hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) [討論]真· 垃圾路線
開啟左側

[討論]真· 垃圾路線

樓主| Waiyin12 發表於 2020-8-16 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-8-16 15:39
長沙灣廣場開車計, 同美孚開車計, 行車時間無分別
而直行長沙灣到去美孚或長沙灣廣場總站, 同去蘇屋車程 ...

長沙灣道經東京街西出深旺道
停麗閣總站 (近長沙灣站)
053h4 發表於 2020-8-16 19:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HR1377 發表於 2020-8-16 19:29 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2020-8-16 18:16
53算好彩,咁多公路線同佢競爭,但沒建議取消或縮短,仍可留低;51就瀕臨取消,經常行山令車輛損耗好快,連年虧 ...

自從有ETA後,51和53多左人搭

51逢Weekend經常令AAU頂閘

至於53,往荃灣方向建議增加兩個八達通分段收費和北行睇齊,分別係元朗至富泰邨或之前收5.1以及元朗至三聖邨或之前收6.8。
053h4 發表於 2020-8-16 19:29 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-8-16 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2020-8-16 18:56
佢#18表示110又上耀東又太古又落北角所以唔考慮喎
仲話「筲箕灣去紅隧最快果條係102」
咁我就覺得奇怪,即 ...

就當上耀東所須時間同停炮台山天后一樣
耀興道路況好過英皇道多多聲
At least耀興道唔會點塞車

如果計埋等車時間,電車路以102 106車海同110比,我唔排除前者會快D到紅隧; 但淨計車程110理應快過102
053h4 發表於 2020-8-16 19:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
RH7685 發表於 2020-8-16 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-8-16 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2020-8-16 19:50 | 顯示全部樓層
tomtom2015 發表於 2020-8-16 18:51
巴士迷、巴士公司、甚至普通乘客都好清楚有d線唔係主力做起點站到終點站既乘客。以「月經線」106為例,嗱, ...

講得非常非常有見地,某人永遠拎特快線同流水線去比較真係一笑置之
102同106港島段一樣,只係106用多3個字上埋柴小其餘沒分別,結果竟然走去同118比較
會唔會因為偶然柴小上到少量客搶左佢118客好心痛?(曲)
102全程都要1個鐘多,106上埋柴小只係1個鐘15-30分鐘好合理啦
106既港島段性質就始到終都係同102一樣,比102多做埋上柴小流水
沿途東行流水真係賺到笑,單係康怡排哂隊有眼睇啦,未講其他站添
既然單向多客+偶然柴小有少量客上=沒有動機要縮
最唔明係點解上過海車一定要過海?$2客唔係客?
101,104要堅城坐到鵝頸先過海又唔見佢出聲?103要蒲飛路經2次老銅先肯過海又唔見佢出聲?
講執流水客101,103,104勁得過106?
要縮都係佢地縮先啦...
睇下而家收車時間表,106夜晚都只係7/9-12分鐘一班,102就要8/15-16/18分鐘
真係無客就晨早跟103,104,108,109,113,115一樣15-30分鐘一班啦

總之呢,某人鍾意既線就話有用,自己唔鍾意既線就話冇客
Chelsea FC
106116_1023 發表於 2020-8-16 19:55 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-8-16 19:25
你睇下前面d post, 我有無講過, 除非你認為106好多人係北角上車返柴小啦(你應該知到有平車8x/19 wor)

"除 ...

大家學野啦,港島北流水線原來只局限北角!!
講黎講黎去都淨係北角北角北角,北角打後就唔係港島北!??你理解下咩叫流水線先再上黎italk
幾時你先肯解釋點解608/613可以做到維園至柴小??
幾時你先肯解釋點解筲箕灣去紅隧最快果條係102??

Chelsea FC