hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解九巴唔宣布96R, 289R, 275R停駛?
開啟左側

點解九巴唔宣布96R, 289R, 275R停駛?

Neutroginger 發表於 2020-8-3 03:28 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-8-2 20:25
咁暫停埋兩蚊搭車啦
唔好話巴士公司少咗補助
會有加價壓力,A線B線大幅

哇......... 呢個真係要叫民建聯去爭取下
兩蚊搭巴屎係想班長者可以多D 出外, 融入社區
但係依家既環境, 真係要停一停

唔係唔比佢去街
只不過係唔想佢地無必要地去街
真心... 仲有兩蚊雞依家仲遊緊車河
為乜?
RH7685 發表於 2020-8-3 03:29 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-8-3 03:31 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-8-3 03:37 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-8-3 08:22 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-8-3 00:08
行少一次啫, 唔好講到禁止行山咁大件事, 我自己幾歲開始行山, 掟我喺山上面唔怕蕩失路, 揼低我喺旺角反而 ...

行山人士唔遵守限聚令,應該搵人去執法
你搵十個差佬企喺主要行山徑出傳票,班人已經唔會敢大group行
如果單係同同住家人行/獨行,山上密度咁低,空氣又流通,播毒風險係接近零

好老實
日日繼續逼車返工排隊食飯,間間office三四十人共處一室
就算返工以外乜都唔做,都只會日日百幾宗直到永遠
走去禁行山/押後選舉,遠不及人人派一萬蚊停工停課停市三星期實際

按家陣勢頭,疫情無幾個月都唔可能清零,唔通個個喺室內乜運動都唔做?
唔好講笑,我前排因為總總原因俾人隔離咗三次,共六個星期
少做運動之下,係明顯感覺到自己心肺功能同抵抗力都差咗好多
足不出戶一兩個星期,尚可以接受,如果以月計,真係唔得
身體差搞到本身輕症都變重症,後果仲嚴重
 樓主| gsrc0525 發表於 2020-8-3 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2020-8-3 02:19
不如樓主應該講,所有交通全面停駛啦好嗎?既然你唔希望人地郊遊,咁其實最應該叫人唔好出街架喎,你叫人停 ...

唔止郊遊,百貨公司時裝鋪電腦鋪依啲本來非必要行業其實都唔應該開門。

要維持到經濟,應該除返放工外一律stay home,只得超市同食市開,但食市只限俾返緊工嘅人去。
noname617 發表於 2020-8-3 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-8-3 03:31
你唔使返工 大把人要
你唔使買餸 大把人要
你唔使做運動 大把人要

在他們眼中,同巴士有關的係第一,
其他人做乜都係次要,e類貼,唔需要回,由佢自己推
 樓主| gsrc0525 發表於 2020-8-3 09:13 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-3 08:22
你搵十個差佬企喺主要行山徑出傳票,班人已經唔會敢大group行
如 ...

政府冇權力叫公司停工,但停課停市可以,全港咁多私人公司停得幾多?

政府夠叫咗好多次儘量安排同事wfh,自己都做榜樣,有幾多私人公司聽?唔好意思,頭先搭地鐵,繁時冇減班,同冇疫情時一樣迫到人貼人。好多私人公司,包括我在內係一月尾二月頭先,之後要全部人返齊到而家。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
EX-TL 發表於 2020-8-3 10:30 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-3 08:22
如 ...

我又分享下自己呢半年嘅生活: 1月19日行完飛鵝山之後, 已經超過半年冇行山, 點解呢, 因為我唔能夠畀自己中招, 任何有染病風險嘅活動, 可免則免, 但我屋企有個唔行得嘅長者要照顧, 我中招, 佢中招風險好高, 而且你都知長者中招可大可小, 所以當我半年有多冇行過山, 我唔認為行少一次係有問題.

雖說市面康體設施停用, 仍然有好多公園正常開放, 公園在疫情期間的使用量, 誇張啲講, 隨時低過郊野公園, 過去半年繼續無間斷推輪椅帶長者出外, 搭嘅巴士, 行嘅地方, 少人得可以, 好多地區公園 海濱 河畔仍然人跡罕至, 我推住輪椅行自由自在, 完全唔駛怕撞到人, 呢啲地方部份都有樹木 長椅 小山丘, 相反香港人最愛郊遊地點西貢 大澳, 我見入西貢啲巴士逼滿晒人頂晒閘, 當地居民都已經出通告話唔歡迎遊人入去, 我哋仲有咩好講?

你同我都係行山友, 但仍然有好多好多新手加入郊遊行列, 係咪人人都咁聽話唔約朋友, 係咪搵幾個警察戙篤企喺主要路口, 之後就全程同你戴口罩呢, 如果個個好似你同我咁諗, 天下太平.
horivhyc 發表於 2020-8-3 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層

gsrc0525 發表於 2020-8-3 09:00
唔止郊遊,百貨公司時裝鋪電腦鋪依啲本來非必要行業其實都唔應該開門。

要維持到經濟,應該除返放工外一 ...

唔好講咁多,你只可以答肯同唔肯。