hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 E21X 加經旺角站位
開啟左側

[路線消息] 城巴 E21X 加經旺角站位

who_r_u 發表於 2020-8-12 07:25 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2020-8-11 21:15
上海街有時可以塞得好恐怖
搞到條線慢上加慢好趕客下

早繁上海街應該暢順過你條大腸
GZ4031 發表於 2020-8-12 10:47 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-8-12 01:51
繁忙時間計E21X走線去尖沙咀係好啲,但睇佢改行旺角應該似係想嚟緊加強服務

相信E21X過多幾年會出返彌敦 ...

驚佢拎唔番出去啫
咁如果真係搬得番出去做全日都好, 起碼車程合理過E21A
東涌人口都有咁上下, 冇理由旺角以南得一架咩都唔到既E23/A
同埋其實滿東逸東既設計唔知點解感覺上好煩, 下下要自轉一圈, 如果滿東逸東有條長天橋頭駁到尾, 咁D車就唔洗自轉
不過本身E21X走線都叫岩岩好兜哂東涌就好
到時全日左就可以唔洗再拆E23A
最後我覺得其實與其用38運人去地鐵站
有時可以參考番屯門/將來將軍澳既設計, 每小區一條線上公路轉車
換言之, 做到呢樣野既係E31, 而且我覺得條線將來係有潛力唔使兜富東, 最衰佢係荃灣獨市先拖死左一定要兜
我覺得如果滿逸東有條再快d 既E31, 停完東堤之後用碼頭個入口直接上公路, 班次又唔差既話, 其實會執得番地鐵客
因為呢種走線觀感好而且38 入到地鐵, 架新既E31 已經響公路, 快5分10分唔係奇事
j6ny 發表於 2020-8-12 10:56 來自手機 | 顯示全部樓層
who_r_u 發表於 2020-8-12 07:25
早繁上海街應該暢順過你條大腸

朝早10點前嘅上海街真係非常通順
E21A 發表於 2020-8-12 11:18 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-8-12 10:47
驚佢拎唔番出去啫
東涌人口都有咁上下, 冇理由旺角 ...

問題係E31拆完之後,E31都還可以,E32A真係唔掂。非繁一班車出市區比到盡都係30-40客仲要有近1/3都係轉乘客。東涌北現階段實在唔夠客做一條全日對外線
GZ4031 發表於 2020-8-12 12:00 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2020-8-12 11:18
問題係E31拆完之後,E31都還可以,E32A真係唔掂。非繁一班車出市區比到盡都係30-40客仲要有近1/3都係轉乘 ...

所以我都淨係覺得滿逸東堤可以頂得起一條青馬轉車線
E32A 本身咁樣, 東涌北去青馬轉車已經夠快, 唔掂都要做
以舊E31咁樣, 我係逸東都唔上啦, 我連E家響北大醫院走我行去裕東都仲追到上一班, 舊走線響東涌行25分鐘...
至於富東圈都係果句, 唔係荃灣獨市既話E31唔入都仲得, Even 入完富東其實搭地鐵都唔會慢過E31.. 咁不如專心做滿逸直出, 全日15
拿再唔係
E32A碼頭直接衝去東環, 入迎東, 順時針兜完映灣圈再入埋富東, 做半個東涌既荃灣特快, 做番起條線
拉直荃葵走線, 祈德尊後滿樂直去到底, 之後大窩口跟番原線
換取E31 再加快, 唔入富東, 停完消防局同東堤就上公路
咁樣既走法可以迫多d滿逸人上E31轉車, E32A 東涌北慢5分鐘, 但加快左入荃灣市中心同葵興芳既速度 (最大機會反抬係唔入荃灣站, 不過真係太兜...)

neoplan720p 發表於 2020-8-12 12:02 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-8-12 10:47
驚佢拎唔番出去啫
東涌人口都有咁上下, 冇理由旺角 ...

最大問題係,東涌同屯門 / 元天個巴士市場結構好唔同。

要成功搞得好「每小區直出」,首先班次要有合理水平(可以留意下青沙轉乘站點解會失敗),
咁先會吸引到人轉車。
否則,等兩程車仲耐過坐一程車兜黎兜去的話,
咁我點解要轉車?

而東涌問題係邊?
最主要就係有兩間巴士公司平分路線。
屯門除左962系外,清一色係老九,自然好方便搞到轉乘。
元天除967、969系外,又係清一色老九。
相反,東涌城仔同龍運係一半一半市佔。
如果同公司轉乘先可以有最大既轉乘優惠額,
咁相信要等天光先可以轉到車。

我就大膽做個假設(先唔計會搬過去屯赤堆線):
東涌北直出:E11A、E23A、E32A
東涌市直出:E21、E22、E41、E42
逸東滿東直出:E21A(當佢飛走東涌北專心做滿逸東直出)、E31

假設我要由逸東出港島,我只能夠死等E21A再轉E11A,唔可以坐E31。
去程我仲可以係屋企睇住個app,預返時間出門口;
回程呢?我隨時要係轉車站呆等半粒鐘一班(當E21A改為逸滿東直出後,要減班拆線俾東涌北補償)。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
FBI2 發表於 2020-8-12 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-8-12 12:00
所以我都淨係覺得滿逸東堤可以頂得起一條青馬轉車線
E32A 本身咁樣, 東涌北去青馬轉車已經夠快, 唔掂都要 ...

E32A根本就要飛晒沙咀道和大河道,直接行青公
E21A 發表於 2020-8-12 12:50 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-8-12 12:09

錯,E32A應該縮到去荃灣,來回加停青衣先岩。
沙咀道同大河道大把行街買餸客、青衣有學生客,葵涌反而要放棄,因為實在好難同黨鐵鬥
GZ4031 發表於 2020-8-12 12:53 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-8-12 12:09

都認同
但問題係做咁近地鐵有機會唔夠鐵打
總言之都係二選一, 一係青公一係沙咀
GZ4031 發表於 2020-8-12 12:59 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-8-12 12:02
最大問題係,東涌同屯門 / 元天個巴士市場結構好唔同。

要成功搞得好「每小區直出」,首先班次要有合理水 ...

我又有另一個睇法
如果E線肯響青馬減價做城隧果種補差價式, 調整番R8 轉乘扣少d錢, 就有機會解決到
反正本身青馬都算係封閉式
再唔係就學西隧咁樣跨公司轉都有BBI 就更好

至於E21A呢... 城巴未必肯拆啦