hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何九龍新城一直都冇乜意慾改善荔景山既巴士服務? ...
開啟左側

[問題] 為何九龍新城一直都冇乜意慾改善荔景山既巴士服務?

brianso198 發表於 2020-8-14 21:16 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-8-14 16:18
荔景條條都係老人邨,幾個屋苑一係對正地鐵站,一係巴士上唔到去,一係就痴住青山公路本身都有幾條巴士搭

...

最慘係, 最有得做果D位一係青山公路做左半,
一係就因為路面問題行唔到巴士...

而家荔景果堆一係太近地鐵站, 一係畀小巴頻密班次浸死哂D巴士搞到巴士欠吸引力...

GW4866 發表於 2020-8-14 21:20 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-8-14 21:12
935 936 做大連排啫, 用車都唔多, 按番呢家30分鐘一班夠哂, 夾聯合15分鐘一班
反正大連排呢家咩都冇, 行 ...

假設935全日,大連排有一條30分鐘班既935乜都夠

936逆走方面,唔會比宜家經上葵入面左兜右兜慢
落埋四小龍方面,經荃灣路+三幹落海麗順過青公落去好多
整體一定快過宜家先
同埋當區區議員鐘意攬總站呢
打開門,行出去,去遠啲!
kitarolo 發表於 2020-8-14 21:28 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2020-8-14 21:14
回樓主#1

其實瑪嘉烈離美孚站(西鐵)不遠,行過少少落清麗商場天橋已經係美孚 ...

探病或返工還可接受
但對病人嚟講唔合理
ricky 發表於 2020-8-14 21:31 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-8-14 21:16
最慘係, 最有得做果D位一係青山公路做左半,
一係就因為路面問題行唔到巴士...

荔景祖堯麗瑤都係搭鐵出入,或者小巴出入荃灣葵芳。搭巴士相對較少,見30,45,46呢啲荔景山線都知
前荃葵青區居民
GW4866 發表於 2020-8-14 21:33 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-8-14 21:28
探病或返工還可接受
但對病人嚟講唔合理

我只係回應樓主話瑪嘉烈唔近鐵路站一點

另外瑪嘉烈上面仲有小巴來往美孚的
打開門,行出去,去遠啲!
3ASV356 發表於 2020-8-14 23:31 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-8-14 19:59
北葵一來無位做總站
勉強可做循環但辛苦車長,另外
和宜合道進出青山公路有限制。 ...

""由美孚經青山公路上華員村.......""
天空之神 發表於 2020-8-14 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-8-14 16:01
直達旺角又收得平嘅46都無客。條條線都蝕入肉咁滯,唔cut晒佢已經算好啦

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1171585-1-1.html

好似我咁劃就非常貴價既路線,太平就老九繼續唔會想做
流星☆雨 發表於 2020-8-15 00:21 | 顯示全部樓層
瑪嘉烈醫院本身有齊小巴線去鄰近黨鐵站,清麗苑同美孚形同係同一個社區
真正孤兒仔係得浩景臺、華景華員海峰、麗瑤

前兩個地區係路面唔適合巴士行,又有晒小巴線出埋去九龍
麗瑤,後生可以行下葵涌村落葵芳,又或者去上路華員邨搭車,老人家就搭兩蚊265M去荃灣啦

281A咁大個一城愉翠廣源,上座率咁高,都可以蝕錢
敬祖路三寶蝕錢係極之正常
趕客路上 理_得你
HM3044 發表於 2020-8-15 00:21 | 顯示全部樓層

不如6C食45,6仔食46
HM3044 發表於 2020-8-15 00:40 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-8-14 16:18
荔景條條都係老人邨,幾個屋苑一係對正地鐵站,一係巴士上唔到去,一係就痴住青山公路本身都有幾條巴士搭

...

咁一係45飛西廊,深水埗比埋46
45美孚直去鴉蘭街