hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解九巴唔宣布96R, 289R, 275R停駛?
開啟左側

點解九巴唔宣布96R, 289R, 275R停駛?

s3n370 發表於 2020-8-6 19:37 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-8-5 19:49
我見朋友認D相, 好似大欖郊野公園所謂的千島湖觀景台, 人就多過旺角, 口罩垃圾之多, 我都無野好講啦
個山 ...

防疫嘅另一面向,係保持空氣流通,盡量減少聚集。
固然你見到嘅相片係有聚集情況,
但亦只係見到呢一刻。
响個亭休息只係郊遊嘅一少部分

响空氣流通嘅地方同响室內“聚集”,本身係天同地比。
個觀景台附近,大把無人嘅地方俾你分散。
去到山徑,更加係兩回事。

市區嘅休閒場地,大如西九文化區,
邊度都係咁多人。

垃圾多固然係問題,
咁不是應該加強宣傳“垃圾自己帶走”嗎?
叫人唔好去係乜邏輯?
LauCT 發表於 2020-8-6 20:25 | 顯示全部樓層
其實九巴應該為96R減班,改為:上晝只係入黃石,下晝只係出鑚石山。因為遊客唔會喺下晝入黃石,上晝出鑚石山,而居民都唔會搭呢條掠水線。派車方面可以由S廠同K廠派車,用92、299X運車入去行96R。
西貢區居民
paul2357paul 發表於 2020-8-7 10:20 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-8-6 11:32
郊野公園旺過旺角,老吹都唔好咁誇啦

咁睇下“必要”條線係點劃啦。

香港政府對於防疫抗疫既態度很差係事實。
台灣唔怕要大家軟禁多D,起碼糧食派足,看守方面又嚴格,自閉勁D亦心甘命抵:
https://inews.hket.com/article/2 ... E6%AD%A5?mtc=rwamd6

香港簡直唔知似乜樣,出埋好多自相矛盾既一大堆禁令對社會架構乘機過橋抽板就識。
paul2357paul 發表於 2020-8-7 10:54 | 顯示全部樓層

tomtom2015 發表於 2020-8-4 19:47
同意郊區路線可以考慮下減班次,以「不鼓勵」市民作不必要外出。

政府做得唔好,就更加要自保,而唔係擺出 ...

重點係某些自閉形式既防疫抗疫方法會否助長極權入侵。
得閒留意多D呢類書所表達既意思吧(例如呢條友介紹既論暴政):
https://www.thestandnews.com/pol ... E8%A8%93/#id=100593
s3n370 發表於 2020-8-7 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-8-5 23:13
我對他人一刀切嘅批評?

我嘗試以唔同意思去解讀「請留意,我由此至終都係針對你對他人一刀切嘅批評。」 ...

既然你咁有心機Quote番你嘅文,不如你睇番我講佐乜啦,
劈頭第一篇已經係啦喎。
唔係你又回應到嘅?
053h4 發表於 2020-8-7 11:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EX-TL 發表於 2020-8-7 11:29 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2020-8-7 11:09
既然你咁有心機Quote番你嘅文,不如你睇番我講佐乜啦,
劈頭第一篇已經係啦喎。
唔係你又回應到嘅? ...

咁對於非黑即白, 唔識變通嘅你, 人哋唔逐樣寫到明明白白, 都唔會諗下實際情況係點, 淨係識空談郊遊好處, 去公園邊度都多人呢啲失實言論, 我感覺到自己同緊個終日唔出街, 唔會行山, 冇社交生活, 人云亦云嘅港豬講嘢冇分別.

你可以自認你嘅發言中晒point, 不過, 你嘅目標人物, 我, 唔明就係唔明, 而我終於回應到, 係你終於肯講出"揀"呢個main point, 同你之前幾篇飛左去外太空嘅言論完全無關!
s3n370 發表於 2020-8-8 02:12 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-8-7 11:29
咁對於非黑即白, 唔識變通嘅你, 人哋唔逐樣寫到明明白白, 都唔會諗下實際情況係點, 淨係識空談郊遊好處,  ...

對於你的回應,只能用三個字形容:賊喊捉賊。

斷章取義都要講句,好慶幸你最終知道自己唔明。
不過你唔係唔明大家嘅對話內容,
而係你搞錯佐你嘅stance,同搵我無講過嘅野去指責。
簡單講句係亂搬龍門、亂屈24。

小弟由始至終,都係駁斥你對仍然去郊遊人士的一刀切批評。
小弟雖有比較種種環境的利弊,
但至少從沒批評有其他選擇的人
強調好處之餘但從無明示或暗示一定要咁做

而你呢,不斷質疑他人的選擇。
故你嘅指責對我係毫無根據,相反你係樣樣做齊。
當然,人無恥則無敵
EX-TL 發表於 2020-8-8 12:31 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-8-8 02:12
對於你的回應,只能用三個字形容:賊喊捉賊。

斷章取義都要講句,好慶幸你最終知道自己唔明。

italk呢度唔明我講咩, 點解釋畀人聽, 人哋唔明就係唔明, 我都已經習慣晒!

你要用咩字去形容人, 在於我, 只係覺得好好笑, 喺我心目中, 你用來話人嘅字眼, 又會恰到好處地套得落你自己身上, 唔止你一個, 過往時有出現.

咁係咪你叻到, 完全明白我言論箇中意思, 先至跳出嚟發表你嘅第一番言論呢, 在於我, 一定唔係. 之後你無論再講幾多, 在於我, 根本冇你心目中嘅指控嘅時候, 我唔明好正常, 但你卻自我感覺良好(相對地, 我喺你心目中, 或者都一樣吧?)

板友們同你講啲乜, 完全充耳不聞!

公園少人, 行山多人, 唔信, 山上有人群聚集影相打卡, 認為淨係影嗰一刻係, 郊區居民出告示唔歡迎人入去, 唔聽, 唔代入人哋身份去諗, 各大傳媒影到之前幾個月郊區人山人海, 問有冇咁誇, 郊野亂拋垃圾, 加強宣傳就得, 落雨打風唔適宜行山, 搵藉口自己超過一星期先有時間, 天氣唔係惡劣到要停止郊遊活動, 行山有行山嘅禮儀, 誤解人哋意思.

相反, 有板友明白我只係勸導, 而唔係禁止(我何德何能!), 有板友知道疫情下, 政府做得唔好, 自己就要自保, 兩句已經概括左我嘅原意, 可惜, 你唔明.

只係識講郊區好處, 不理行山期間實際會有人群聚集打卡或等候, 行山一個跟一個, 山路就係得兩個階磚咁闊, 前面呼出咩空氣, 行後面嘅會吸咗, 因為你唔提稀釋都要時間, 淨係知郊區空氣好好, 如果前面嗰個係無病徵隱形患者, 後面嗰個隨時因為咁而中招.

行山行行吓好易會氣喘, 正常不過, 要確保人人每一秒都戴啱口罩, 可能性不大, 已經唔係有冇人執法嘅問題, 行山要量力而為, 高估自己能力, 後果自負, 講就係咁講, 但就算點自律, 行山活動需要大量新鮮空氣進行, 做足防禦措施包括戴好口罩係必須嘅時候, 要點取捨, 取決於各人心態, 只係, 入郊區之前, 係咪人人都識咁諗, 抑或一句郊區空氣好, 郊區好空曠, 就抵銷到可能存在嘅危險性, 見到搭車人多都照入.

我講咁多, 都係想話, 每個人所知所想, 對件事嘅睇法可以有好大分別, 我嘅個人經歷分享只代表自己, 不能代表他人, 每個人都應該一樣, 無需多提, 你一樣可以分享自己嘅抗疫經歷, 但你卻為此動氣, 真係令人費解㗎!

所以, 話人哋「一刀切」言論禁止你去郊區(實際上唔係禁止, 只係去少一次, 而且係提議, 頂多都係勸導)前, 又不妨諗吓自己對他人言論「一刀切」批判前, 對呢個人嘅認知, 對呢個世界嘅認知, 係咪已經好透徹!
keilingha 發表於 2020-8-8 21:26 | 顯示全部樓層

樓主,你最討厭嘅 96R, 289R, 275R,我今日搵到其中一架嘅蹤影,你咁巴閉,就影俾你慢慢打倒佢吧
你唔洗幻想停駛喇,頭兩條線今日仍開得好好,係咪好失望呢?想打倒佢就你慢慢,慢慢睇住你個 ETA ff 下吧!