hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解九巴唔宣布96R, 289R, 275R停駛?
開啟左側

點解九巴唔宣布96R, 289R, 275R停駛?

limited 發表於 2020-8-3 12:45 | 顯示全部樓層

我諗第一步九巴應該收回 96R, 92R, 289R的星期六服務,
後兩者若紅日都拍烏蠅我諗九巴都會舉手暫停
96R 同 275R 保留但調整班次就算
s3n370 發表於 2020-8-3 19:42 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-8-3 10:30
我又分享下自己呢半年嘅生活: 1月19日行完飛鵝山之後, 已經超過半年冇行山, 點解呢, 因為我唔能夠畀自己 ...

在戶外戴不戴口罩呢類行為,
有無問題同發生幾多次不大關係。
而最大問題係行少一次係咪會死。

理解到你家庭有你家庭嘅顧慮,
但全港不止你一個,而係二百多萬家庭。

對於某D可以非必要都日日出去嘅,
甚至繼續社交聚會嘅,行少一日當然唔會死兼且抵鬧。
但對於真係一星期甚至更耐先離家一次呢?

舉個例,在學而又最需要活動嘅小朋友以至年青人,
自2月起幾乎係study from home
(除5月起大部分陸續復課了數星期外)。

計及家長就算有幸WFH,
週末外出嘅機會就極可能係果一星期,
甚至係幾星期唯一“放風”嘅機會。
咁果D係咪又要鬧埋一份呢?

固然就近“放風”,係可以減免乘搭交通工具同他人的接觸。
但以香港的人口密度,大部分人都就近“放風”,
又以市區休閒設施嘅數目,個個都係用佢,
咪一樣增加交叉感染嘅機會?

郊外空氣遠比市區流通,設施更分散,
你講嘅郊外人流點誇張都好,感染風險甚低。
再者,有能力去遠D嘅,咪去遠D分散D。
咁咪可以俾D難以遠行嘅,可以就近“放風”囉,係咪?

定係你好想個個人都就近“放風”,
等你一係連帶家人外出都唔敢,
一係就要舟車勞頓去郊區?
castanopsis 發表於 2020-8-3 20:03 | 顯示全部樓層
gsrc0525 發表於 2020-8-3 09:13
政府冇權力叫公司停工,但停課停市可以,全港咁多私人公司停得幾多?

政府夠叫咗好多次儘量安排同事wfh ...

政府動用緊急法立禁蒙面法、限聚令、娛樂場所停業、禁堂食,全部都接近即時生效
家陣就來連核子都阻止唔到特首頒佈惡法,點會無權力叫公司停工?
根本唔係佢無權力,而係佢怕得罪商界,寧願搵市民條命較飛都唔可以唔開工

免檢疫入境,同時搞咗咁多月都唔夠testing,搞到日日百幾宗
任佢點spin賴初選都好,病毒個phylogeny無得呃人
第三波疫情既爛攤子,100%係政府責任
EX-TL 發表於 2020-8-3 20:47 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2020-8-3 19:42
在戶外戴不戴口罩呢類行為,
有無問題同發生幾多次不大關係。
而最大問題係行少一次係咪會死。

唔需要拗, 過去一個周末西貢人流大減, 啲「放風」嘅迫爆社區未?
s3n370 發表於 2020-8-3 20:52 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-8-3 20:47
唔需要拗, 過去一個周末西貢人流大減, 啲「放風」嘅迫爆社區未?

又如何?繼續不脫以微觀代宏觀這謬誤。
EX-TL 發表於 2020-8-3 20:58 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-8-3 20:52
又如何?繼續不脫以微觀代宏觀這謬誤。

等一個禮拜真係會悶死?
HT408 發表於 2020-8-3 22:03 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-8-3 20:47

上個週末打風喎,有無疫情都少人啦
HV9990 發表於 2020-8-4 02:01 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-3 02:19
係未明確爆發,未落實限制措施前,人地酒樓食飯點解要閙?唔通而家服順民意開番堂食又爆餐廳爆發又要閙?
...

你應該知道食個lunch同慶回歸去酒樓跳老舞有咩分別架嘛?
咁都可以將兩樣嘢混為一談呀?
明明個疫情未完你就7月頭走去鬆,你夠膽講香港政府冇政治考慮?

咩叫未明確爆發,你香港政府咁犀利知個疫情幾時會完呀?
個政府會唔知啲船員係高風險?點解可以畀人免檢疫入嚟周街走?
限制措施係特登唔做定張弛有度明眼人都會睇到

KCRC . Keep Moving
EX-TL 發表於 2020-8-4 10:22 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2020-8-3 22:03
上個週末打風喎,有無疫情都少人啦

你呢啲咪人話囉, 我都話左唔止一次, 趁天氣差去少一次係咪唔得, 周末冇迫爆各區, 已經證明左香港人係識變通, 而唔係好似網上啲人不停搵理由辯駁, 仲對我狂數郊遊好處, 講到好似我唔知咁!

係熱愛, 鍾意推廣行山, 應該走出社區, 搵啱對象, 大大聲宣揚行山好處, 推介行山路線, 教導行山禮儀, 做到嘅, 我代表二百萬家庭多謝你哋!
s3n370 發表於 2020-8-4 11:18 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-8-3 20:58
等一個禮拜真係會悶死?

小弟已講過,“對於日日出去嘅,去少一次無乜大不了,
對於一星期甚至更耐嘅就唔係”