hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵涌巴士撞貨櫃多人傷
開啟左側

葵涌巴士撞貨櫃多人傷

EH4312 發表於 2006-7-18 21:05 | 顯示全部樓層

原帖由 2157 於 2006-7-18 20:57 發表

原來這個六叔號碼都幾好意頭,可惜只此意外之後,
好大機會會在九龍公司的電腦上取消。同時仲要面
對法律的審判,始終現時所有表面証據對該車長非常
不利,例如:意外現場點解沒有巴士的剎車痕跡?

你仲可以笑得出??
當你識呢個車長的時候,我估你會笑唔出.
真實身份,無需說明!
virus 發表於 2006-7-18 21:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
2157 發表於 2006-7-18 21:16 | 顯示全部樓層
原帖由 EH4312 於 2006-7-18 21:05 發表

你仲可以笑得出??
當你識呢個車長的時候,我估你會笑唔出.

如果你的主觀覺得我係講笑,我唔會介意,
因為我無呢個觀點,同時我亦唔覺有乜野好笑。
一時按錯掣是一件出奇的事麼?!
不過這個師兄係我朋友同期的師兄弟,知道呢
個消息之後,我朋友成個呆o左,事實始終係事
實,唯有希望他不要受到入獄這個極刑吧。但由
於有乘客死亡,所以都唔太樂觀囉。

McPIG
virus 發表於 2006-7-18 21:20 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
2157 發表於 2006-7-18 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2006-7-18 21:20 發表

但若果你的行為是會引起他人有不佳感覺的時候,
你是否覺得你完全沒有錯?

o甘就唔好意思,如果我之前貼文引起各位感覺唔好時,
小兒向各位說句[對不起]。

P.S.原文已作出更改,敬請留意。

McPIG
EH4312 發表於 2006-7-18 21:26 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2006-7-18 21:13 發表

睇完成篇文幾十篇回文,
我覺得係睇到一班巴士迷的病態多於實際討論意外......
對香港的巴士迷界愈來愈心淡。

咁又係,講咁耐問題都係講緊部車整同唔整...
呢單野我反而擔心個幾位乘客..如果多一個走,個司機就愈大件事....
不過照睇暫時表面..個司機真係9成抄得....仲好可能"上身"

不過單野今日聽返來就有幾點..
究竟現場有無"月太 痕",有板友話無,但係有司機同我講話經過見到現場有4呎到的痕...
另外,有屯門廠60X掛牌司機話自己當時係部67X前面,部60X想cut 出去,點知發覺有死車,
即時cut番出去,之後67X就撞,懷疑佢視線比60X阻住.
另外都有人話部貸櫃當時係打右燈,唔係死火燈...

我都唔知邊個真.邊個假....點到好.希望傷者可以早日康復.

真實身份,無需說明!
virus 發表於 2006-7-18 21:35 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
~誰@359~ 發表於 2006-7-18 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2006-7-18 21:35 發表

個出係未錯左?
是否60X想切入有死車的二線,
但臨時抽出,
而部67x因而就很遲才看見前面死車,
於是想抽都抽唔切?

應該就唔係「遲睇到」,而係「畀架60X阻住而見唔到」
結果反應唔切咁出事
字大只顯得人自大
homanbean 發表於 2006-7-18 23:34 | 顯示全部樓層
另外我想提出一點
點解一直以來冇人提架貨櫃車係壞乜野
搞到埋唔到慢線要死係路中間咁樣衰

我相信如果架貨櫃車可以死埋一邊既話
呢單意外一定唔會發生
但如果架貨櫃車係死係呢度既
就算架巴士唔撞埋去
都難保第二d車唔會撞埋去
-   知足者自然常樂   -
virus 發表於 2006-7-18 23:43 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽