hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [過氣] 九巴91R今年服務期已結束
開啟左側

[服務調整] [過氣] 九巴91R今年服務期已結束

WongKinYat_WKY 發表於 2020-8-7 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-8-1 23:56
所以我8#係就住3#提出嘅問題, 畀一個回應阿3#去思考, 如果唔想再鑽石山走車行去牛池灣村搭得番, 條走線有 ...

我唔係唔覆,睇到我就覆,我幾時上線係咪都理?

你根本只睇地圖,實際又唔知係咪住附近or常客,然後又畀條咁嘅S型趕客走線,如果你畀條合理D走線我都冇意見

我嘅建議係彩虹開出>志蓮淨苑>鑽石山站巴士總站>牛池灣村

咁樣符合到牛池灣直出,又影響唔到原本彩虹邨乘客

如果堅持鑽石山站開,就只能咁
WongKinYat_WKY 發表於 2020-8-7 00:32 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-8-1 23:56
所以我8#係就住3#提出嘅問題, 畀一個回應阿3#去思考, 如果唔想再鑽石山走車行去牛池灣村搭得番, 條走線有 ...

仲有,我係冇"鬧"你,我只係講出我對你走線嘅意見
LauCT 發表於 2020-8-7 14:38 | 顯示全部樓層
S3BL417 發表於 2020-8-7 00:06
有幾唔方便?紅萼樓原站有你講哂既 62X、74X、75X、277X、277E、258D、259D、269C同268C,回程過條馬路就 ...

有紅萼樓行去鑽石山搭61X、671要成十分鐘架!如果92去唔到鑽石山咁同1A小巴有咩分別呀?我實地睇過好多次啦,我92常客呢架
西貢區居民
kitarolo 發表於 2020-8-7 14:49 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-8-7 14:38
有紅萼樓行去鑽石山搭61X、671要成十分鐘架!如果92去唔到鑽石山咁同1A小巴有咩分別呀?我實地睇過好多次 ...

92彩虹做總站,行去金碧樓轉671有幾遠?

至於61X喺屯門嘅站,62X/259D都去得到。
WongKinYat_WKY 發表於 2020-8-8 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-8-7 14:38
有紅萼樓行去鑽石山搭61X、671要成十分鐘架!如果92去唔到鑽石山咁同1A小巴有咩分別呀?我實地睇過好多次 ...

你唔一定要去到鑽石山先搭到㗎嘛? 671係新蒲崗同彩虹邨沿路都有停站,61X嘅服務範圍62X/259D都有,再加上新蒲崗61x都經,彩虹行去新蒲崗四美街亦都唔遠
EX-TL 發表於 2020-8-8 01:22 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-8-7 00:28
我唔係唔覆,睇到我就覆,我幾時上線係咪都理?

你根本只睇地圖,實際又唔知係咪住附近or常客,然後又畀 ...

碧海樓同牛池灣村一樣, 都有畀人轉車嘅功能, 由新界出嚟嘅車, 不外乎行龍翔道或大老山隧道, 換句話講, 啲車係由黃大仙 鑽石山過嚟, 而由九龍城 旺角過嚟嘅人, 佢哋喺太子道東落車過嚟碧海樓轉車, 上車或有位坐機會係大過去到白虹樓至轉.

正因為咁, 如果你改成彩虹 鑽石山 牛池灣咁去, 好大部份乘客變成兜路, 新界出嚟嘅客變成黃大仙 新蒲崗 彩虹 鑽石山 牛池灣咁去, 九龍中過嚟嘅就變咗要兜鑽石山, 只有牛池灣轉車嘅不變, 同埋唔知你對鳳德道擠塞嘅認識係點啦, 志蓮淨苑燈位唔一定一吓過到, 而彩虹轉車嘅已經因為兜入鑽石山而浪費時間, 一入一出鑽石山站可能花嘅唔止係一般時間, 仲要加上擠塞.

最後, 不厭其煩都要講, 好多時呢, 我嘅回應, 淨係同我回應緊嗰位板友講嘅, 我畀左啲咩意見或分享, 只係想對方思考下, 用另一角度另一方法去諗, 最終可能得出點樣嘅後果, 無意要對方必須跟從, 亦無需要對方回覆, 但係, 好多時, 有第三位人兄會睇唔過眼, 就衝出嚟, 哪怕係善意, 都讓我感到難受, 會好像大戰一觸即發.

用委婉方式表達意見, 本身就唔係我擅長嘅, 只係, 為免再被人覺得我講嘢太直白, 唔顧別人感受, 方才學用較婉轉嘅方式表達, 只可惜, 接連被其他板友駁斥論點, 除了令我費解, 都不知用什麼言語表達得到我此番心情.
LauCT 發表於 2020-8-8 13:48 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-8-8 01:22
碧海樓同牛池灣村一樣, 都有畀人轉車嘅功能, 由新界出嚟嘅車, 不外乎行龍翔道或大老山隧道, 換句話講, 啲 ...

其實鑽石山、碧海樓同牛池灣村一樣, 都有畀人轉車嘅功能,但係鑽石山除咗畀人轉車之餘,仲有大量商鋪,亦可以直接轉乘屯馬線,所以作為西貢居民嘅我係絕對唔想91、92改返去彩虹做總站
西貢區居民
ViviTse 發表於 2020-8-8 17:45 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-8-6 20:11
如何合併?同一個方向喎,簡單啦!兜完坑口再出返嚟去彩明,喺泳季假日加開泳季特別班次就可以
...

但91S會有咩客去彩明呢.....? 班客大部份係去轉鐵,如果想要新客源,拉去創紀之城仲多吧

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
MCMoore 發表於 2020-8-8 18:16 | 顯示全部樓層
其實而家91/92個走線係最合理嘅走法,碧海樓就畀自家轉乘客有位坐,牛池灣村就做要快嘅地鐵轉乘客。日後如果新四美街總站起好,其實可以搬入去,嗰頭有公屋,應該會整條有蓋行人路,離地鐵出口都近。
LauCT 發表於 2020-8-9 17:08 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2020-8-8 18:16
其實而家91/92個走線係最合理嘅走法,碧海樓就畀自家轉乘客有位坐,牛池灣村就做要快嘅地鐵轉乘客。日後如 ...

同意。但係我唔希望91/92將來搬去四美街,果邊已經有1A小巴,咁樣難以同小巴搶客。11號小巴可以搬去四美街新總站嘅
西貢區居民