴士服務水平, 並由地區直接反映意見及追數
區議會框架下定期由公民提名巴士公司的方式, 每隔一段時間跟進招標安排咪得LOR

本來成個SYSTEM就係到, 唔知點解就要架空區議會

外國咪又係市議會負責對巴士的營運水平進行規管

一句到尾, 最緊要有選擇, 而唔係好似個別人仕咁, 覺得巴士公司基於自己利益出發而調整巴士服務, 就同運輸署圍爐就下的決就就要和應

本來規管上, 規管本身有所謂有所不為, 醫院線就話必要提供最基本水平服務, 由地區行政架構進行補貼, 但其他路線本來就應以市場原則運作
好似講到巴士係競爭下提供優質水平服務係制造污染咁, 又唔以恒常既定的招標遴選機制比新營運商入場

21世紀啦, 大把科技手段可以直接反映地區實際需求, 差異化服務又做唔到, 表列格價問題導致巴士服務一係反映唔到成本, 一係就表例價格不合時宜而巴士公司無法提供更優質服務, 而服務營運商及運輸署要積極靈活變通先得GA
我就唔係大公司老細, 不過, 以直巴經驗, 本來市場就係開拓出離, 而唔係等運到, 巴士規管而家只係機於政府自己方便, 係最未段即營運商進行監管, 而唔係FRAMEWORK APPROACH 以基本原則以市民利益進行規管

香港行大市場小政府制度, 現行制度唔WORK 好無?
九巴本來做樣樣野都係突破規程限制, 例如豪華車或月票, 或者開更切合市場需要的特快線, 就更主動地同區議員溝通, RPP 前都同多區議會溝通, 係重點地區了解區議會意願想法, 咁邉間做得好呢, 邉間更貼地, 貼近民意, 近採用外國市議會模式運作呢?
現時新城重組困難重重, 反而九巴多區重組更得到廣泛地支持, 南區區議會會議上認同服務可調整但巴士公司應主動同地區協商, 九巴事前就摸定底交上去前一係就和應地區意見, 一係就先協商搵到大致最大公約數先上會, 邉間做得好先?

連人地成個LOGIC做緊咩都唔知, 覺得不合時宜, 或者乘客量突然大跌下, 班次無法調整好係好事, 本來九巴係2013年後把廢線減班改定點, 以換取主要路線加班, 直接結果係行乘客量增長遠高於行車里數增長, 你可能覺得係推客去貴線, 但九巴滿意度係整體上升邊個思路更有持續性先?
一路都講係把巴士規管責任下放比對標外國市議會的區議會, 由區議進行招標, 好似機場後勤服務咁有足夠服務需求的服務由員工自管模式, 只係有人視而不見,覺得巴士公司及運輸署一定正確, 或者搵諸多理由合理化現行服務的不足

或者又覺得地區無共識前, 巴士公司唔做就唔係叫用心聽, 用心做

跟唔出到個思路, 覺得現行對巴士規管唔靈活係無問題, 又唔理解咩叫該管唔管, 好似88X就有站友話搶錢唔應該開, 唔應管又管到死, 只係做YES MEN, 運輸署話一就唔敢話二, 你認為無向乘客提供月票或者未能廣泛性使用月票係合理, 地區層面立法會層面爭取或要解決實際問題視而不見
重新招標模式流轉制度化本來係一個思路, 唔係你唔做就無人做. 個別人仕連睇都未睇清楚就條件反射式認為行有制度或者服務模式無問題, 根本就係唔明點解九巴可以係2013年後起死回生.

56S:運吉對大巴哥的利益輸送?

iPower

aPower

HugeC

Level 1

053h4 發表於 2020-7-31 10:52
首先, 本人無意選立法會

不過, 巴士規管本來就唔係立法會要做的工作, 而係下級例如市議會的工作

唔知你邊到睇對九巴滿意度好高

2020年仲可以ETA唔準

打咁多野托咩

4萬

iPower

aPower

HugeC

Level 6

932gz6061 發表於 2020-7-31 11:38
唔知你邊到睇對九巴滿意度好高

2020年仲可以ETA唔準

https://www.hkupop.hku.hk/chinese/popexpress/socialresponsibility/datatables/datatables51.html

2018年港大民研未執前的調查, 九巴 59.7分, 城巴 59.5分, 新巴就影都無

https://www.pori.hk/pop-poll/best-corporation

往後據香港民研, 九巴就64.3分, 城巴就62.9分

根本邊間做得好, 市民有眼睇
56S:運吉對大巴哥的利益輸送?