hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 疫情下比慘淡更慘淡的長途通宵線
開啟左側

[純記錄] 疫情下比慘淡更慘淡的長途通宵線

tony 發表於 2020-8-13 01:12 | 顯示全部樓層

S3BL417 發表於 2020-8-12 23:06
N237 我唔講啦,但係 N170, N182,真係好過你條 N373 多好多啦
成日講到自己果區好慘好慘,但自己又唔 ...

一個月搭一兩次叫常客?

條線冇客你竟然係叫人去搭?你覺得好好笑?我覺得你好好笑。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3BL417 + 1 條線冇客你竟然係叫人去搭?

查看全部評分

坑灰未冷山東亂,劉項原來不讀書。
RH7685 發表於 2020-8-13 03:12 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2020-8-12 23:29
如果N373加經大埔,好明顯原有乘客嘅車程會慢咗
想請教下如果74D放華明,大埔區到底有咩損失?

用大埔資源做北區
kitarolo 發表於 2020-8-13 06:20 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2020-8-12 23:29
如果N373加經大埔,好明顯原有乘客嘅車程會慢咗
想請教下如果74D放華明,大埔區到底有咩損失?

呢個觀點最為理性

舊帖重溫

重點如下

1) 大埔資源做北區,本來唔係
問題,由華明起/終唔見得多客到
令大埔客上唔到車,同埋好多人已
遺忘南行頭班車係0900。

2) 承上,有意見會驚一旦北區
設站,就會無限伸延到北區內其他
地方,再而拗70X取消換978時大埔
無分過資源(大窩西有數站屬大埔)
要用74X車嚟開74D,大約呢個位係
最多人唔滿意,無視N373中途停大埔
影響到人哋,其他為拗而拗嘅建議都不再
列出了,可是74D講衰啲僅屬廢物利用。

3) 65K特登上村掉頭經過
都要不設站,我都有提出過,
反正入咗橋頭路做總站都係
入咗北區範圍㗎啦,如果真係
要釋疑,咪書面列明純為改善
車長休息配套,北區將不得參與
該線之收費班次走線等改動,除非
新增所需資源由北區內抽車/人出嚟。

Eddie 發表於 2020-8-13 09:09 來自手機 | 顯示全部樓層

冇疫情呢條線都唔見得好
278x 發表於 2020-8-13 10:37 | 顯示全部樓層
我諗大部份通宵線開嚟都唔係為賺錢架啦
似係霸地盤、燒錢同埋扮盡社會責任多d

本身條線其實唔算慢, 灣仔返上水都係一個鐘, 比日頭搭978/673仲要快, 比紅van要個半鏗先到上水就更加唔駛講
只係個服務範圍真係唔太多通宵客, 中上環寫字樓區半夜邊有咁多人, 就算長遠入埋皇后山都唔會好好多
其實真係可以睇下可唔可以係270S服務時間以外落一落旺角執雞幫補下

lsc04d11 發表於 2020-8-13 13:32 來自手機 | 顯示全部樓層
根據N969經屯門,N42A經大埔,N271經沙田的道理  點都係N373經大埔黎救而唔係N307全日而N373少 除非。。。。N373延去落馬洲頂N73少少  (但當然唔make sense而且害了車長)
miklcct 發表於 2020-8-13 13:37 | 顯示全部樓層

N373應該兜大埔,然後拉直北區路線
進智公交
PF2802 發表於 2020-8-13 14:14 | 顯示全部樓層
278x 發表於 2020-8-13 10:37
我諗大部份通宵線開嚟都唔係為賺錢架啦
似係霸地盤、燒錢同埋扮盡社會責任多d

TD要睇小巴佬頭架, 點會比你咁易發圍?
TR5774
 樓主| volvo_chan 發表於 2020-8-13 14:39 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-13 13:37
N373應該兜大埔,然後拉直北區路線

其實我認為N73/N373可以分工合作,理想做法是N73北區行完華明圈後改經祥華, 聯和墟,皇府山,馬會道, 龍琛路, 上水站,落馬洲。N373加經銅鑼灣到大埔後停廣福邨, 南運路轉安埔路入大埔中心,太和廣場站後改行粉嶺公路直達花都廣場再沿N73現時走線至彩園路後雄返翠麗右轉龍琛路返上水做總站,N73/N373做互轉優惠和雙向分段方便於廣福/欣盛/上水站轉車,建議後的N373亦盡量刻意避開灣上紅小在大埔和北區重疊的範圍,停新興花園站N373富亨富善客又可以行少幾步,廣福道和大窩西N373客就讓比紅小做算啦

老實說N373嚴重唔夠客,加停部份地區真是不過份,例加加停大埔後北區人多個option往來大埔北區,大埔又有全晚車往來港島,巴士公司又不用特意用額外資源滿足山頭主意做成資源浪費。而通宵交通暢順,例如N373加停大埔skip大窩西,可能最終只多約10分鐘車。例如N368,如果可以經彌敦道加停旺角而不是美孚,又例如N680加停觀塘道,車程雖長多10分鐘,但當區人未必會太反感,畢竟可以多一個近乎獨市的選擇。

至于你信不信,我反正信了
AtrHenu 發表於 2020-8-13 15:32 | 顯示全部樓層

volvo_chan 發表於 2020-8-13 14:39
其實我認為N73/N373可以分工合作,理想做法是N73北區行完華明圈後改經祥華, 聯和墟,皇府山,馬會道, 龍琛 ...

N373噤行不如來回跟270S行咪仲好!!(但照飛大窩西,改停太和火車站,大埔一田)