hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 應否善用觀塘周邊總站 大幅減少觀塘碼頭巴士班次 ...
開啟左側

[問題] 應否善用觀塘周邊總站 大幅減少觀塘碼頭巴士班次

樓主| 74queen 發表於 2020-8-11 00:53 來自手機 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-8-11 00:26
樓主講嗰啲總站全部都塞唔落大線喎, 好似268/69C呢啲車海級路線搬去觀塘站似乎有啲難度, 不如諗下點樣解 ...

計一計數 淨計坑268/9C觀碼用緊一雙一單9架車位 觀塘站用將軍澳線個位上客勉強都擺到8-9架
跟住入站通道擺到2架 234CD得一班 其餘時間又擺多2架 額外可以擺多4架 觀碼加埋74X 80先睇落擺好多車係外圍 淨計268/9C應該差唔多 仲有會分咗啲班次繼續落觀碼

靈活就一定冇觀碼咁好架喇 早到食飯呢啲突咗出嚟都預咗要擺返落觀碼或者藍田 如果真係想輕鬆擺到密車線嘅 應該得藍田北同油塘
dennis28a 發表於 2020-8-11 00:58 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-8-11 00:47
大西北越來越多人住
跟住你話要cut車
精英

7 月 31 日、8 月 5 日、8 月 11 日,三次塞車入面,
大量巴士用觀塘道、偉業街私去頭站起載,依個問題搞到塞車問題急速惡化。

今日觀碼迴旋處加觀繞撞車,可以整死晒個九龍灣內街。
偉業街天橋西行今日就順暢啦,因為全部巴士鎖死晒觀塘道東行、偉業街東行、觀塘九龍灣內街。

九廠根本要考慮下繁既出車路線,同埋有無必要條條線都去到頭站起載?
根本應該善用振華道、康寧道、翠屏道依幾條路去派吉車走,而唔係全部都用觀塘道、偉業街出車。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2020-8-11 01:04 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-8-11 00:50
不過個新站好似仲細過而家個裕民坊

又唔係,大過好多,但得一個出入口,仲要一定要由觀塘道上協和街去物華街入。
之後物華街出,康寧道走。

1/3 班次或者仲得,全部車的話我唔覺得佢搞得掂。
惡意回復是不道德的行為。
3asv@59x 發表於 2020-8-11 01:09 | 顯示全部樓層

我個人覺得最好就咁
A22 全面縮往彩虹
E22A改為E29
將軍澳區路線大致相同290

89丶89B縮往彩虹
88X改為往來油塘 - 大圍站
藍田後改驚觀塘繞道全日唔經觀塘道
開辦83 火炭駿洋邨-觀塘市中心(御凱)
經源禾路丶新城市廣場丶大老山隧道丶彩虹丶牛頭角道

83X 遷往觀塘翠屏道
89X 遷往藍田站

83X 89D 89X全日不停彩虹,直上大老山隧道
89P改為經寧泰路丶亞公角街,上下午繁忙時間服務
同樣不經彩虹
89D全日直行大老山公路丶馬鞍山路

下繁74X不設服務,請使用74B丶274X

277P改為277M 全日服務,經彩虹丶新蒲崗,往來黃大仙,非循環

277E 277X全日唔經彩虹

觀塘東行巴士站
前往藍田,盡量安排使用創紀之城
觀塘市中心之巴士站則盡量安排前往觀塘碼頭丶觀塘站及翠屏道
98A丶98B使用296A行走方式

EX-TL 發表於 2020-8-11 01:14 來自手機 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2020-8-10 23:01
咩都唔講住, 剩係講一樣野
廿幾三十年前用將軍澳道右線轉落觀塘道, 廿幾三十年後一條連接住幾廿萬人大區既 ...

好似我咁, 我住觀塘, 過海返工, 唔想搭鐵, 要搭巴士, 又想準時, 條路塞死, 唯有行路, 東隧上落, 有數得計, 但冇可能日日咁做, 冬天還可.

九龍東邊度都有工程, 但道路網冇增加, 在現有道路改善, 係冇可能有大變化.

講商貿區入面, 就算有位加多一條行車線, 加完都係泊車上落貨.

講市中心重建, 凱滙基座總站只係重置附近幾個巴士 小巴總站, 跟住舊站起樓, 新站人流增加, 道路不加反減, 冇左條裕民坊, 谷晒啲車行物華街 協和街, 觀塘道加行車線停巴士, 但觀塘道車流冇改善, 結果係點, 我睇死都係塞.

97金融風暴後, 工廠丟空更見普遍, 大部份工廈在00年代初觀塘商業起飛時等住重建, 當時工業區道路比起近十年和90年代初的確冇咁塞, 但一個「起動九龍東」, 連帶工業活動活躍起來, 工業和商業混雜, 整個觀塘商貿區面積之大, 道路想唔亂都幾難.

觀塘區擠塞, 喺90年代初觀塘繞道通車後仍然存在過一段時間, 在此以前嘅塞車好易理解, 問十個人, 十個都知道係開源道迴旋處造成, 以前嘅塞係成條開源道由頭塞到尾, 入碼頭嘅巴士都被轉入唔同街道嘅車塞住, 唔似而家, 喺頭頭成業街 巧明街已經塞死左, 前面幾通都冇用.

參考以前茶果嶺道未有成業街休憩花園巴士站, 由碼頭開出的巴士, 逢星期一至五早上9:30前及下午5點後, 星期六及假日全日可改經成業街 開源道離開工業區.

如果成業街及開源道今日仍然可以轉出觀塘道, 下午5點後嘅時段, 現今恐怕要改成下午7點後先成事, 以前內街唔算太塞, 官塘工業中心經常有大型貨車出入, 又有幾個巴士站, 開源道迴旋處塞再加官工塞, 係塞過而家條開源道, 反而而家官工變左差唔多好似商場一樣, 大貨車少左, 巴士站少左, 長期有人指揮車輛出入, 好似少左一個塞車源頭.

商貿區「起動」條路仲有好長, 政府除左鼓勵廠家轉型, 都可以買一啲廠返嚟, 用作改善區內道路, 做好為止, 再放番幅地閒置部份畀人起商廈又得, 自己起棟政府樓亦得, 而唔係好似幾年前咁, 改善巷仔環境, 吸引行人使用, 咩安裝智能燈柱又係把鬼, 源頭應該要做嘅唔做, 而家去做已經太遲.
Waiyin12 發表於 2020-8-11 01:26 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-8-10 23:06
其實最應該係屯門廠Cut長途車!
屯門只留62X
元朗只留268C

要轉車都喺屯轉、欖隧搞掂啦

東九大西北線無條少客,摺線 = 全區反枱
Oliver_ME16 發表於 2020-8-11 01:37 | 顯示全部樓層

其實最最最重要,就係捉晒開源道班違例泊車,就已經一天光晒

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

我...
cky 發表於 2020-8-11 02:42 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-8-11 01:26
要轉車都喺屯轉、欖隧搞掂啦

東九大西北線無條少客,摺線 = 全區反枱

個建議完全不設實際
屯轉咁多人等 258D, 259D
有時61X嚟啲客都會轉軚嘅
不過係出番九龍先轉車

兩、三條線的客叫人去荃灣轉一條 42C
超級唔等駛
leeallen 發表於 2020-8-11 03:58 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2020-8-10 23:01
咩都唔講住, 剩係講一樣野
廿幾三十年前用將軍澳道右線轉落觀塘道, 廿幾三十年後一條連接住幾廿萬人大區既 ...

係咪唔記得司法覆核? 令六幹要從頭設計

ATENU1198 (UR1585) @ 619
leeallen 發表於 2020-8-11 04:14 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2020-8-11 01:37
其實最最最重要,就係捉晒開源道班違例泊車,就已經一天光晒

冇乜用, 尐車行個圈又返來泊返, 仲有好多上落貨, 上落客, 一架阻幾分鐘,  不斷來就不斷阻

ATENU1198 (UR1585) @ 619