hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何九龍新城一直都冇乜意慾改善荔景山既巴士服務? ...
開啟左側

[問題] 為何九龍新城一直都冇乜意慾改善荔景山既巴士服務?

castanopsis 發表於 2020-8-19 06:30 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-8-18 22:20
小弟拙見
富昌-QE-黃埔嗰度諗到一條怪線
海逸-開紅磡自轉一圈-直出DGS-甘肅街-上海街-佐敦道-連 ...

呢條線(暫且叫202X)一啲都唔怪
用來補位,比起32H/89S/14H之類,叫做相當正路
但細節我覺得可以再做好少少

首先,202X唔應該做循環
條線經過幾個塞車位,而且唔慌密車,循環班次會甩到無影
若果循環節省好多行車時間,可以用少架車,仲有得考慮
但你循環純粹係富昌一段深旺道行少一次,實際上只係節省到兩三分鐘行車時間,唔值得

然後,黃埔段走線簡簡單單跟返30X/8A算啦,無謂拉入海逸豪園夜長夢多

Last but not least,死亡交叉無論繁時非繁都好恐怖,你塞入去就要加多車
不妨學S3BL100兄話齋,往富昌邨方向改行 紅磡站>漆咸道南>加士居道
無塞車既時間應該兩邊差唔多,但死亡交叉塞起上來可以節省10分鐘車程

即係——

202X
往黃埔:富昌/港灣豪庭>連翔道>佐敦道/QE>加士居道>黃埔
往富昌:黃埔>紅磡站>漆咸道南>加士居道>彌敦道中郵>跟280X上連翔道>港灣豪庭/富昌

如我上面所講,用202換,三架車做30分鐘一班
想做大既,先再加兩架車拉埋入海麗做20分鐘一班,但呢個係後話

青山道-紅土嘅話 7 }% r( h+ H7 l( w* p. T: Q0 f
despite拉6F入去 個人有兩個方案 都盡量skip油旺
一個係晨曦嗰陣嘅6C 即經界限街/太子道+通菜街 公主道 何文田咁 真心快
其二 同我上述條線夾埋 蘇屋之後  欽州街直出連翔道 佐敦道 紅磡 浙江街U turn之後馬頭圍道 直出DGS 中郵去到匯豐 深旺道 欽州街

6C改經長沙灣道上麗瑤之後
6F有責任保持蘇屋/青山道<>油旺既服務水平
加上6F係平線,無謂改太快

我諗39何文田止步夠做

41/45西行個紅磡圈可以唔兜,但何文田<>土瓜灣下路個服務,本身要補返
當然有其他可行方案(85改下路土瓜灣沙市),但用39做始終最簡單,最乾淨
特別係39唔經旺角,下路<>長深荔會快過6C/6F,或者會執到客

GU9338 發表於 2020-8-19 07:37 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-19 06:08
終於明你講乜
6F富昌個位係我睇漏,俾九巴網站個“特別班次走線”呃咗

hmm
如果 6F 淨做富昌 <> QE 我會同意呢條 202X
但問題係 701 以南至 QE 段 202X 都係做唔到

當然
212 都做唔住個陣都唔期望 6F 呢段有好多客
但客觀環境而言富昌 <> 油佐去程得返天價 971
202X 仍然唔係 6F 撤走既合理替代

仲有一點
麗閣由 6F 變長沙灣道版 6C 亦同時被加價
分分鐘拉倒個重組
所以點解寧願放棄青山道都唔想郁 6F 就係佢實在好難郁
請用文明來說服我。
xdxd 發表於 2020-8-19 08:13 | 顯示全部樓層

202X 嗰方面
我係諗三點(黃埔 QE 富昌)最直接嘅走法 再停一停啲2仔 6仔或者118嘅多客位
紅磡區走綫方面 兜紅磡灣真心倒客 唔係真係好有吸引力
但係我又唔認為可以只靠一站直出
所以諗到行一段仔馬頭圍道 睇下家維 街市嗰頭可唔可以食咁啲6C/F出彌敦道北行嘅人
但如果咁行法只係九碼 海逸二選一 所以最後揀海逸同時 202X並唔會雙程經死亡十字 入黃埔嘅無計 返富昌嘅我係諗黃埔尾站再用E23(A)方法 行紅繞直落Poly Z block 隔離嗰段加士居道 係唔會經6C F所塞嘅紅隧口
富昌→油佐方面我希望佐敦道加少少擦邊行彌敦道夠補
紅磡人。
xdxd 發表於 2020-8-19 08:15 | 顯示全部樓層

青山道↔紅土方面
我諗我可能講得唔清楚
我唔係話放棄6F 但係我期望佢係做緊青山道↔油旺
我嘅意思係如果青山道↔紅土有直接往來嘅需求 可以考慮用我嗰兩個方案
紅磡人。
s3n370 發表於 2020-8-19 11:12 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-18 20:23
以前睇得多italk,都以為何文田無客
直至真係落場睇,先發現唔係講到咁差

你倡議條39,有好多41同45的特徵。
好似做好多水客,但一係客唔多,就係有其他線做緊。

39全程里數長過45,亦會踩哂45沿線的塞車位
換而言之用番原有車源,39班次大約只係今日45左右的水平

1. 補返荃景圍<>長深荔流水,俾30X改特快
條39肯定收唔到30X個價,肯定收少佐錢先。
就算將荃灣往返南九龍路線加價提速,點睇都唔似補得番條數。
另一方面,39點都接收唔哂30X荃灣段的客。
(後話,就算真係搵條線做荃灣,將30X改上何文田,點睇都合理過整條新39。
咁做一定保到30X嘅基本盤之餘,
而美孚至何文田就由類同41同45嘅主菜,
變到E21A咁嘅“甜品”。
錦上添花之餘,
貪錢D講句,仲可以upgrade班客上$8.9)(再自私地講句,早D有條咁嘅線,
當日返工就有真正door to door service,
唔駛30x/230x豉油街落車再行多十幾分鐘
再再再利申:今日先至有,就無緣享用lu)

2. 做返59A/66/40以前堆荃葵<>長深荔客
條39密極有限,吸客能力成疑
葵興打後又有33A/36A/37打對台,南行仲會唔同站位
搞唔好隨時令呢幾條線雪上加霜

3. 做荃景圍<>葵興芳
荃景圍雖然睇落係自成一角,但係除佐山頂的荃威花園外,
全部都係青山公路的合理步程範圍,故成堆屯元天M線(南行)/40(北行),
己經做緊大半荃景圍<->葵涌呢個role。

而山頂幾乎係九巴天下,搭條39M至少袋佐3.5先
我己經唔提條30

返返去荔景山,既然拉條6C上去麗瑤。
原45荔枝角至麗瑤及愛民至九龍城碼頭兩段路都可以縮減
咁可以真正做番主打何文田至美孚流水。
原45減頭減尾後,里數大約得番8公里多D,啱啱係原45一半多D。
旺角點塞車都好,保守估計一粒鐘點都跑完一單掛?
7架車跑,點都上到20分一班啦

即使呢條線收番6C價位,
往返何文田至美孚的客俾少佐,
按里數/時間計的rate亦高佐,
對九巴同客黎講都係雙嬴

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
kl9327 發表於 2020-8-19 14:40 | 顯示全部樓層
6C上麗瑤轉11.3真係好建議
之前果d殺46淨留45都會令到荔景去油麻地真空
6C完全解決左呢個問題
反正荔景去何文田都唔算大需求
castanopsis 發表於 2020-8-19 17:37 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-8-19 07:37
hmm
如果 6F 淨做富昌  QE 我會同意呢條 202X
但問題係 701 以南至 QE 段 202X 都係做唔到

如果單講富昌
佢地行一個街口已經有2/A21,對唔少座數而言仲近過去南昌站,我自己行過無數次,完全唔覺得遠
6F得單向仲要早繁無服務,對富昌重要性實在唔高,開條202X去補,已經好慷概
若你堅持要有線出油麻地,又認為黃埔<>QE無價值,202X可以 富昌>佐敦QE>中郵>富昌 循環
中郵做到半個油麻地,其餘可以行去搭701

青山道、長沙灣道、荔枝角道 入面,青山道係最旺
6C本身都有唔少紅土客喺青山道上車,青山道/富昌之間,我會選青山道
而既然你認為蘇屋行去長沙灣道係可接受步程,6F價錢問題就唔係問題
實際上改完之後,俾$4.9既客會多過宜家

xdxd 發表於 2020-8-19 18:09 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-19 17:37
如果單講富昌
佢地行一個街口已經有2/A21,對唔少座數而言仲近過去南昌站,我自己行過無數次,完全唔覺得 ...

我諗GU9338巴 唔為意39係replace咗30X
佢有話
「除非想做低 30X1 ?# Y% Q2 n% l3 N  ~1 g
否則 QE <> 黃埔並唔係事必要補」但係我諗郁6C 6F 將30X變39係同期進行
咁黃埔自然冇咗車出油旺
(至於係唔係個個落晒地底呢 計埋政治因素嘅話唔係 況且我真係見過有人E23/30X西行當短途用 30X多啲 E23真係萬中無一)
但係喺驚嗰段會載空嘅情況之下 我先建議兜埋街市一帶 食一食6C/F嗰個位唔想塞嘅客 如果有其他走線都好 只要唔經紅磡灣嘅垃圾路網 對紅磡人嚟講已經足夠
紅磡人。
castanopsis 發表於 2020-8-19 19:14 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-8-19 18:09
我諗GU9338巴 唔為意39係replace咗30X
佢有話
「除非想做低 30X1 ?# Y% Q2 n% l3 N  ~1 g

實際上QE<>黃埔個使用率,真係低到無得再低
我其實唔係好理解點解區議員咁都攞出來講
特別係30X女拔/勞資個站,唔算特別近QE,行唔到路既根本唔會咁搭
呢個位,確實可能可以唔使補,有人嘈先算
castanopsis 發表於 2020-8-19 19:30 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-8-19 08:13
202X 嗰方面
我係諗三點(黃埔 QE 富昌)最直接嘅走法 再停一停啲2仔 6仔或者118嘅多客位
紅磡區走綫方面 兜 ...

當212都無客既時候,唔期望202X黃埔<>QE會有客
既然係咁,可以唔做就唔做,要做既,做返黃埔應付區議員就算,唔好浪費資源

分返開,死亡交叉還死亡交叉,紅隧還紅隧,兩個係完全唔同既塞車位

所謂死亡交叉
係東九龍走廊/紅繞落來堆車,想切入加士居道慢線入油佐
同時紅隧北行堆車,想切線過加士居道快線上天橋,結果打交叉塞死
呢個位,同紅隧管道倒塞係無關
而塞車既時間都唔同,紅隧塞朝早,死亡交叉塞下晝

你咁行,朝早固然避到紅隧塞車,但下繁死亡交叉完全塞到正
反而經紅磡站走,無論早繁定下繁都避到塞車
呢個係我搭咗咁多年98D既經驗,信不信由你