hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 314 號線暫停服務
開啟左側

[路線消息] 城巴 314 號線暫停服務

天空之神 發表於 2020-8-2 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層

odwinkinglam 發表於 2020-7-31 21:31
真係可惜,又逼人坐架無心做的82轉乘

快d 叫老九投條 314 黎做
AtrHenu 發表於 2020-8-2 14:09 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-8-1 11:10
隨時今次一停停哂成個服務期

#314明年再見

分分鐘隨時明年都無得拜拜而係直接學W1玩壽終正寢(摺線)!!
odwinkinglam 發表於 2020-8-2 14:13 | 顯示全部樓層
dydx 發表於 2020-8-2 12:59
去柴灣搭綠小16X算
反正14轉82冇得回水同綠小同價

我都係鍾意坐314多過小巴

315去埋深水灣,淺水灣,海洋公園 或同973合拼就更好了
cky 發表於 2020-8-2 17:19 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-8-1 11:30
其實點解冬天少人入赤柱?冬天先係風季,啲人入去玩帆船同相關活動都係冬天多。 ...

玩帆船少過去游水
而且個人覺得.. 玩帆船應該都係比較富貴, 都唔會坐巴士去吧?
EX-TL 發表於 2020-8-2 17:38 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-1 11:30
其實點解冬天少人入赤柱?冬天先係風季,啲人入去玩帆船同相關活動都係冬天多。 ...

咩叫泳季, 咩叫風季, 我諗正常人係識分, 唔需要你去定義!
EX-TL 發表於 2020-8-2 17:42 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2020-8-2 17:19
玩帆船少過去游水
而且個人覺得.. 玩帆船應該都係比較富貴, 都唔會坐巴士去吧?
...

赤柱及聖士提反水上活動中心由康文署管理, 有多種水上活動設施借用, 有帆船 風帆 賽艇等, 當然, 借用係有限數, 唔似得去泳灘游水 日光浴 野餐 觀光.
RobynnNKendyFan 發表於 2020-8-2 22:16 | 顯示全部樓層

有啲怕今次嘅停駛係永別
反青沙撐獅隧
kitarolo 發表於 2020-8-2 22:31 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2020-8-2 22:16
有啲怕今次嘅停駛係永別

到時又會年經咁提返城巴開

正題,我諗最大損失係
少一間公司/某啲款巴士經
水壩啫,真心乘客角度14恒常
喺周末假日加一車會比較實際
天空之神 發表於 2020-8-2 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層
其實 314 應該延長去赤廣,繞經舂坎角,加到同 14 同價,就會解決無心做既問題
miklcct 發表於 2020-8-2 23:25 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-8-2 17:38
咩叫泳季, 咩叫風季, 我諗正常人係識分, 唔需要你去定義!

咁點解香港嘅泳季會定義係4至10月?香港嘅氣候適合全年游水(唔似得北歐咁,冬天會結冰游唔到水),而我亦都係一年四季都會游水,冬天比較多,夏天比較少。
進智公交